Pagal kokius kriterijus nuomininkai išsirenka būstą?

Žvalgantis būsto nuomos pasiūlymų, kaina nėra vienintelis rodiklis – nuomininkai turi ir kitų atrankos kriterijų. Tiesa, jie paprastesni nei tuomet, kai būstą norima nusipirkti.

Dauguma nuomininkų pageidauja, kad nuomojamas būstas būtų apstatytas ir baldais, ir buitine technika.<br>123rf nuotr.
Dauguma nuomininkų pageidauja, kad nuomojamas būstas būtų apstatytas ir baldais, ir buitine technika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2013, 4:04 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:36 PM

Būsto nuoma yra alternatyva, kai neišeina nekilnojamojo turto nusipirkti. Tačiau kai kuriems tai galimybė išbandyti gyvenimą skirtingose miesto vietose, apsižiūrėti, geriau įvertinti, kokiame mikrorajone ar pastate norėtųsi gyventi, o kokių – išvengti, atskleidė nekilnojamojo turto portalo aruodas.lt atliktas tyrimas.

Rinkdamiesi būstą nuomai, dauguma pasiūlymus vertina pagal kainą. Tačiau didelei daliai respondentų itin svarbus vietos kriterijus – trečdalis respondentų domisi tokiais pasiūlymais, kad gyvenamoji vieta būtų netoli darbo ar universiteto.

Kas penktam būsto ieškančiajam itin svarbu, kad galėtų važiuoti, nepakliūdami į spūstis, taigi jie, rinkdamiesi būstą, atsižvelgia, kuriose miesto vietose spūsčių susidaro mažiausiai. Beveik dešimtadalis apklausos dalyvių nori gyventi centre, todėl domisi tik centrinėje miesto dalyje nuomojamu nekilnojamuoju turtu. Likusieji keli procentai ieško būsto, apsupto gamtos.

Pusė aruodas.lt tyrime dalyvavusių asmenų mano, kad nuomojantis būstą aukštas nėra labai svarbus, aukšto kriterijus didesnės svarbos įgauna, kai būstą nusprendžiama įsigyti.

Ketvirtadaliui besinuomojančių tinka visi pasiūlymai, išskyrus butus, esančius pirmame aukšte, penktadalis nenorėtų gyventi nei pirmame, nei paskutiniame aukšte. Vos 3 proc. respondentų pripažįsta, kad nuomojantis aukštas labai svarbus.

Dauguma nuomininkų pageidauja, kad nuomojamas būstas būtų apstatytas ir baldais, ir buitine technika (74 proc. respondentų). 13 proc. apklausos dalyvių yra įsigiję savo baldų, todėl jiems nuomojamame būste reikalinga tik buitinė technika.

Dešimtadalis, priešingai, pageidautų, kad nuomojamas nekilnojamasis turtas būtų apstatytas tik baldais. Vos 3 proc. nenorėtų nei šeimininkų paliktų baldų, nei buitinės technikos – jie geriau nusipirktų ir pasistatytų savo.

Tiems, kurie domisi nuomojamo būsto pasiūlymais, svarbiausia, kad važiuodami galėtų patogiai susisiekti su reikiamomis vietomis viešuoju transportu (80 proc. apklausos dalyvių) ir kad netoli namų būtų parduotuvių (66 proc.). Mažiausiai svarbu netoliese esančios mokyklos ar darželiai (7 proc.).

Iš tyrimo rezultatų matyti, kad kaina ir vieta bei poreikis, kad netoli gyvenamosios vietos būti kasdieniam gyvenimui būtinos įstaigos bei geras susisiekimas viešuoju transportu, yra patys svarbiausi kriterijai, ieškant būsto nuomai. Žinodami, kad pasirinktame būste gyvens laikinai, dauguma ieško įrengto būsto su visa buitine technika, taip bandydami išvengti papildomų kraustymosi rūpesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.