Geležinkeliai svarsto, kaip kompensuoti mažėjančius baltarusiškus krovinius

Baltarusiškų trąšų trūkumas jaučiamas ir Klaipėdos uoste.

„Lietuvos geležinkeliai“ svarsto, kaip kompensuoti krovinių praradimus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
„Lietuvos geležinkeliai“ svarsto, kaip kompensuoti krovinių praradimus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, Elta ir lrytas.lt inf.

2013-09-25 12:08, atnaujinta 2018-02-21 20:11

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka dienraščiui „Verslo žinios“ sakė, jog krovos mastai nuo bendrovės daug nepriklauso. Pasak jo, mažėjant baltarusiškų krovinių, ieškoma srautų, kurie bent iš dalies galėtų kompensuoti praradimus: neseniai pasirašyti

Baltarusiškų trąšų trūkumas jaučiamas ir Klaipėdos uoste.

„Procesas, vykstantis dėl trąšų, be abejo, turi įtakos, nes pagrindinis krovinių srautas ėjo per Klaipėdos uostą, tai neigiamai veikia uosto krovos rezultatus, bet Lietuva ar Lietuvoje dirbantys ūkio subjektai mažai ką gali pakeisti. Kiek turime duomenų, padėtis turėtų gerėti ir keistis spalį“, - sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus.

Kalio trąšų gamyba Baltarusijoje 2013 m. rugpjūtį, lyginant su liepa ir su tokiu pat praėjusių metų mėnesiu, ženkliai sumažėjo.

Kaip rodo oficialūs statistikos agentūros duomenys, per mėnesį pagaminta 215,4 tūkst. tonų kalio trąšų, arba 48 proc. mažiau nei prieš metus ir 50,3 proc. mažiau nei liepą, informuoja „RIA Novosti“.

Staigus kalio trąšų gamybos sumažėjimas (pagrindinė dalyvė šioje Baltarusijos rinkoje yra „Belaruskalij“) gali būti susijęs su Minsko ir Rusijos įmonės „Uralkalij“ konfliktu, dėl kurio buvo pažeista trąšų pardavimo užsienio rinkose sistema. Jeigu iki konflikto, įsiplieskusio liepos pabaigoje, „Belaruskalij“ ir „Uralkalij“ pardavinėjo produkciją per bendrą prekybos kompaniją, tai dabar yra priverstos ieškoti pirkėjų savarankiškai.

Be to, kilus konfliktui tarp Rusijos ir Baltarusijos monopolininkų, smuko pasaulinės kalio kainos, todėl „Belaruskalij“ ne tik sumažino gamybos apimtis, bet ir neįstengė pardavinėti kalio ankstesnėmis kainomis.

Rusijos kompanija apkaltino Baltarusijos įmonę pardavinėjus trąšas ne per bendrą prekybos kompaniją ir paskelbė nutraukianti santykius. Baltarusija netruko sureaguoti, ir šalies teisėsaugos pareigūnai sulaikė „Uralkalij“ generalinį direktorių Vladislavą Baumgartnerį.

Be to, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavadino „Uralkalij' bankrutuojančia įmone ir viešai apkaltino kompanijos vadovus dokumentų klastojimu. Tuo tarpu „Uralkalij“ pareiškė, kad A.Lukašenka sąmoningai vykdo Rusijos kompanijos diskreditavimo kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.