Siūloma mažinti iš pelno atskaitomų nuostolių dalį

Finansų ministerija siūlo keisti galiojančią mokesčių nuostolių perkėlimo tvarką. Priėmus ministerijos parengtą Pelno mokesčio įstatymo pataisų projektą, ankstesnių laikotarpių sukauptais mokesčių nuostoliais būtų galima sumažinti ne daugiau kaip 50 proc. mokesčių laikotarpio apmokestinamojo pelno.

Anot V.Latvienės, 50 proc. pelno daliai galėtų būti pritaikyta lengvata investicijoms į esminį technologinį atsinaujinimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot V.Latvienės, 50 proc. pelno daliai galėtų būti pritaikyta lengvata investicijoms į esminį technologinį atsinaujinimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2013, 4:04 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:41 PM

Šiuo metu galiojantis įstatymas leidžia sukauptais nuotoliais mažinti iki 100 proc. apmokestinamojo pelno. Finansų ministerija pabrėžia, kad pasikeitus teisinei bazei ir toliau būtų neribojamas mokesčių nuostolių perkėlimo terminas. Tai reiškia, kad visus patirtus nuostolius įmonės galės ir toliau dengti uždirbtu pelnu, tik per ilgesnį laikotarpį. Be to, įmonių grupėms priklausančios bendrovės ir ateityje galės perduoti juos viena kitai.

„Daugumos mokesčių mokėtojų ir valstybės atžvilgiu tai būtų teisinga ir sąžininga, nes galiojanti nuostolių perkėlimo tvarka Lietuvoje yra nepamatuotai plati. Tai akivaizdu, palyginus mūsų ir kitų valstybių praktiką“, - ministerijos pasiūlymą motyvuoja finansų ministro patarėja Violeta Latvienė.

Anot jos, likusiai 50 proc. pelno daliai galėtų būti pritaikyta lengvata investicijoms į esminį technologinį atsinaujinimą.

Priėmus įstatymo pataisas, 50 proc. taisyklė būtų taikoma tik nuo 2014 metų apmokestintam pelnui, todėl pagal naują tvarką mokėti tektų tik 2015-aisiais. Be to, pakeitimai nebūtų taikomi smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kuriose darbuotojų skaičius neviršija dešimties, o mokesčių laikotarpio pajamos nesiekia 1 mln. litų ir joms taikomas 5 proc. pelno mokesčio tarifas.

Finansų ministerijos teigimu, pakeitimai atitinka plačiai taikomą tarptautinę praktiką. Mokesčių nuostolius neribotai atskaityti leidžia tik kelios valstybės, visos kitos tokiems perkėlimams yra nustačiusios ribas. Pavyzdžiui, Lenkija nuostoliais dengti pelną leidžia 5 metus, o Prancūzija, Vokietija, Danija, Italija, Austrija, Portugalija, Vengrija, Slovėnija - tam tikrą apmokestinamojo pelno dalį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.