Žvilgsnis į Danijos karališkosios poros rūmus - ne pro rakto skylutę

Kitą savaitę į Lietuvą atskris Danijos kronprincas Frederikas, o vilniečiai ir miesto svečiai jau gali žvilgtelėti, kokiuose rūmuose gyvena karališkoji pora, būsimieji Danijos karaliai – kronprincas Frederikas ir kronprincesė Mary.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 6:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:44 PM

24 Torbeno Eskerodo fotografijose, nuo spalio 3 dienos eksponuojamose Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, pavaizduoti kambariai, kurių sienos, jei prabiltų galėtų papasakoti apie karalius ir karalienes, apie jų turtus, galybę, kovas ir meilę.

Parodos nuotraukos atspindi Frederiko VIII rūmų, priklausančių Kopenhagos Amalienborgo karališkosios rezidencijos kompleksui, interjerą. 1749 m. pastatyti rūmai yra vienas žymiausių rokoko stiliaus statinių pasaulyje.

Šie rūmai – privati kronprinco Frederiko ir kronprincesės Mary rezidencija. Karališkoji šeima su keturiais mažais vaikais rūmuose ne tik gyvena, bet ir dirba.

2004–2010 m. rūmai buvo pilnai atnaujinti. Nuolat konsultuodamiesi su karališkąja pora pastatus dekoravo dešimt jaunų menininkų. Jie itin pagarbiai saugojo ir vertino visas istorines detales.

Tačiau rūmai - ne tik istorinis statinys, bet ir būsimų karalių rezidencija, todėl jauni kūrėjai paliko rūmuose modernių ženklų, taip tars siųsdami pasauliui ženklą, jog Danijos karališkoji šeima yra moderni ir neatsilieka nuo laikmečio.

Leisti menininkams dekoruoti visuomeninius pastatus įprasta nuo seno. Bet pasikviesti šiuolaikinius menininkus dekoruoti XIX šimtmečio pastatą – novatoriška ir drąsu.

Parodoje „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“ didžiausias dėmesys skiriamas meninei rūmų puošybai. Be to, parodos eksponatuose užfiksuotas fantastiškas Danijos kultūrinio paveldo objekto restauravimas ir dekoravimas, pristatantis žymiausius danų amatų, architektūros, šiuolaikinio meno pavyzdžius ir atspindintis karališkosios poros įsitraukimą į kultūrinį gyvenimą.

Paroda „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“ suteikia ypatingą progą žvilgtelėti į Danijos šiandienos meną, kultūros paveldą ir šiuolaikinius karališkosios šeimos rūmus.

V. Kasiulio dailės muziejuje fotografijų paroda „Šiuolaikiniai karališkieji rūmai“ veiks iki gruodžio 3 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.