Šiauliečiams rūpi dovanos, o panevėžiečiams – verslas

Politikų kalbos apie ukrainiečiams neva padovanotą Šiaulių arenos techninį projektą tebuvo pasakos patikliesiems. Tariama dovana Ukrainoje pavirto net milijonu litų, o ši apvali suma įplaukė į apsukruolių Panevėžio verslininkų sąskaitą, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Oct 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:33 AM

385 tūkstančiai JAV dolerių (974 tūkst. litų). Tokią lietuviams sumokėtą sumą viešai įvardijo bendrovė „United Basketball Investments”, kuri Odesoje, Lvove ir Dniepropetrovske stato Šiaulių arenos klonus.

Įmonės vadovė Olga Rajenka patvirtino, kad pinigai sumokėti Panevėžio statybos trestui (PST), o ši bendrovė įsipareigojo gauti leidimą iš Šiaulių areną projektavusių architektų ir savivaldybės.

„Mūsų kompanija neseka Lietuvoje vykstančių ginčų tarp Šiaulių miesto savivaldybės ir Vyriausybės atstovo, nes nesame su tuo susiję. Todėl priežasčių nerimauti nėra”, – Odesos apskrities dienraščiui „Odesos tiesa” sakė O.Rajenka.

Šiauliečiai gynėsi melu

Ukrainos oligarchams Ihoriui Kolomoiskiui ir Dmytro Buriakui priklausančios bendrovės „United Basketball Investments” direktorės atvirumas niekais pavertė oficialią šiauliečių versiją.

Šiaulių vadovai iki šiol įtikinėjo, kad tai – geranoriška pagalba 2015 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui besirengiantiems ukrainiečiams.

Tarybos nariai postringavo apie viduramžius siekiančią lietuvių ir ukrainiečių draugystę.

Tiesa, didžiausiu šios dovanos iniciatoriumi laikomas Šiaulių meras Justinas Sartauskas buvo užsiminęs, kad tai padės ir PST bendrovei – neva ši įmonė gaus darbo Ukrainoje.

Paaiškėjo, kad šios kalbos tebuvo bandymas pateisinti praskolinto miesto troškimą apdovanoti ukrainiečius.

Sumos įvardyti nepanoro

„Taip, mūsų bendrovė pardavė Šiaulių arenos darbo projektą. Kiek mums sumokėta, nepasakysiu, nes tai – komercinė paslaptis”, – neslėpė PST technikos direktorius Vidas Šlivinskas.

Vienas statybos įmonės vadovų tikino, kad ukrainiečiams perleisti techniniai dokumentai buvo ne Šiaulių savivaldybės, o areną stačiusio PST nuosavybė: „Mes tik turėjome gauti leidimą iš savivaldybės ir areną projektavusių architektų naudotis šiais dokumentais. Kai šis formalumas buvo išspręstas, iš karto projektą pardavėme.”

V.Šlivinskas paneigė šiauliečių versiją, kad PST pati rengėsi statyti arenas ukrainiečiams.

„Mes juos tik konsultavome, o jie patys pritaikė visą medžiagą pagal vietos statybos normas, gruntą, kitas sąlygas. Tačiau tai statybas paspartins dukart”, – sakė pašnekovas.

PST technikos direktorius pripažino, kad Šiaulių savivaldybės leidimas naudotis arenos projektu buvo būtina sąlyga. Be sutikimo sandoris buvo neįmanomas.

Meras kalba mįslėmis

Anksčiau tik apie geranoriškumą artėjančio čempionato organizatoriams kalbėjęs Šiaulių meras J.Sartauskas dabar prabilo dar mįslingiau.

Politikas pareiškė, kad nėra dokumentų apie Šiaulių arenos techninio projekto dovanojimą ar pardavimą.

„Ar tą objektą leidžiame, ar neleidžiame naudoti, – susitarė du subjektai. Tai mes nei dovanojom, nei pardavėm, jūs nerasit nė viename dokumente, kad mes kažką pardavėm.

Dvi pusės susitarė”, – mįslėmis kalbėjo meras.

J.Sartauskas iki pat šiol neatsakė į klausimą, ką iš tiesų apdovanojo Šiaulių taryba – Ukrainą, kurio nors miesto savivaldybę, Krepšinio federaciją, privatų klubą ar fizinius asmenis.

Tuo metu iš pareigų besitraukiantis administracijos direktorius Vladas Damulevičius pareiškė, kad ukrainiečiams nieko nepadovanota: neva savivaldybėje tebėra visi dokumentai.

Spręs teismas

Skandalas įsiplieskė šių metų balandžio 4-ąją, kai Šiaulių taryba neeiliniame posėdyje nusprendė apdovanoti ukrainiečius. Jau tada abejota dėl tokio sprendimo, o „Lietuvos rytas” paskelbė, kad dovana gali atitekti vietos oligarchams.

Tik vėliau susizgribta, kad toks politikų poelgis pažeidžia tris įstatymus ir Konstituciją. Tačiau Šiaulių valdžia buvo kurčia Vyriausybės atstovo Jono Novogreckio reikalavimui naikinti neteisėtus sprendimus, tad ginčas persikėlė į teismą.

Šiaulių apygardos administracinis teismas jau priėmė nutartį taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė miesto tarybos bei savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimus dėl Šiaulių arenos, kol bus išspręstas ginčas.

Šiaulių apygardos prokuratūra ir STT taip pat atlieka tyrimą dėl šio dovanojimo. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo.

Gali būti, kad skandalas dar labiau įsiplieks, nes Charkove kylanti arena yra paprasčiausias Klaipėdos „Švyturio” arenos klonas.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook”!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.