ES ir Singapūras pasirašė laisvosios prekybos sutartį

Europos Sąjunga (ES) ir Singapūras penktadienį patvirtino vieną didžiausių pasaulyje laisvosios prekybos susitarimų, kurį ES vertina kaip svarbų žingsnį, siekiant platesnio bendradarbiavimo su Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN) ir kitomis regiono valstybėmis, kurios į asociaciją stos tik 2015 metais, praneša „Reuters“.

Europos Sąjunga ir Singapūras penktadienį patvirtino vieną didžiausių pasaulyje laisvosios prekybos susitarimų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Europos Sąjunga ir Singapūras penktadienį patvirtino vieną didžiausių pasaulyje laisvosios prekybos susitarimų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2013, 12:50 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:01 AM

„Ilgainiui norime dirbti kartu su visais 600 mln. ASEAN vartotojais ir gyventojais už asociacijos ribų. Šis susitarimas - tai pirmasis etapas mūsų kelyje“, - kalbėjo ES derybų delegacijos pirmininkas Rupertas Schlegelmilchas. Anot jo, tai didžiausios apimties tokio pobūdžio sutartis - abi pusės pasirašė maždaug tūkstančio puslapių dokumentą.

Singapūre gyvena vos 5 mln. žmonių, tačiau čia vykdoma maždaug trečdalis visos prekybos tarp ES ir ASEAN, jam tenka daugiau nei 60 proc. visų abiejų regionų investicijų ir šiuo metu priskaičiuojama daugiau nei 9000 Europos kompanijų.

Prekyba tarp dviejų regionų 2012 m. buvo vertinama 52 mlrd. eurų. Investicijos šiuo laikotarpiu pasiekė 190 mlrd. eurų.

Singapūras yra vienas iš didžiausių pasaulyje naftos perdirbimo centrų ir susitarimas greičiausiai padidins naftos produktų eksportą iš Singapūro į ES, nes bus sumažinti tarifai, jeigu perdirbėjai atitiks būtinas sąlygas. Pasirašius susitarimą taip pat bus lengviau plėstis ir Europos bankams bei draudimo bendrovėms. Be to, sutartis užtikrins teisę prekiauti tiesiogiai arba įsteigti viena kitos rinkose naujų įmonių, padidės skaidrumas, o verslininkams bus suteikiama daugiau licencijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.