Dėl lietuviškų prekių blokados tuštėja Kaliningrado parduotuvių lentynos

Maskvos sumanyta Lietuvos blokada atsisuko prieš Kaliningrado verslininkus. Šie prašo Rusijos valdžios atšaukti sugriežtintą patikrą pasienyje, nes patiria nuostolių, o parduotuvių lentynose ims trūkti prekių.

Kalingrado maisto prekių parduotuvėse gali pritrūkti prekių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Kalingrado maisto prekių parduotuvėse gali pritrūkti prekių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-09-17 12:05, atnaujinta 2018-02-22 03:14

Lenkai rinkos neužpildys

Lietuviški pieno produktai visoje Rusijoje užima tik apie vieną procentą rinkos, tačiau Kaliningrade tai – vienos populiaresnių prekių. Didžiausio prekybos tinklo Kaliningrade „Viktorija“ komercijos direktorius Genadijus Abramenko vietos žurnalistams guodėsi, kad jei pieno netruks, tai jo produktų gerokai sumažės.

„Jogurtų, saldžių pieno produktų, desertų prekybos centruose bus deficitas. Kaliningrado gamyklos tokių produktų negamina, o lenkai taip greitai negalės užpildyti šios rinkos“, - tikino prekybos tinklo komercijos direktorius.

Saldžioji lietuviška pieno produkcija karaliavo Kaliningrado prekybos tinkluose, tačiau Rusijai paskelbus pieno karą Lietuvai, produkcija ėmė strigti pasienyje.

Kito prekybos tinklo - „Vester“ komercijos direktorė Natalija Kaminskaja sakė, kad produktai gali būti keičiami kitais importiniais.

Pervežimas jau pabrango

Pasienyje stovo ne tik lietuviški vilkikai. Čia įstrigo ir didžiausios Kaliningrado verslininkų organizacijos Transporto skyriaus vadovo Leonido Stepaniuko verslas. Jis yra ir didžiausios Kaliningrado pervežimo bendrovės „DSV Transport“ generalinis direktorius.

„Pasienyje su Lietuva pirmiausia detaliai tikrinami vilkikai, vežantys lietuviškas prekes. Taip pat ir tie, kurie veža ir nelietuviškas, tačiau Lietuvoje pakrautas prekes“, - Kaliningrado žiniasklaidai sakė verslininkas.

Jo verslo apyvarta per šias dienas krito dešimt procentų, o pervežimas pabrango net iki 30 proc.

“Jei krovinių užsakovai Kaliningrade galės padengti papildomas išlaidas, susidariusias dėl prastovų, tai nematau jokių problemų“, - pridūrė jis.

L.Stepančiukas atskleidė, kad jo vadovaujama kompanija svarsto perkelti tranzitinių krovinių saugojimą į kitas šalis, nes iki šiol jie buvo laikomi Lietuvos logistikos sandėliuose.

Politologo nuomonė panaši

Kaliningrado verslininkai vieningai teigia, kad lietuviškų prekių blokada neigiamai paveiks visos srities ekonomiką.

Kaliningrado srities Vyriausybės vicepremjerė Jelena Volova jau informavo, kad srities gubernatorius Nikolajus Cukanovas „veda derybas federacijos valdžios lygyje“. Tai reiškia, kad aukščiausia Kaliningrado valdžia taip pat sunerimusi ir Maskvoje ieško paramos.

Beje, Kaliningrado politologų nuomonė dėl blokados panaši kaip ir kolegų Lietuvoje.

„Situacija, susidariusi Lietuvos ir Kaliningrado pasienyje, manyčiau, susijusi su būsimu Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimu Vilniuje lapkričio mėnesį. O taip pat ir Lietuvos pirmininkavimu ES“, - sakė politologas Vladimiras Abramovas.

Jis pastebėjo, kad Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Rusijos ir Lietuvos santykių atžvilgiu nusiteikusi griežtai.

Politologas mano, kad Rusijos sankcijos Lietuvai atsisuks prieš Kaliningrado žmones.

„Tai emocinis sprendimas, o politikoje emocijų būti negali“, - sakė jis.

A.Butkevičius atsakymų negavo

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Lietuva iš Rusijos institucijų kol kas nėra gavusi informacijos, kada bus baigta sugriežtinta vilkikų patikra muitinėje. Anot Vyriausybės vadovo, Rusija vykdo „tam tikrą programą“. 

„Tikrai yra ne tik imtasi tam tikrų veiksmų susirašinėjant arba kalbantis su Rusijos ambasados darbuotojais, teikiant įvairiausius raštus. Bet yra ir tiesioginiai telefoniniai pokalbiai su Rusijos atsakingais pareigūnais.

Kol kas tokių aiškių atsakymų iš jų pusės neturim - tik dėl automobilių tikrinimo buvo pabrėžta, kad ji yra numatyta tam tikroje programoje. Tik neaišku, kada ta programa pasibaigs ir kada bus įgyvendinta“, - LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius, paklaustas, kokių priemonių Lietuva ėmėsi dėl Rusijos sugriežtintos patikros. 

Pasak A.Butkevičiaus, Rusija neriboja pieno įvežimo, nėra ir signalų, kad tai galėtų pradėti daryti. 

„Apie pieno kontrolę - tai tikrai jokių mes neturim dar signalų, ir kiek teko kalbėtis vakar su Lietuvos Veterinarijos ir maisto tarnybos vadovu, jokių apribojimų pieno produktams į Rusiją nėra, ir kiek turiu informacijos, iš jų pusės dar nėra jokių signalų“, - aiškino premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.