Kauno senienų turguje pirkėjai dairėsi ir į senovinių laivų dalis

Kaune įsikūrusiame prekybos miestelyje „Urmas“ penktadienį prasidėjo visą savaitgalį vyksiantis vienas didžiausių Baltijos šalyse senienų turgus „Laiko ratu“. Į jį užsiregistravo beveik pusketvirto šimto sendaikčių pardavėjų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, Čekijos ir Vokietijos.

Sendaikčių turgus Kaune traukia smalsuolius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sendaikčių turgus Kaune traukia smalsuolius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 20, 2013, 11:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:25 PM

Šeštus metus rengiamame turguje būriuojasi sendaikčių pardavėjai, antikvaro kolekcininkai, bukinistai, numizmatai, filatelistai. Didžioji jų dalis gali pasigirti siūlomų senienų gausa. Tuomet, kai sendaikčių turgus „Laiku ratu“ vyko šių metų kovą, tokio didelio prekių pasirinkimo nebuvo.

Penktadienį pardavėjai kiek nuogąstavo, jog dalis pirkėjų gali pabūgti lietaus, tačiau jų netrūko nuo pat turgaus atidarymo. Tradiciškai daugiausia pirkėjų tikimasi sulaukti šeštadienį. Senienų medžiotojai žvalgytuves po turgų pradeda anksti, todėl originalesni ir įdomesni daiktai išgraibstomi labai greitai. Ištiesti ranką patikusio daikto link anksčiau už kitą senienų ieškotoją šiame turguje laikoma didele sėkme.

Tarp parduodamų daiktų daugiausia namų interjero detalių: indų, vazų, statulėlių, žvakidžių, suvenyrų, paveikslų. Jų kainos prasideda nuo vieno lito. Už kai kurias grožybes pardavėjai prašo ir kelių tūkstančių litų.

Prekeiviai taip pat siūlo įsigyti ne pirmos jaunystės raižyto medžio stalų, kėdžių, indaujų, minkštų sofų, muzikos instrumentų. Čia taip pat gausu kaimiškų rakandų, skirtų sodyboms, pirtims, liaudiško stiliaus restoranams ar kavinėms puošti.

Neretos ir senomis knygomis bei vinilo plokštelėmis prekiaujančių žmonių gretos. Už kelių dešimčių metų senumo plokšteles prašoma 5 — 10 litų. Kiek brangesnės tarpukariu išleistos plokštelės.

Kaip įprasta, turguje netrūksta tarpukario laikotarpio atributikos — lietuviškų atvirukų, nuotraukų, knygų, dokumentų, apdovanojimų, karinių uniformų detalių. Pardavėjai ragina nepraeiti ir pro sovietinius bei fašistinius: karinius, sportinius apdovanojimus, ženkliukus, J.Stalino ar A.Hitlerio paveikslus.

Šių daiktų kainos siekia nuo pusės lito „spaliuko“ ženkliuką iki kelių šimtų ir tūkstančių litų už gerokai vertingesnes sovietmečio senienas.

Pardavėjų teigimu, Antrojo pasaulinio karo atributiką žmonės perka tikėdamiesi, kad ateityje ji brangs. Ypač paklausūs iš metalo išlieti medaliai. Šiuo metu jie kainuoja po kelis šimtus litų, o po kelių dešimtmečių šių daiktų kaina galbūt išaugs kelis kartus.

Dažnas šio sendaikčių turgaus lankytojas sustoja pasidairyti į senovinių ir praėjusiojo amžiaus laivų detalės. Šių daiktų netrūksta pajūrio senienų prekyvietėse ir antikvariatuose, o Kaune nenaujų laivų dalimis prekiaujama gana retai.

Vieni seniausių daiktų — XIX amžiaus laivo šturvalas, už kurį prašoma 1,5 tūkst. litų, ir to paties laikmečio 400 — 500 litų kainuojantys variniai iliuminatoriai. Čia taip pat puikuojasi per 1 tūkstantį litų kainuojantis daugiau nei pusšimčio metų senumo inkaras, kaldintas kalvio, XX amžiaus viduryje laivo įgulos naudotas naktinis kompasas, iki 100 litų kainuojantys įvairūs laivų sraigtai, iliuminatoriai metaliniais dangčiais, už kuriuos prašoma kelių šimtų litų.

„Daugelis šių daiktų — po Baltijos jūrą plaukiojusių laivų dalys. Jos surinktos pajūryje, iš tų vietų, kur ardomi ir pjaustomi seni laivai. Kai kurios senienos yra tikrai retos ir vertingos“, — pasakojo laivų dalimis prekiaujantis klaipėdietis Mindaugas Vitkus.

Vyras tvirtino, jog jo siūlomos prekės domina interjero dizainerius, laivų ir jachtų savinininkus, buvusius jūreivius ir visus, kurie ieško įdomių daiktų.

Sendaikčių turguje lankytojai gali įsigyti ne tik įvairių senienų, bet ir paižvalgyti į senovinę XIX amžiaus pabaigos — XX amžiaus vidurio transporto technika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.