Žinios apie Rusijos apribojimus lietuviškam pienui - prieštaringos

„Lietuvos ryto" televizijos laidos „Lietuva tiesiogiai“ tema: „Kiek laiko Lietuvos maisto eksportuotojai dar šoks pagal Rusijos dūdelę?“ Laidos svečiai: Maisto pramonininkų konfederacijos vadovas ir Pieno centro asociacijos atstovas Egidijus Simonis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo pavaduotojas Vidmantas Paulauskas ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius. Laida rodoma 17 val. 20 min.

Motyvuodama susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje, Rusija pirmadienį sustabdė lietuviškų produktų įvežimą.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Motyvuodama susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje, Rusija pirmadienį sustabdė lietuviškų produktų įvežimą.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2013, 10:32 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:17 AM

„Lietuvos ryto" televizijos laidos „Lietuva tiesiogiai“ tema: „Kiek laiko Lietuvos maisto eksportuotojai dar šoks pagal Rusijos dūdelę?“ Laidos svečiai: Maisto pramonininkų konfederacijos vadovas ir Pieno centro asociacijos atstovas Egidijus Simonis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo pavaduotojas Vidmantas Paulauskas ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius. Laida rodoma 17 val. 20 min.

Tačiau, pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams Lietuvos veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigė, kad oficialių žinių apie ribojimus neturi: „fiziškai išvažiavo mūsų Utenos pieninės, „Rokiškio sūrio“, „Žemaitijos pieno“, viskas važiuoja kaip važiavo. Muitinės jokių oficialių įspėjimų neturi“.

Rusijos tarnyba „Rospotrebnadzor“ pirmadienį oficialiai pranešė apie tai, kad davė nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos.

Tarp įmonių, kurių gaminiai neva neatitinka reikalavimų, minimos „Pieno žvaigždės“ ir „Rokiškio sūris“.

„Rospotrebnadzor“ pranešime nurodoma, kad „Pieno žvaigždžių“ gamybos varškė „Svalia“ ir „Šilutės Rambyno“ sūrio lazdelės neatitinka sanitarinių ir epidemiologinių reikalavimų. „Svalios“ jogurte, ant Rusijos tarnybos, pritrūko bifido bakterijų ir jogurto kultūrų.

Be to, kai kuriuose „Svalios“ ženklo produkcijos gaminiuose „Rospotrebnadzor“ neva aptiko ftalatų, „Rokiškio sūrio“ jogurto su miško uogomis riebumas taip pat neatitinka reikalavimų.

Tačiau Rusijos Veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba teigia, jog prekybos licencijos jokiais lietuviškais pieno produktais nėra sustabdžiusi.

 „Mes iki šiol negavome jokių laboratorinių tyrimų iš G.Oniščenkos (Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas) tarnybos ir niekam nesame sustabdę prekybos licencijų“, - lrytas.lt sakė Rusijos Veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos atstovas Aleksejus Aleksejenko.

„Mes užklausėme „Rospotrebnadzor“ informacijos dėl jų nustatytų pažeidimų, kai tik gausime, ją išanalizuosime ir konsultuosimės su mūsų partnerių Muitų sąjungoje - Baltarusijos ir Kazachstano - veterinarinėmis tarnybomis ir tuomet tos informacijos pagrindu priimsime kokius nors sprendimus. Kol kas tokių sprendimų mes nepriimame", - BNS sakė A.Aleksejenko. 

Lietuviai - nežinioje

Kaip įprasta, Rusija Lietuvos apie savo veiksmus oficialiai neįspėjo.

„Kaip ir praėjusią savaitę, taip ir šią kol kas jokių oficialių pranešimų iš Rusijos nesame gavę. Žinome, kad „Rospotrebnadzor“ yra išplatinusi pranešimą apie stabdomą pieno produktų iš Lietuvos įvežimą. Tačiau ar tai vyksta faktiškai, ar tai – eilinis grasinimas, sunku pasakyti. Renkame informaciją iš pasienio. Kol kas žinių, jog kuris krovinys buvo sulaikytas, nėra“, - kalbėjo Lietuvos Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė.

Apie Rusijos ketinimus stabdyti lietuviškų pieno produktų įvežimą jokių žinių neturi ir Žemės ūkio ministerija. „Nesame gavę oficialios informacijos, yra tik jų tinklalapyje („Rospotrebnadzor“) informacija. (...) Nėra kaip reaguoti, kol nėra oficialios informacijos. Be to, rytoj ministras išvyksta į Maskvą, galbūt ten susitikimų metu bus gauta informacijos“, - BNS sakė žemės ūkio ministro atstovė Ramunė Visockytė.

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa pirmadienį ryte teigė, kad apie eksporto sustabdymą kol kas neturi duomenų. Jokių žinių apie padėtį Rusijoje sakė negavęs ir „Vilkyškių pieninės“ vadovas Gintaras Bertašius. „Neseniai kalbėjau su partneriais. Jie negalėjo nieko pasakyti. Dar per anksti“, - lrytas.lt sakė G.Bertašius.

„Pieno žvaigždės“ taip pat kol kas jokios informacijos apie pasikeitusią situaciją ir stabdomą eksportą neturi.

Beprecedentis sprendimas

Apie tai, kad Rusija nuo pirmadienio pradės riboti pieno produktų įvežimą, dar šeštadienį įspėjo Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka.

Rusijos nurodymas neįsileisti lietuviškų pieno produktų Lietuvos pareigūnams, apie tai jų neinformavus, yra beprecedentis.

„Jeigu būdavo pretenzijų, apie jas buvome informuojami oficialiai ir dabar tarsi turėtume gauti oficialų pranešimą. Kol kas nežinau, kaip viskas vyks toliau“, - BNS sakė Lietuvos veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Vienos didžiausių Lietuvoje pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas D.Trumpa BNS sakė, kad nėra bendradarbiavimo patirties su Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Rospotrebnadzor“.

„Praeityje buvo taip, kad „Rosselchodnadzor“ (Rusijos fitosanitarijos ir veterinarijos tarnyba - BNS) kontaktuodavo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, o ji savo ruožtu informuodavo mus. Kaip yra su „Rospotrebnadzor“, mes nežinome. Gal ši tarnyba ir gali duoti tiesioginius nurodymus?“, - sakė D.Trumpa.

J.Miliaus teigimu, jeigu Rusija įgyvendins savo ketinimus, toks elgesys bus neetiškas ir neatitiks jokių tarptautinių susitarimų.

„Tai neatitinka jokių padorumo ir etikos reikalavimų. Jei taip būtų padaryta, neatitiktų tarptautinių susitarimų“, – kalbėjo J.Milius.

Viena iš „Rospotrebnadzor“ pretenzijų buvo, neva lietuviškuose maisto produktuose rasta ftalatų. Oficialių laboratorijų išvadų negavusį J.Milių stebina tokie teiginiai, kadangi Lietuvos pieno perdirbėjai nenaudoja plastiko pakuočių, kurios galėtų išskirti ftalatus.

„Pas mus yra naudojamas ne PVC plastikas, kuris galėtų išskirti ftalatus, o PP5 plastikas. Jis yra sertifikuotas, naudojamas pieno produktams fasuoti. Tokios pakuotės naudojamos Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse“, - BNS sakė J.Milius.

Laukia derybų

G.Oniščenka pareiškė laukiantis derybų su Lietuva dėl pieno produktų tiekimo atnaujinimo. 

„Mes tikimės, jog derybos bus atnaujintos. Beje, Lietuva dar prieš 3-4 metus buvo pakankamai dėmesinga savo rinkai, labai aktyviai šia linkme dirbo ambasada (Lietuvos - „Interfax“)“, - žiniasklaidos atstovams sakė G.Oniščenka. 

Jis pabrėžė, jog dabar Rusiją neramina lietuviškų pieno produktų kokybės kriterijai ir Rusijos vartotojų teisių apsaugos užtikrinimas. 

„Vartotojų teisių apsaugos ir saugumo lygis krito. Tačiau ne viskas prarasta“, - sakė G.Oniščenka, akcentuodamas, jog importas iš Lietuvos tik pristabdytas. 

„Mes pristabdėme importą. Mes tikimės išgirsti ne kažkokius tai politizuotus komentarus, nors kitko iš politikų ir neįmanoma išgirsti“, - pridūrė „Rospotrebnadzor“ vadovas. 

Dėl pieno produktų importo iš Lietuvos sustabdymą G.Oniščenko grasino dar praėjusį ketvirtadienį.

Tada jis sakė, kad visa Lietuvos pieno produkcija gali būti sustabdyta prie Rusijos sienos.

G.Oniščenka taip pat pastebėjo, jog Lietuvos atstovams verčiau būtų susirūpinti pieno produkcijos kontrole, o ne skelbti retoriką Rusijos atžvilgiu.

„Mikroskopiniam naujadarui, kuris, reikia pripažinti, sėkmingai daro pareiškimus, kuriuose kalba beveik kaip imperija, norėtųsi patarti skubiai imtis į Rusijos rinką tiekiamų pieno produktų gamybos kontrolės, užuot reiškus rėksmingus, Rusijai skirtus mitingo lygio pareiškimus“, – tada teigė jis.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook”!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?