„Rokiškio sūris“ nutraukė eksportą į Rusiją (papildyta)

„Darbinė eiga, nenorėčiau komentuoti“, - sakė D.Trumpa.

Rusijos rinkai skirtą sūrį „Rokiškio sūris“ realizuos kitose rinkose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos rinkai skirtą sūrį „Rokiškio sūris“ realizuos kitose rinkose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2013, 3:04 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:02 AM

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa sako, kad antradienio dieną net nepradėjo krauti šiai rinkai skirtų šviežių pieno produktų.

„Sūrį realizuosime kitose rinkose, jis nėra greitai gendantis pieno produktas. Tuo tarpu jogurtų, varškės ir grietinės nutarėme net nefasuoti į Rusijai skirtą pakuotę, kad nereikėtų vėliau išpilti ir nepatirtume daugiau nuostolių. Jie bus realizuoti Lietuvoje“, - BNS sakė D.Trumpa.

Rusijos rinkai skirtų produktų fasavimą „Rokiškio sūris“ turėjo pradėti dieną, kad antradienį vakare vilkikai su produkcija galėtų pajudėti lik Lietuvos sienos su Rusija.

D.Trumpa nekomentavo, kas laukia sutarčių su partneriais, kurie iš „Rokiškio sūrio“ pirkdavo produkciją Rusijos rinkai.

„Darbinė eiga, nenorėčiau komentuoti“, - sakė D.Trumpa.

„Rokiškio sūrio“ grupė į Rusiją parduodavo apie 20 proc. savo produkcijos.

Pirmojo pusmečio duomenimis, „Rokiškio sūrio“ pardavimai Rusijoje galėjo viršyti 81 mln. litų. Per šį laiką įmonė visose rinkose pardavė produkcijos už 408,5 mln. litų.

„Pieno žvaigždžių“ atstovė Virginija Žygienė BNS sakė, kad pagal grafiką vilkikai su įmonės produkcija į Rusiją antradienį neturėjo važiuoti. Su Vilkyškių pieninės ir „Žemaitijos pieno“ vadovais BNS kol kas nepavyko susisiekti.

Rusijos vartotojų teisių tarnyba „Rospotrebnadzor“ pirmadienį pareiškė, kad Rusija stabdo lietuviškų pieno produktų importą iš Lietuvos dėl kokybės reikalavimų neatitikimo.

Didžiausias poveikis - „Pieno žvaigždėms“

Rusijos sprendimas neįsileisti lietuviškų pieno produktų labiausiai pakenks „Pieno žvaigždėms“, nes ji gauna daugiausia pajamų iš prekybos Rusijoje, teigia investicijų banko „Finasta“ analitikas Tadas Povilauskas.

„Pirmąjį pusmetį didžiausią dalį pajamų iš pardavimų Rusijoje gavo „Pieno žvaigždės“. NVS šalyse bendrovė gavo apie 47 proc. visų pajamų. Atmetus kitas NVS šalis, tai bus apie 35-40 proc. pajamų Rusijoje. Daug produktų specialiai skirta Rusijos rinkai, specialiai šiai tinkai skirti prekės ženklai buvo populiarūs“, - BNS sakė analitikas.

Jo vertinimu, laikinai užsidarius Rusijos rinkai, tai mažiausiai paveiks „Žemaitijos pieną“, nes jo rinkos dalis pagal pajamas Rusijoje yra mažiausia - apie 20 proc. visų pardavimų“.

T.Povilauskas sakė, jog įmonių patirti nuostoliai pasimatys paskutinio šių metų ketvirčio finansiniuose rezultatuose. Anot jo, į naujienas neigiamai reaguoja ir investuotojai, tačiau įmonės pagrindiniai akcininkai gali bandyti palaikyti stabilią įmonių akcijų kainą.

„Iš 2009 m. patirties pamenu, kad akcijos ne taip stipriai koregavosi. Turiu tokį pastebėjimą, kad „Pieno žvaigždžių“ ir „Rokiškio sūrio“ atžvilgiu nemažą įtaką kainai turi pagrindinių akcininkų pirkimai per biržą ar ne per biržą. Manau, kad gali būti tam tikras kainos palaikymas. Tarkim, gali būti bandomi ir savų akcijų pirkimai, pagrindiniai akcininkai neleis, kad būtų labai didelis kritimas“, - kalbėjo analitikas.

Pasaulyje vyrauja pienininkams palankios tendencijos

Pasak jo, pasaulio pieno produktų rinkoje šiuo metu vyrauja pienininkams palankios tendencijos - pieno produktų paklausa išaugusi, be to, jų kaina yra rekordinė. Todėl, anot jo, Lietuvos pienininkai praradimus Rusijoje turėtų bandyti kompensuoti ES rinkose.

„Gerai bent tiek, kad ES eksporto rinkos yra stiprios, ten turbūt tam tikrą produktų dalį galima nukreipti pakankamai geromis sąlygomis“, - BNS sakė T.Povilauskas.

„Pieno žvaigždės“ šiemet per pirmąjį pusmetį ne ES šalyse gavo 186,2 mln. Lt, arba 46,7 proc. visų pardavimo pajamų.

„Rokiškio sūrio“ pardavimai Rusijoje per 6 mėnesius sudarė apie 20 proc. (daugiau nei 81 mln. litų). Per šį laiką įmonė visose rinkose pardavė produkcijos už 408,5 mln. litų.

„Žemaitijos pieno“ pardavimai Latvijoje, Estijoje ir NVS šalyse šiemet sausį-birželį siekė 66,337 mln. Lt, arba 25,4 proc. visų įmonės pajamų.

„Vilkyškių pieninė“ per 6 mėnesius šiemet į Rusiją eksportavo už 52,144 mln. Lt (pernai per pirmąjį pusmetį -  už 37,897 mln. Lt) - tai sudarė 33 proc. visų įmonės pajamų (158,05 mln. litų).

2009-ųjų vasarą Rusijoje buvo uždrausta importuoti pieno produktus iš Lietuvos, juose radus tetraciklino.

Švedijos banko „Swedbank“ vadovas Michaelis Wolfas sako, kad visam Lietuvos ūkiui Rusijos veiksmai poveikio turės tuo atveju, jei jie truks daugiau nei pusmetį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.