Kokie ženklai rodo, kad galite būti atleistas iš darbo?

Nerimas dėl darbo vietos neretai lydi darbuotojus. Tačiau jei kada pajusite tą kartų jausmą, jog iš tiesų vyksta kažkas negero – pasigirsta gandų apie įmonės finansinius sunkumus arba pastebite, jog jūsų nebekviečia į svarbius susitikimus – reikėtų sunerimti labiau nei įprastai. Kad darbovietėje galėtumėte jaustis saugiau, svarbu įspėti pavojų. Kai darbuotojui tenka pranešti apie atleidimą, paprastai vadovybė neskuba veikti. Tai lėtas ir skausmingas procesas, todėl daugelis tiesiog laukia šviesesnio rytojaus, stumdami dieną po dienos. Vis dėlto geriau imti veikti.

Jei pasklido kalbos, kad įstaiga, kurioje dirbate, išgyvena finansiškai sudėtingą laikotarpį, nusiteikite blogiausiam.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei pasklido kalbos, kad įstaiga, kurioje dirbate, išgyvena finansiškai sudėtingą laikotarpį, nusiteikite blogiausiam.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:50 PM

Darbuotojų kaita įmonėje – natūralus reiškinys. Tačiau jei vadovybė ketina ką nors atleisti, šiems darbuotojams tikrai nebus pasiūlyta imtis naujų projektų, rašo forbes.com. Tad jei jus pažemino pareigose ar patikimi ne tokie svarbūs darbai, tai gali reikšti, jog jums gresia atleidimas iš darbo. Kokie kiti požymiai?

• Jūsų nebekviečia į svarbius susirinkimus. Kuo didesnis atstumas, tuo geriau: jei jau numatyta jus atleisti, tai gali reikšti, kad vadovybė nori, jog turėtumėte kiek galima mažiau su įmone susijusios informacijos.

• Nauji vadovai, padalinių ar įmonių sujungimas paprastai įneša netikrumo. Visi žinome – ne taip jau neįprasta naujiems vadovams apsišluoti.

• Staiga pasikeitė jūsų ir viršininko santykiai. Jei savo vadovo negalite pasiekti telefonu, elektroniniu paštu ar susitikti prieš tai nepramušę sienos, jis greičiausiai stengiasi pabėgti nuo keblaus pokalbio.

• Jei vadovas nuolat siunčia pranešimus apie jūsų padarytas klaidas ar netikėtai gavote savo darbo įvertinimą, labai tikėtina, kad netrukus jums bus įteiktas atleidimo lapelis.

• Jei pasklido kalbos, kad įstaiga, kurioje dirbate, išgyvena finansiškai sudėtingą laikotarpį, nusiteikite blogiausiam.

• Jus atribojo nuo įtakingų asmenų. Toks jausmas, lyg visi aplinkui žinotų paskutines įmonės naujienas, tik ne jūs. Arba – dar žiauriau – jus ištrynė iš elektroninio pašto adresatų.

• Kolegos jūsų šalinasi. Kaip vaikai smėlio dėžėje nenori bendrauti su atstumtaisiais, taip ir bendradarbiai mėgina vengti skęstančių kolegų. O šie, beje, apie gresiantį pavojų sužino paskutiniai.

• Nebekreipiama dėmesio į klaidas ar sumenkusį uolumą. Negalvokite, kad netekti darbo gresia tik tuomet, kai vadovai nuolat prikaišioja dėl klaidų. Visiškas jų ignoravimas taip pat nežada nieko gero. Tikėtina, jog vadovai nekreipia dėmesio į sumažėjusį jūsų darbingumą dėl to, nes žino, kad jūsų dienos suskaičiuotos.

• Jei iki tol jums patikėtas užduotis nurodė perduoti kolegoms, labai tikėtina, kad netrukus jūsų paprašys apskritai išeiti iš darbo. Įprastai įmonės nešvaisto pinigų. Tad jei pastebėjote, kad atsirado žmogus, kuris imasi tokių pat pareigų kaip ir jūs, vertėtų sunerimti. Ši taisyklė negalioja, jei įmonė plečiasi.

• Turėtumėte sunerimti, jei jaučiatės taip, lyg būtumėte nematomi. Nesvarbu, jog jūsų idėjos – puikios, jos nueina šuniui ant uodegos. Arba galų gale baigėte dirbti prie projekto, kuriam skyrėte mėnesius, tikitės pripažinimo, o viskas baigiasi šnipštu.

• Staiga visos žinios, kurias gaunate iš valdžios, jus pasiekia raštu. Negana to, tos naujienos nėra teigiamos. Rodos, jūsų teismui kurpiama byla, o į gynybą nereaguojama.

Kaip turėtumėte elgtis?

• Suprantama: jei tik pavyksta, išlaikykite šaltą protą ir ieškokite išeities iš padėties. Jei įtariate, kad galite būti atleisti, tačiau nesate tuo tikri, nesudarykite priežasties jus atleisti. Bendraukite – pasikalbėkite su viršininku apie strategiją, žingsnius, kaip įveikti iššūkius. Tegul jie tampa galimybėmis.

• Parodykite savo sėkmę ir nebijokite savęs apginti. Tik netapkite agresyvūs, nes galite apsunkinti savo padėtį. Ir nedarykite iš savęs kankinio – toks darbuotojas nepelnys darbdavio palankumo.

• Kolekcionuokite pagyras. Tikriausiai turite išlikusių partnerių ar kolegų gerų atsiliepimų apie savo pastangas. Galbūt jos guli kur nors elektroniniame pašte. Surinkite jas į vieną vietą: ši kolekcija gali pagelbėti prireikus apginti savo poziciją. Blogiausiu atveju ji pravers ieškant kitos darbo vietos.

• Valdykite emocijas – neleiskite baimėms sunaikinti gerosios jūsų pusės.

• Jei dar įžvelgiate galimybę likti toje darbo vietoje, kur ir esate, atsidėkite darbui 110 procentų. Tik nepersistenkite.

• Jei rasite laiko poilsio valandėlei, galite išlošti atvirą pokalbį su vadovais. Taip veikia atmosfera, kurioje nesijaučia įtampa ir skuba.

• Sužavėkite viršininką jo paties idėjomis. Vietoj to, kad susitelktumėte ties savo užduotimis, pasiteiraukite vadovo apie jo pelningus projektus – parodykite susidomėjimą ir norą pagelbėti. Būkite matomas ir noriai siūlykite savo pagalbą. Jei gresia atleidimas iš darbo, slėpimasis nebus protinga išeitis. Tad vadovams rodykite susidomėjimą darbu.

• Naujo darbo paieškos turi būti diskretiškos. Ramiai apgalvokite, ką norėtumėte dirbti, apsvarstykite, ko išmokote dabartinėje darbovietėje. O per pokalbius būkite atidus – juk nenorite nuo vilko užšokti ant meškos. Jei pradėjote dairytis kitos darbo vietos, pokalbyje su potencialiu darbdaviu laikykitės šaltai ir neleiskite jam suprasti, kad jo vadovaujama darbovietė jums tėra atsarginis variantas. Priešingu atveju būsite palaikytas nerimtu kandidatu.

• Jei pajėgsite išlikti patikimas ir produktyvus nepaisant įtampos, tai rodys jūsų vertę. Nepamirškite – dar ne viskas nuspręsta.

• Kolegoms apie savo nuogąstavimus nepasakokite. Taip pat jiems nepasakokite nieko blogo apie viršininką.

• Pozicija – ne tu mane atleidi, bet aš pats išeinu – tinka tik tuo atveju, jei turite solidų darbo pasiūlymą. Gali būti, kad jūsų baimės nepagrįstos.

• Galiausiai priimkite tai kaip dar vieną galimybę. Patikėkite, yra žmonių, kurie tyliai dėkoja buvusiems darbdaviams, kad juos atleido. Nepamirškite: užsivėrus vienoms durims, atsidaro kitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.