Karas su „bambaliais“ valstybei nuostolingas

Lietuviai šiemet išgeria mažiau alaus. Tai liūdina ne tik aludarius, bet ir Finansų ministeriją, nes į valstybės biudžetą surenkama mažiau akcizų. Aludariai tvirtina, kad dėl to didžiąja dalimi kalti politikai.

Karas su alkoholiu pakenkė šalies biudžetui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Karas su alkoholiu pakenkė šalies biudžetui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 30, 2013, 5:38 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:41 PM

Šiemet lietuviai alaus išgėrė dešimtadaliu mažiau nei praėjusiais metais. Mokesčių inspekcijos duomenimis, dėl to per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, valstybės biudžetas negavo beveik 11 mln. litų.

Tiesa, mokesčių rinkėjus turėtų džiuginti pigaus spirituoto vyno pardavimas. Jo šiemet nuperkama 12 proc. daugiau. Tačiau mokesčių į biudžetą dėl to gauta tik 3,5 mln. litų daugiau.

Finansų ministras Rimantas Šadžius pripažįsta, kad šiemet akcizų surinkimo rezultatai jo netenkina. Labiausiai liūdina smukęs alaus ir benzino pirkimas. Benzino žmonės vis mažiau perka jau ne pirmus metus. Lietuviai persėdo į dyzelinu arba dujomis varomus automobilius, nes taip važinėti yra pigiau.

O dėl smukusio alaus vartojimo finansų ministras pirmadienį kaltino prastus orus. Esą šaltas pavasaris padarė neigiamą įtaką.

Aludariai su tokia nuomone sutinka tik iš dalies.

„Pavasaris iš tiesų buvo šaltas. Birželio mėnuo taip pat vėsokas, dėl to pardavimas smuko. Tačiau nemenką įtaką alaus vartojimui padarė praėjusiais metais įvesti apribojimai stipraus alaus ir didelių plastikinių butelių pardavimui“, – teigė Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas.

Po šio Seimo sprendimo iš parduotuvių dingo 1,5 litro alaus pakuotės.

Tai, kad uždraudus vadinamuosius bambalius, žmonės pradėjo gerti mažiau pigaus alaus, tvirtina ir mažieji aludariai bei prekybininkai. Esą pigiausių gėrimų pirkėjai vis daugiau perka pigaus spirituoti vyno.

Tačiau Valstybinės mokesčių inspekcijos analitikai pabrėžia, kad padidėjęs pigaus vyno pirkimas biudžeto praradimų dėl smukusio alaus vartojimo nekompensuoja.

Įvertinus, kiek pajamų gaunama už parduotą alų ir spirituotą vyną, galima daryti išvadą, kad karas su „bambaliais“ valstybei jau kainavo apie 7 mln. litų. Tiek pinigų iki šių metų rudens negavo valstybės biudžetas.

Finansų ministras R.Šadžius sako, kad mažėjantis kai kurių produktų vartojimas darė įtaką ir planuojant kitų metų valstybės biudžetą. Nors šalies ekonomika kitais metais augs, valstybė planuoja, kad iš akcizų bus gauta 3,48 mlrd. litų. – 42 mln. litų mažiau nei šiais metais.

Ministras mano, kad padidinti akcizų surinkimą pavyktų aktyviau kovojant su šešėline ekonomika.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.