Rusai pūdo šimtus tonų lietuviškos varškės ir jogurtų

Kremliaus paskelbtas ekonominis karas prieš Lietuvą tęsiasi. Net 47 bendrovės „Remkautas“ sunkvežimiai su Lietuvoje pagamintais pieno produktais – varške, sūriais, jogurtais ir kitokiais – stovi Rusijos muitinės vidaus terminaluose. Iš viso – apie 1200 tonų. Kai kurie vilkikai ten „poilsiauja“ jau nuo rugsėjo 13-osios.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Sep 23, 2013, 6:24 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:34 PM

Mūsų šalies žinybos neturi jokių oficialių pranešimų apie tai, kad Rusija imsis griežčiau tikrinti ar riboti lietuviškų pieno produktų importą.

Užtat juos čia perkanti ir rusams gabenanti Šiaulių įmonė „Remkautas“ įsitikino, kad neseniai Lietuvos pieno perdirbėjų adresus nuskambėjęs vyriausiojo Kremliaus sanitaro Genadijaus Oniščenkos įspėjimas toli gražu nėra laužtas iš piršto.

„Trijuose Rusijos muitinės terminaluose jau įstrigę 47 mūsų vilkikai. Kai kurie ten laukia nuo rugsėjo 13 dienos. Neoficialiais kanalais sužinojome, kad muitininkams nurodyta žūtbūt rasti kažkokių trūkumų.

Todėl paėmė mėginius ir neva juos tiria. Iš savo patirties žinome, kad tokie tyrimai trunka nuo 3 mėnesių iki metų. Kas tuomet beliks iš tų gaminių“, - piktinosi „Remkauto“ vadovas Kęstutis Ambrazas.

Nemaža dalis įstrigusių produktų yra varškės gaminiai, pieno gėrimai ar jogurtai, kurių galiojimo terminas paprastai būna 21 diena. Pusė termino jau praleista Rusijos muitinėje.

„Kaip dabar tiekti juos į prekybos tinklus? Niekas nebeims. O pasakyti įmonėms, su kuriomis turime ilgalaikes sutartis, kad jos stabdytų gamybą, irgi negalime.

Tiesa, susitarėme pristabdyti greitai gendančių lietuviškų produktų pirkimą, o kitus įsigyjame iš gamintojų ir toliau, tačiau nebeišleidžiame sunkvežimių į Rusiją“, - pasakojo K.Ambrazas.

Ketvirtadienį jau bus dvi savaitės, kaip rusai pradėjo tikrinti visas iš Lietuvos gabenamas prekes.

Vilkikai praleidžiami per sieną, tačiau paskui turi vykti į vidaus muitinės terminalus. Anot vežėjų, pastarosiomis dienomis Rusijos pareigūnų uolumas šiek tiek atlėgo: kai kuriais atvejais kroviniai jau tikrinami pasirinktinai.

Užtat nuo praėjusio penktadienio rusai, kai Latvijos ir Rusijos pasienio poste ties Terechovu susidarė eilės, rusai pasiūlė vežėjams „išeitį“: norite vykti be eilės – samdykite palydą. Nuo Rusijos sienos iki Maskvos ji kainuoja apie 900 litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.