A.Butkevičius žada, kad Briuselis padės sprendžiant Rusijos problemą

Europos Komisija dėl Rusijos veiksmų

„Mes labai stipriai dirbame ir su Rusijos institucijomis, mes stipriai dirbame su Europos Komisija, mes stipriai dirbame su Europos Parlamentu“, – sakė A.Butkevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
„Mes labai stipriai dirbame ir su Rusijos institucijomis, mes stipriai dirbame su Europos Komisija, mes stipriai dirbame su Europos Parlamentu“, – sakė A.Butkevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2013, 11:46 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:15 AM

„Šiandien galiu pasakyti, gavau ryte informaciją iš Europos Komisijos, kad jie šitą klausimą (dėl PPO - BNS) svarsto, bet prašė viešai neinformuoti - bus priimti tam tikri sprendimai“, - antradienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius. 

Be kita ko, jis teigė, kad norint kreiptis į PPO, reikia surinkti konkrečių faktų, kaip ribojama prekyba su Rusija, tuo metu kol kas tokių faktų dar nėra. Tačiau, anot jo, jau aišku, ką EK darys toliau. 

„Mes, jau dirbdami su Europos Komisija, turim tam tikrą informaciją, kas bus daroma toliau, tačiau ir vėl aš turiu pasakyti, kad jų pageidavimu - Europos Komisijos - ta informacija negali būti viešinama. Reikia suvokti, kokios reikšmės ir svarbos yra šitas klausimas. Tai yra užsienio politika ir reikia sutelktai dirbti - noriu pasakyti politikams Seime, Vyriausybėje ir Prezidentūroje. Nes tikriausiai už užsienio politiką visi atsakingi“, - LRT radijui antradienį sakė premjeras. 

A.Butkevičius bene pirmą kartą viešai pareiškė, kad Rusijos sprendimas neimportuoti lietuviškų pieno produktų yra politinis. 

„Galiu pasakyti, tikrai - ir anksčiau galėjau tai pasakyti, nes mes turim informaciją iš Rusijos tam tikrų oficialių atstovų - tai yra politinis sprendimas. Sekmadienį skambinant tam tikriems žmonėms (...), jie sakė, tai yra politinis sprendimas, o patys, sako, suprantat, dėl kokių priežasčių“, - Seime žurnalistams pridūrė premjeras. 

A.Butkevičiaus teigimu, Rusijos pareigūnai prašo pienininkų klausimo nepolitizuoti. 

„Mūsų darbas su Rusijos tam tikromis institucijomis - pradedant prezidentūra ir baigiant Muitinės departamentu Rusijos - ir netgi vakar vyko pokalbis, tik aš negaliu pasakyti pavardžių atsakingų žmonių. Jie vyksta pastoviai, tik iš jų buvo prašymas, kad mes per daug šito klausimo nepolitizuotume“, - sakė ministras pirmininkas. 

A.Butkevičiaus žiniomis, Lietuvos pieno perdirbėjai antradienį ryte sėkmingai gabeno produkciją į Rusiją, tačiau jau esama informacijos, kad vienas sunkvežimis buvo sulaikytas. 

„Šiandien iš ryto iki 8 valandos sėkmingai vyko pravažiavimas, bet paskutiniu metu šiandien gavau tokią informaciją, kuri nėra patvirtinta, kad viena transporto priemonė yra sustabdyta“, - teigė A.Butkevičius.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, kad Lietuvai būtina ruoštis kreipimuisi į PPO dėl Rusijos tarnybų taikomų trukdžių lietuviškoms prekėms.

Socialdemokratai teigia, kad prezidentė, kuri pagal Konstitucijoje nustatytas funkcijas yra atsakinga už užsienio politiką, turėtų kuo skubiau išsiaiškinti, iš kur kyla šie diplomatiniai nesusipratimai, kas perduoda nepatikrintą informaciją, ir užkirsti kelią skleidžiamai panikai.

„Šiuo metu, kai Lietuvai pirmininkaujant Europos Tarybai yra ruošiamasi spręsti Ukrainos ir visos Rytų partnerystės klausimus Vilniuje, Lietuvos politikai turėtų galvoti ne tik apie artėjančius rinkimus ir savo reitingus, bet susivienyti dėl bendro intereso“, - rašo socialdemokratai.  

ES prekybos komisaras Karelis de Guchtas praėjusią savaitę pareiškė, jog „prekybos karo“ su Rusija atveju reikia laikytis rimties ir kreiptis į PPO. Tuo metu Europos Komisija pirmadienį pareiškė pasitikinti Lietuvos pieno produktų saugumu, ir paragino Rusiją elgtis proporcingai, jei būtų nustatyti kokie nors nukrypimai nuo sanitarijos standartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024