Statybas stabdo milijonų godulys

Namas Šnipiškėse seniai galėjo būti nugriautas, gatvė praplatinta, o šalia jau stovėtų naujas statinys. Tačiau vieno nudrengto buto savininkas užsispyrė – be dviejų milijonų litų jis savo turto neatiduos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2013-10-05 08:00, atnaujinta 2018-02-21 11:27

Giedraičių gatvės 2-asis namas dar ilgai bus rakštis ne tik investuotojams, bet ir miesto valdžiai. Nors karas dėl jo vyksta jau daugiau nei septynerius metus, jo pabaigos nematyti, rašo „Lietuvos rytas“.

Mat Vidmantas Jankauskas, kuriam priklauso vos pusė buto, apskundė teismui savivaldybės sprendimą sklypą, kuriame pastatytas daugiabutis, paimti visuomenės poreikiams.

Anksčiau tas pats asmuo iš investicinį projektą šioje teritorijoje ketinusios plėtoti įmonės „Hanner Property“ reikalavo 2 mln. litų už butą.

„Hanner Property“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis tai pavadino reketu ir nesutiko mokėti. Dėl tokio pusės buto savininko užsispyrimo miestas praranda mažiausiai 60–70 mln. litų investicijų.

Sprendimas – neįvykdomas

Prie pat savivaldybės pastato esantis 1962 metų statybos trijų aukštų namas Giedraičių gatvėje tapęs benamių buveine. Kaip ir praėjusį sezoną, taip ir šį jis nebus šildomas.

Namą keiksnoja ir vairuotojai, nes toje vietoje Lvovo gatvė susiaurėja – iš keturių eismo juostų lieka trys.

„Kasdien važiuoju į darbą ir vis bijau, kad toje vietoje kas nors neįvažiuotų į mašinos galą“, – sakė A.Avulis.

Savivaldybės taryba daugiau nei prieš pusmetį nusprendė sklypą Giedraičių gatvėje paimti visuomenės poreikiams ir išplatinti gatvę, parengė galimybių studiją, bet viskas veltui – teismų maratonas gali užtrukti ne vienus metus.

Perėmusi sklypą, savivaldybė jį būtų siūliusi išpirkti bendrovei „Hanner Property“, taip būtų papildytas miesto biudžetas.

Išvardijo eismo problemas

Galimybių studijoje nurodoma, kad automobiliai, sukantys į dešinę iš šalutinės Giedraičių gatvės, negali sukti į atskirą eismo juostą, turi praleisti automobilius, važiuojančius pagrindine Lvovo gatve vienintele likusia eismo juosta.

Šioje Giedraičių gatvės dalyje piko valandomis ir net dieną susiformuoja spūstys.

Dėl riboto eismo juostų skaičiaus draudžiamas posūkis į kairę iš Lvovo gatvės į „Europos“ garažą. Mat Lvovo gatvėje formuotųsi spūstys.

Vairuotojai, norintys įsukti į garažą, priversti važiuoti iki Lvovo gatvės ir Europos aikštės sankryžos ir ten apsisukti, taip papildomai apkraudami šią sankryžą ir trukdydami eismui.

Eismo specialistai konstatavo – sudėtinga transporto eismo situacija susidaro dviejose sankryžose.

Sumažėtų avarijų skaičius

O transporto eismas šioje vietoje yra intensyvus.

Tarkim, ties nelemta sankryža Lvovo gatve per parą važiuoja 1306, o Giedraičių gatve – 1127 automobiliai.

Specialistų prognozės nelinksmos – Šnipiškėse pradėjus kilti naujiems statiniams, ties sankryža transporto eismas būtų paralyžiuotas.

Dabar per metus Giedraičių ir Lvovo gatvių sankryžoje vidutiniškai įvyksta penkios įskaitinės avarijos.

Išplatinus važiuojamąją dalį, jų sumažėtų iki 1–2.

Kiek įvertins, tiek mokės

Dešimt namo Giedraičių gatvėje butų priklauso „Hanner Property“, kiti – bendrovėms „Amber Realty Management“ ir „Vyspra“.

Bet daugiausia problemų kelia 8-asis butas, priklausantis Dmitrijui Kuvykovui ir Fortūnatui Bučiui.

Pastarasis pusę savo buto pagal įgaliojimą dabar yra perleidęs V.Jankauskui.

Tai jis dalį 42 kvadratinių metrų buto „Hanner Property“ nori įsiūlyti už 2 milijonus litų.

„Atsisakėme net derėtis. Taip ir pasakėme: pirksime už rinkos kainą. Kiek turto vertintojas nustatys, tiek ir mokėsime. Neleisime, kad mus reketuotų“, – piktinosi A.Avulis.

Šio buto vidutinę rinkos vertę Registrų centras yra nustatęs. Ji tėra 111 tūkst. litų.

Pavardė – padegimų byloje

Anksčiau V.Jankauskas yra skundęsis, kad ir iš savivaldybės, ir iš „Hanner Property“ jaučiąs spaudimą. Esą savivaldybė pradėjo rengti teritorijos detalųjį planą jo neinformavusi.

Jis aiškino, kad namą rengėsi renovuoti, sutvarkyti šildymo sistemą, stogą.

Beje, V.Jankauskas buvo teisiamasis padegimų byloje. Po to, kai suliepsnojo vienas namas V.Grybo gatvėje, pas jį padegusius benamius apsilankė V.Jankauskas ir pristatė policijos pareigūnu.

Anksčiau V.Jankauskas iš tiesų dirbo tyrėju nuovadoje, bet tarnybą jau buvo palikęs.

V.Jankauskas mokė benamius, kaip jie turi kalbėti teisme – esą vienas jų pastatą padegė dėl to, kad savininkas jį varė lauk.

V.Jankauskas „parodymus“ netgi fiksavo raštais ir diktofono įrašais. Už šiuos „liudijimus“ buvo sumokėti pinigai.

Projekte yra dangoraižis

Nors „Hanner Property“ susiduria su rimtomis kliūtimis, įmonė dar puoselėja planus tarp Lvovo, Giedraičių ir Krokuvos gatvių statyti kompleksą su aukštybiniais pastatais.

„Unitectus“ architektai jau parengė 0,7 hektaro teritorijos detalųjį planą.

Pasak projekto autorių, kvartalo užstatymas turėtų atitikti aplink besiformuojančios aplinkos principus. Sklypo pakraščiuose pastatai siektų daugiausia 7 aukštus, o aukštybinė dalis būtų įtupdyta sklypo viduryje. Joje iškiltų 85 metrų aukščio dangoraižis.

Projekte taip pat numatoma nedidelė viešoji erdvė ties Lvovo ir Giedraičių gatvių sankryža. Autorių nuomone, ji papildytų dešiniojo Neries upės kranto komplekso viešųjų erdvių sistemą.

Ekspertai sutiko, kad viešoji erdvė turėtų būti detaliajame plane, bet suabejojo dėl jos siūlomos vietos.

Maža, triukšminga, į „Europos“ prekybos centro ūkinį kiemą orientuota erdvė vargiai bus patraukli, taigi jai reikėtų ieškoti kitos vietos.

Gudruoliams pasipelnyti nepavyko

Už miesto plėtrai trukdantį nekilnojamąjį turtą milžiniškų pinigų užsiprašę verslininkai liko prie suskilusios geldos. Vienas jų – Milvydas Juškauskas. Jis reikalavo milijono litų už apdegusį sandėlį, kliudžiusį tiesti pietinį senamiesčio aplinkkelį.

Sandėlis liko iki šiol, o aplinkkelis toje vietoje susiaurėja visa eismo juosta. Mainais už pastatą M.Juškauskui buvo siūlomas šalia esantis sklypas, bet jam savivaldybės pasiūlymai vis netiko. Pagaliau verslininkas pareiškė, kad sandėlį dovanoja vilniečiams. Jis iki šiol nenugriautas, nes prie jo prisišliejusį pastatą paveldosaugininkai įrašė į Kultūros vertybių registrą.

Laimūnas Rožukas – kitas verslininkas, kuris už pietiniam sostinės aplinkkeliui kliudžiusį namą siekė gauti žemės sklypą. Kelininkai kliūtį apėjo, o trobos savininkui liko tik tvora ir rūpesčių kalnas.

Prieš keletą metų L.Rožukui neįtiko turto vertintojų nustatyta namo kaina – 73 tūkst. litų. Jis sakė, kad už jį galėjo gauti pusę milijono litų. Verslininkas rengė protesto akcijas, bet jam teko susitaikyti su pralaimėjimu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.