ECB palūkanų normos nepakeitė, euras brangsta (papildyta)

Europos centrinio banko (ECB) Valdančioji taryba paliko galioti tą pačią, rekordiškai žemą 0,5 proc. palūkanų normą. Ekonomistai tikėjosi tokio trečiadienį Paryžiuje posėdžiavusios tarybos sprendimo.

ECB Valdančioji taryba spalį posėdžiavo Paryžiuje.<br>„Reuters“ nuotr.
ECB Valdančioji taryba spalį posėdžiavo Paryžiuje.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-10-02 15:47, atnaujinta 2018-02-21 13:47

Po šio pranešimo ir ECB prezidento Mario Draghi spaudos konferencijos euro kursas dolerio atžvilgiu šiek tiek paaugo. Tačiau prie to taip pat prisidėjo Italijos premjero Enrico Letta tuo pat metu laimėtas balsavime dėl pasitikėjimo savo vyriausybe.

Nepakitusi išlieka Europos finansinė situacija. Daugelyje šalių vyrauja labai nedidelis atsigavimas, silpnas skolinimas ir maža infliacija.

0,5 proc. bazinių palūkanų norma lieka nepakeista jau penktą mėnesį iš eilės. ECB atstovai neseniai yra prasitarę apie galimas papildomas ilgalaikes paskolas keliems regiono bankams, tačiau jos, greičiausiai, bus suteiktos tik metų pabaigoje.

Euro zonos ekonomika pastaruoju metu rodo vis daugiau atsigavimo po ilgos recesijos ženklų. Netgi Ispanijoje, anksčiau pasmerkta laikytoje šalyje, nuotaikos gerėja.

Nors nedarbas euro zonoje mažėjo, jis vis tiek išlieka aukštas. Rugpjūtį jis siekė 12 proc. Tikimasi, kad paskutinį metų ketvirtį ekonomikos augimas išliks stabilus.

M. Draghi atskleidė, kad ECB tarpusavyje nesutaria, ar reikėtų galvoti apie dar mažesnė palūkanų normą.

Yra kitų bėdų

Vis dėlto Europos žemėlapyje vis dar pakanka tamsių dėmių.

Trečiadienį Italijoje vyksta balsavimas dėl pasitikėjimo vyriausybe. Išaugęs netikrumas gali ilgainiui padidinti Italijos skolinimosi kainą.

Nors praeitą ketvirtį euro zonos ekonomika augo 1,2 proc., šiuo metu kai kurie rodikliai rodo, kad toks augimo tempas ilgai neišliks. Yra ekonomistų, teigiančių, jog po recesijos Europa augs vos po 0,5 proc. per metus.

Skolinimas mažiems ir vidutinio dydžio verslams ir toliau išlieka mažas, o neturėdami lėšų investicijoms verslininkai negali plėstis, kurti naujų darbo vietų. Taip BVP augimo ratas sustoja.

Euro zonos infliacija šiuo metu siekia vos 1,3 proc., tai žymiai mažiau, nei jų 2 proc. tikslas. Todėl tikėtina, kad ECB ateityje nebijos labiaus skatinti ekonomiką.

Infliacija leidžia skatinti toliau

Po sprendimo paskelbimo sekusioje spaudos konferencijoje M.Draghi dar kartą pakartojo, kad palūkanų normos išliks žemos dar labai ilgai.

Savo kalbą jis pradėjo pastaba apie žemą infliaciją, tai gali reikšti, kad ECB jaučia, jog turi dar pakankamai vietos ekonomikos skatinimui.

M.Draghi taip pat sakė, kad jei JAV nesugebės savo problemų išspręsti greitai, jos vyriausybės darbo sustabdymas kelia gręsmę tiek pačios Amerikos, tiek viso pasaulio ekonominiam atsigavimui.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.