Konservatoriai siūlo didinti bazinę mėnesio algą ir senatvės pensijas

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius siūlo nedelsiant iki spalio 1 d. priimti konservatorių parengtus ir įregistruotus įstatymų projektus, kuriuose būtų nustatyti nauji „nebekriziniai“ valstybės tarnybos, politikų ir teisėjų atlyginimų koeficientai, numatant 30 proc. jų sumažinimo krizės laikotarpiu atstatymą.

A.Kubiliaus nuomone, kitais metais būtų galima pradėti didinti ir senatvės pensijas.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubiliaus nuomone, kitais metais būtų galima pradėti didinti ir senatvės pensijas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-09-16 13:52, atnaujinta 2018-02-22 03:57

„Taigi koeficientai būtų didesni, nei jie buvo krizės laikotarpiu, bet būtų mažesni už 2008 metais, dar iki krizės nustatytus koeficientus. Tokiam „reguliuojamam“ koeficientų padidinimui daugiau uždirbantiems valstybės tarnautojams, politikams ir teisėjams, mūsų skaičiavimais, reikėtų išleisti apie 100 mln. lt. (ne 230 mln. kaip planuoja Vyriausybė)“,- pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė A.Kubilius.

Jis taip pat siūlo padidinti bazinę mėnesio algą nuo 450 iki 475 litų.

„Toks padidinimas yra vienintelis kelias padidinti atlyginimus mažiau uždirbantiems valstybės tarnautojams, kad ir jie pajaustų, jog krizė baigėsi. Tam taip pat reikėtų apie 100 mln. litų kitų metų biudžete. Lygiai taip pat siūlome Seime priimti sprendimą, kuriuo Vyriausybei būtų pavesta artimiausiu metu priimti lygiai tokius pat sprendimus dėl viešojo sektoriaus darbuotojų, tai yra mokytojų, sveikatos sistemos darbuotojų, kurių atlyginimai yra reguliuojami ne įstatymais, o Vyriausybės nutarimais. Tam taip pat reikėtų iki 100 mln. litų.“,- sakė A.Kubilius.

Jo nuomone, kitais metais būtų galima pradėti didinti ir senatvės pensijas, didinant socialinio draudimo bazinę pensiją, taip kompensuojant tai, ką senyvi žmonės prarado per krizę, tam taip pat numatant iki 100 mln. litų lėšų kitų metų Sodros biudžete.

„Esame įsitikinę, kad biudžete po krizės, kuriame Vyriausybė planuoja perskirstyti apie 1.3 mlrd. litų, yra įmanoma surasti apie 400 mln. litų solidarumu pagrįstam viešojo sektoriaus atlyginimų ir pensijų didinimui, pasibaigus krizei“,- sakė politikas.

Visa tokiam sprendimui reikalinga pinigų suma, jo nuomone, gali būti ir ženkliai mažesnė, jeigu bus pasirinkti mažesni atlyginimų koeficientų didinimo procentai.

„Išėjimas iš krizės turi būti taip pat reguliuojamas, ir tam reikalingos Vyriausybės pastangos, lygiai taip, kaip jos buvo reikalingos, kai Lietuva krito į krizės duobę“,- teigė ekspremjeras.

Priimdamas siūlomus sprendimus, Seimas užbaigtų, anot A. Kubiliaus, „koeficientų krizinio sumažinimo laikotarpį“, ir nuo „2008 koeficientų“, kurie per krizę buvo mažinami ir kartais, kaip sako Konstitucinis teismas (KT), nesilaikant KT doktrinos, būtų pereita prie „2013 koeficientų“, kurie atspindėtų šių dienų realijas.

A.Kubiliaus nuomone, tokius sprendimus yra būtina priimti iki spalio 1d, nes Konstitucinis teismas (KT) nurodė, kad tada įsigalios vasarą priimtas nutarimas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.