Į Latvijos laukus traktoriai ir kombainai atkeliauja per Lietuvą

Nors Latvija iš Lietuvos pasiekiama ranka, žemės ūkio technikos pardavėjai pagaliau nusprendė, kad atėjo laikas išsinerti iš lietuviškų marškinėlių.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-10-04 06:00, atnaujinta 2018-02-21 12:34

Žaliųjų traktorių „John Deere” Lietuvos ūkininkai dar neužrakino angaruose: šiuo metu jie visu smarkumu vagoja ražienų laukus ar traukia sėjamąsias.

Lietuvos ūkininkai žemės ūkio technikos prisipirko vos atsiradus galimybei pasinaudoti ES struktūrinių fondų parama. Nemažai įsigyta JAV koncerno „John Deere” traktorių, kuriais mūsų šalyje bei Latvijoje prekiauja „Dojus Agro”.

„Jūs mus seniai aplenkėte, jūs mokate prekiauti technika.

Kone visi žemės ūkio padargai, traktoriai ir kombainai Latvijos ūkininkus pasiekia per Lietuvos pardavėjus”, – be pavydo Rygos link vedančiu keliu į Kekavos kaimą palydėjo Bauskės rajono ūkininkas Peteris Bitė.

Investavo nemenką sumą

„Dojus Agro” vakar netoli Rygos atidarė žemės ūkio technikos prekybos ir techninės priežiūros centrą „Dojus Latvija”.

Antrinė „Dojaus Agro” įmonė „Dojus Latvija” buvo įkurta prieš trejus metus ir tapo oficialia koncerno „John Deere” atstove šioje šalyje.

Įmonė tuomet įsikūrė išsinuomotose patalpose, jose teikė serviso paslaugas ir prekiavo atsarginėmis dalimis. O dabar duris atvėrė naujas centras, į kurį investuota apie 4 mln. eurų.

Pernai „Dojaus Agro” pajamos Latvijoje buvo 24 mln. eurų (apie 83 mln. litų). Pasak „Dojaus Agro” savininko ir vadovo Prano Dailidės, technikos pardavimas kaimyninėje šalyje pernai, lyginant su 2011-aisiais, padidėjo.

Šiemet jis turėtų siekti apie 100 mln. litų per metus.

Perka ir be paramos

„Neseniai nusipirkau traktorių „John Deere”. Pasirinkimą paprastai nulemia finansavimo sąlygos. Latvijos ūkininkai neturėjo tokios geros ES paramos, kokią gavo lietuviai.

Todėl daugumą technikos teko pirkti išsimokėtinai”, – sakė kartu su dar dviem žemdirbiais 800 hektarų Jekabpilio rajone dirbantis Peteris Baluodis.

Traktorių jis įsigijo kartu su savo kaimynais. Visi jie augina javus, bet susitarti, į kieno lauką pirmiausia reikia traukti arklus ar sėjamąją, pavyksta be didelių ginčų.

„Užtat atiduoti paskolą trise mums lengviau nei vienam”, – sakė P.Baluodis.

Pirkdami traktorių išsimokėtinai, dalį kainos ūkininkai sumokėjo patys, dalį – tarpininkaujant įmonei „John Deere Financial”. O paskolos metinės palūkanos sudarė vos 0,9 proc.

Lemia ūkių kryptis

Latvijoje ūkių specifiką nulemia žemės našumas. Grūdininkystės ūkiai telkiasi Žiemgalos ar Kuršo regionuose. Arčiau Lietuvos vyrauja pieno ūkiai.

Tai lemia ir technikos paklausą. Grūdininkai ieško galingų traktorių arba kombainų, pieno ūkių savininkai – mažesnių.

„Žemės ūkio technika perkama, kad padidintų darbo našumą. Tai svarbiausiais veiksnys, turintis įtakos technika prekiaujančių įmonių plėtrai”, – kalbėjo „Dojaus Agro” aptarnavimo direktorius Rimas Teresevičius.

Jo teigimu, pastaruoju metu Latvijos ūkininkai ėmė atnaujinti techniką – senus traktorius ar kombainus keisti naujais.

Svarbiausia – laiku padėti

Patirtis parodė, kad geros serviso paslaugos nulemia 70 proc. tolesnės prekybos sėkmės. Ūkininkams svarbu, kad ir atsarginės dalys, ir remonto paslaugos juos pasiektų kuo greičiau.

„Prieš trejus metus Latvijoje pradėję veiklą investavome ir į techninės priežiūros sąlygas”, – pasakojo R.Teresevičius.

Pernai pas kaimynus buvo atidaryti du nedideli regioniniai centrai Saldaus bei Valmieros rajonuose: ten prekiaujama atsarginėmis detalėmis, įrengtos technikos remonto dirbtuvės. Šiemet trečiasis centras veiklą pradėjo Rėzeknėje.

Anot R.Teresevičiaus, per metus Latvijoje vidutiniškai parduodama apie 130–150 savaeigės technikos – traktorių ar kombainų.

Veikia kaip greitoji pagalba

Anot „Dojaus Latvija” vadovo Mario Kanderano, Latvijoje jau senokai veikė „John Deere” mobilioji komanda.

Iki šiol buvo sukomplektuota vienuolika serviso automobilių, kuriuose yra žemės ūkio technikos remontui reikalinga įranga. Tai lyg greitoji pagalba, prireikus lekianti tiesiai į klientų ūkius, kur meistrai ir remontuoja mašinas.

Dabar šios paslaugos dar labiau išplėstos.

„Ypač daug dėmesio skiriama profesionalams parengti. Serviso darbuotojai siunčiami į mokymus ir „John Deere” gamyklas”, – sakė M.Kanderanas.

Anot „Dojaus Latvija” vadovo, latviai daugiau nei lietuviai perka žemės ūkio technikos išsimokėtinai.

Mat „Dojus Agro”, penkiolika metu bendradarbiaujantis su kompanija „John Deere”, ūkininkams siūlo pastarosios sukurtą finansavimo programą. Latviai pastarosios pagalba naudojasi gerokai dažniau nei lietuviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.