Gamtos stichijų poveikis - šį rudenį už daržoves mokame brangiau

Kilogramas agurkų, po kita tiek – pomidorų bei morkų, ir kasoje jau reikia traukti iš piniginės dešimtinę. Daržovės šiemet ypač brangios. O ir turguje jos kainuoja nė kiek mažiau, nei parduotuvėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Sep 24, 2013, 2:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:02 PM

Sostinės Halės turgavietėje šiokią dieną nėra nei spūsties, nei minios pardavėjų. Užtat pavymui kiekvieno į ją užsukusio žmogaus skrieja kvietimas: „Pirkit, pirkit. Juk lietuviški“.

„Kiek kainuoja agurkai?“, - moteris įbeda klausiantį žvilgsnį į ūkininką (tikėtina – ne perpardavinėtoją). „Pusketvirto lito“, - prataria vyras. O pomidorai? „Tiek pat“.

„Tautiškumo“ korta turguje vis dar stipri. Juk niekas kasdien netikrina, kiek ir kuo tas „lietuvis“ ar „lenkas“ pomidorus tręšė, kiek, ko ir iš kur ant agurkų supylė. Užtat žmonės traukia savo giesmę, patys turgaus pardavėjams pakišdami atsakymą.

„Ar lietuviškos?“ - palinksta moteris prie šilauogių. „O kaipgi“, - atitaria pardavėja, ir į maišelį įberia keliolika uogų: 100 gramų šilauogių – 3 litai.

Daržai jau išvarpyti

Tumpavaisius agurkus jų augintojai jau baigia parduoti. Prieš gerą savaitę ūkininkai nuskynė juos paskutinius.

Viena kita pomidorų kekė šiltnamiuose dar tebekybo, tačiau ruduo savo darbą nudirbo: ką užaugino, tą užaugino. Drėgmė ir ilgėjančios naktys nebeleidžia pomidorams nurausti. Tad už neprinokusius „slyvinius“ pomidorus prekeiviai prašo 1,99 lito, rausvus, krepšiuose nokintus „avietinius“ – 4,5-5 litų.

Ten pat, Halės salėje, po pomidorų dėžėmis, sukrautos neplautos morkos. Už jų kilogramą prašoma 2,5 lito. Ties svogūnų dėžėmis surikiuoti užrašai su kainomis taip pat liudija, kad svogūnai šiemet - ypač brangūs. Vienų jų, įprastinių, kilogramas kainuoja 2 litus, o štai mėlynųjų – 5 litus.

Bulvių kainos turguje pastarosiomis savaitėmis šiek tiek smuktelėjo. Nelygu veislė ar dydis, jų kilogramo kaina svyruoja tarp 1-1,5 lito. Už žiedinių kopūstų „galvą“ turgaus prekeiviai prašo ir 2,5 ir 3,5 lito.

Parduotuvėse – pigiau?

Praeiti pro daržovėmis nuguldytas lentynas parduotuvėse ir nieko neįsimesti į pirkinių krepšį? Tai neįmanoma „misija“. Kaip rudenį pasigaminti pietus, nepritroškinus daržovių ar nepripjausčius jų į verdamą sriubą? Juo labiau, kad parduotuvėse jos pigesnės nei turguje. Priežastis – apčiuopiama. Prekybos centrai „nesiterlioja“ su mažaisiais augintojais. Jie perka daug, todėl „išsunkia“ iš augintojų kuo mažesnę kainą.

Antradienį, žiediniai kopūstai (lenkiški), kainuoja apie 3 litus, raudonųjų paprikų kilogramas – apie 4. Lietuviškų ilgavaisių agurkų, kaip ir pomidorų, kilogramo kaina sukasi apie 4 litus, svogūnų – 2,5, baltagūžių kopūstų – 1,3 lito, plautų, nefasuotų morkų – 1,6 lito.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, svogūnai šiemet maždaug trečdaliu brangesni nei pernai.

Pomidorai, palyginti su pernykščiu rugsėju, brangesni dešimtadaliu. Net triskart nei pernai brangesni yra žiediniai kopūstai. Baltagūžių kopūstų kaina, palyginti su pernykšte, kone dvigubai didesnė. Morkos ir bulvės taip pat brangesnės.

Gamtos diktatas

Pirkėjams daržovių kainos - kandžios. O jų augintojams? Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, morkų augintojai nedžiūgauja: šiemet jie morkas didmenininkams parduoda pigiau, nei pernai.

Neplautų morkų kilogramo kaina mūsų šalies ūkiuose sukasi apie 0,5-0,75 lito.

Plautos maždaug 0,1-0,2 lito brangesnės. Tačiau pernai tuo pat metu supirkėjai už kilogramą klojo litą ir dar daugiau.

„Užtat ir svogūnai, ir kopūstai, ir bulvės dėl tam tikrų priežasčių yra brangesni.

Visada, kai tik užslenka nederliaus metai, daržovės pabrangsta. Tenka stebėti, kokia bendra situacija yra ES rinkoje“, - sakė Z.Cironkienė.

Svogūnų kainas paprastai diktuoja Olandija. Šiemet joje – nederliaus metai, todėl svogūnai, padidėjus paklausai, šiemet yra ypač brangūs.

„Didžiausia kopūstų bei bulvių augintoja ES yra Vokietija. Šiemet būtent tie jos regionai, kurioje auginamos šios daržovės, skendo potvyniuose. Dar niekada taip nėra buvę, kad rugsėjį ES būtų tokia didelė kopūstų paklausa.

Trūksta ir bulvių. Ir tų, kurios skirtos maistui, ir tų, kurios naudojamos traškučiams gaminti“, - kalbėjo Z.Cironkienė. x x x

Kopūstai ir svogūnai – brangiausi Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, ypač nepalankios šių metų orų sąlygos visą vegetacijos laikotarpį (vėlyvas pavasaris, gausūs krituliai ir potvyniai gegužės mėnesį, karšta ir sausa vasara) pakenkė derliui. Rugsėjo pirmąją savaitę Vokietijos rinkoje vis dar buvo per maža baltagūžių, raudongūžių ir kininių kopūstų bei brokolių pasiūla, todėl išliko aukštos augintojų ir didmeninės kainos.

Manoma, kad šį rudenį Vokietijos prekybos įmonės, išaugus kopūstinių daržovių kainoms, neturės galimybių, kaip įprasta rudenį, organizuoti šios produkcijos pardavimo akcijų.

Lietuvoje kopūstinės daržovės taip pat brangesnės nei 2012-asisiais. Šio rugsėjo viduryje baltagūžių kopūstų kilogramo kaina ūkiuose svyravo tarp 0,45-0,7 lito. Tai vidutiniškai 35 proc. didesnė kaina, nei būta pernai tuo pat metu.

Kadangi kopūstai brangūs ir kaimyninėse rinkose, o Lietuvos supirkėjai ūkininkams didina spaudimą, bandydami nupirkti daržovių kuo pigiau, dalis saugyklas turinčių augintojų sumažino pardavimus ir laukia palankesnių supirkimo kainų.

Daug aukštesnes nei įprasta 2013–2014 m. sezonu svogūnų kainas Europos rinkoje lemia gerokai mažesnis svogūnų derlius Olandijoje ir nederlius tradicinėse Olandijos eksporto rinkose – Afrikos bei Azijos šalyse, ypač Indijoje.

Nors ir buvo skelbiama, kad Olandijoje svogūnų pasėlių plotai padidėjo 4 proc., sausros įvairiuose šalies rajonuose svogūnų derlių sumažino 10–20 proc.

Vokietijos pakavimo stotyse 40–60 ir 50–70 mm skersmens svogūnų pardavimo kaina siekė 0,97–1 litą, Lietuvos ūkiuose – 0,8–1 litą, Lenkijos didmeninėse bazėse – 0,66–0,79 lito už kilogramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.