Kaunas ištiesė rankas į „pagalvės mokestį“

Kauno miesto savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę, prašydama leisti iš miesto svečių rinkti mokesčius, į kuriuos šiuo metu teisę turi tik kurortiniai miestai.

Kauno savivaldybė siekia rinkti pinigus iš miesto svečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno savivaldybė siekia rinkti pinigus iš miesto svečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 27, 2013, 5:27 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:34 PM

Jei Kauno savivaldybėms siūlomoms Rinkliavų įstatymo pataisoms būtų pritarta, mokesčius iš miesto svečių galėtų rinkti bet kuris miestas ar savivaldybė.

Šiuo metu savivaldybės, neturinčios kurorto statuso, mokesčių už naudojimąsi viešąja infrastruktūra rinkti negali.

„Manome, kad teisę nustatyti vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja struktūra turėtų įgyti ir kitos savivaldybės, tarp jų didžiųjų miestų, kuriuose taip pat lankosi turistai. Miestų viešbučiai, moteliai, svečių namai ir pan., mokėdami šią rinkliavą, prisidėtų prie turizmo plėtros konkrečiose savivaldybėse. Tokiai nuostatai pritaria ir Lietuvos savivaldybių asociacija.

Viešbučių savininkai neprieštarautų, kad būtų renkama rinkliava, jei su jais būtų derinamos gautų lėšų panaudojimo galimybės. Lėšos, kurios papildytų savivaldybių biudžetus, būtų naudojamos savivaldybės teritorijos viešosios turizmo infrastruktūros kūrimo ir gerinimo reikmėms“, - rašoma Kauno savivaldybės kreipimesi.

Mokestį renka 3 miestai

Šiuo metu pagalvės mokestis iš poilsiautojų renkamas trijuose miestuose.

2011-ųjų vasarą jis buvo įvestas Druskininkuose, pernai vasarą jis atsirado ir Palangoje. Nuo šių metų pradžios pagalvės mokestį renka ir Birštonas. Šie miestai turi kurorto statusą.

Mokestį kurortai taiko skirtingą: Druskininkuose iš poilsiautojo už parą imama 2 litų, Birštone ir Palangoje – lito rinkliava.

Pasak Palangos vicemero Sauliaus Simės, tokia naujovė Palangoje poilsiautojų neatbaidė - jų skaičius kurorte išliko toks pats.

Miestai iš „pagalvės mokesčio“ surinktus pinigus panaudoja tiek infrastruktūroms tvarkyti, tiek skylėtiems biudžetams lopyti.

Skirtingi miestai surenka skirtingas sumas – pavyzdžiui, Birštonas birželį deklaravo, kad surinko 13 tūkst. litų mokesčio.

Palangoje poilsiautojai per birželio mėnesį sunešė per 70 tūkst. litų, per metus iš šio mokesčio tikimasi surinkti iki 0,5 mln. litų. Manoma, kad dalis kurorto viešbučių slepia šį mokestį – Palangos savivaldybė tikėjosi surinkti gerokai daugiau pinigų.

Tuo tarpu Druskininkai nesiskundė dėl nesurenkamų pinigų – birželį mieste surinkta 150 tūkst. litų „pagalvės mokesčio“.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.