Lietuvos pieno produktai sulaikomi Rusijos muitinėse

Smūgis didiesiems perdirbėjams

Kol kas uždraustas tik pieno produktų įvežimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kol kas uždraustas tik pieno produktų įvežimas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2013, 12:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:10 AM

Kol kas uždraustas tik pieno produktų įvežimas, nors „Rospotrebnadzor“ kritikos susilaukė ir lietuviška mėsos bei žuvies produkcija.

Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė teigia, kad iš 29 į Rusiją antradienį išvykusių pienininkų vilkikų 18 pasienyje buvo sulaikyti, o 7 - praleisti.

Smūgis didiesiems perdirbėjams

Kad Lietuvos pieno perdirbėjų produkcija antradienį sulaikoma vidinėse Rusijos muitinėse, patvirtino ir Žemės ūkio ministerijos atstovas Rimantas Krasuckis.

„Per pietus gavau informacijos, kad produktai pravažiavo sieną, bet neišmuitinami vidinėse muitinėse. Kalbama, kad neva neveikia informacinė sistema, bet neoficialiais duomenimis, tiesiog muitines pasiekė G.Oniščenkos raštas“, - BNS sakė R.Krasuckis.

Paklaustas, kurių bendrovių produkcija sustabdyta, R.Krasuckis teigė nenorintis to atskleisti, nes tai nėra oficiali informacija, tačiau, pasak jo, tai „smūgis didžiausiems perdirbėjams“.

Didžiausi pieno perdirbėjai Lietuvoje yra „Žemaitijos pienas“, Vilkyškių pieninė, „Rokiškio sūris“ ir „Pieno žvaigždės“.

„Mes oficialiai nesame gavę informacijos, bet darome ką galime. Žemės ūkio ministras išvyksta į Maskvą, derinami susitikimai su pareigūnais, kurie gali lemti situaciją - tiek su G.Oniščenka, tiek su „Rosselchoznazdor“ vadovu (Sergejumi Dankvertu - BNS). O daugiau šiandien pakomentuoti negaliu“, - teigė ministerijos atstovas.

Tačiau, pasak jo, kol kas neaišku, ar tai tikrai pienininkų blokada.

„Matysime po šitos paros, nes kai kurie kroviniai nuvyko. Ne visai visi kroviniai, kurie pravažiavo, yra sulaikyti arba grąžinti. Tai toks neaiškumas“, - aiškino R.Krasuckis.

Pasak jo, žuvies ir mėsos eksportuotojai kol kas nepranešė, kad jiems būtų taikomi kokie nors apribojimai.

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna pirmadienį sakė manantis, kad dar ne laikas kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją dėl galimos Lietuvos pieno produktų blokados, nes Lietuva dar negavusi oficialių dokumentų. Anot jo, kalbėtis su Rusijos institucijomis reikia, tačiau konkrečių veiksmų imtis kol kas nereikėtų.

Ministro pirmininko Algirdas Butkevičius sako, kad jis neturi informacijos iš Lietuvos institucijų apie pieno produktų kokybės pablogėjimą. Tačiau jis mano, kad Lietuva privalo stiprinti vidaus kontrolę.

Premjeras siūlo surengti Lietuvos-Rusijos tarpvyriausybinės komisijos posėdį, kuriame būtų aptarti abiem pusėms rūpimi klausimai.

Pirmadienį po Rusijos tarnybų pranešimų apie lietuviškų pieno produktų importo stabdymą, premjeras A.Butkevičius sakė nesureikšminantis šių žinių.

„Niekam neuždrausta rašyti, mums svarbiausia visa tai ramiai skaityti ir toliau dirbti ir eksportuoti tiek pieno produktus, tiek mėsą, tiek gyvus gyvulius“, - pirmadienį žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Reikia leidimo

Gavusi G.Oniščenkos įsakymą muitinė neturi teisės praleisti produkcijos be „Rospotrebnadzor“ leidimo. 

Remiantis anksčiau Rusijos muitinės departamento gautu nurodymu iš „Rospotrebnadzor“, Rusijos muitinė griežčiau tikrina ir Lietuvoje pagamintą mėsos bei žuvies produkciją. 

„Rospotrebnadzor“ pirmadienį pranešė davusi nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos. Tarnyba motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje. 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį ketina išsiųsti paklausimą „Rospotrebnadzor“ ir paprašyti oficialių duomenų, kuriais remiantis stabdomas Lietuvos pieno produkcijos importas. „Rospotrebnadzor“ savo tinklapyje viešai paskelbus apie konkrečius kokybės trūkumus, Lietuva norėtų pamatyti oficialius duomenis, tyrimų protokolus. 

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, lietuviškų pieno produktų eksportas į Rusiją šių metų sausio-liepos mėnesiais sudarė 33,7 proc., į ES - 58,9 proc. viso šių produktų eksporto. 

„Šilutės Rambynas“ šią savaitę neveš produkcijos į Rusiją

Antradienį turėjęs išvykti „Žemaitijos pieno“ antrinės įmonės „Šilutės Rambynas“ pieno produktų krovinys į Rusiją neiškeliavo. Įmonė nusprendė pristabdyti pateiktus užsakymus Rusijos rinkai.

„Gavome iš „Žemaitijos pieno“ raštą, kad dėl susidariusios situacijos prašoma stabdyti pateiktus užsakymus Rusijos rinkai. Lauksime situacijos pagerėjimo“, – „Eltai“ sakė „Šilutės Rambyno“ gamybos direktorė Renata Rupšienė.

Gamybos direktorės teigimu, kol kas planuojama, kad produkcija Rusijos rinkai šią savaitę nebus gabenama.

„Kol kas turime informacijos, kad šią savaitę produkcijos išvežimui į Rusiją nekrauname. Mūsų partneriai iš Kaliningrado, tai yra distributoriai, kurie platina mūsų produkciją, taip pat parašė, kad šią savaitę negabentume produkcijos“, – sakė R.Rupšienė.

Gamybos direktorė dar negalėjo pasakyti, kiek bendrovė praranda kiekvieną dieną, negalėdama gabenti produkcijos į Rusijos rinką.

„Senokai buvome susidūrę su tokia situacija. Žinoma, tai yra praradimai, bet bent „Šilutės Rambynui“ – ne pagrindiniai“, – teigė R.Rupšienė.

Pieno produktai - penktadalis eksporto į Rusiją srauto

Kaip praneša BBC, 2012 metais Lietuva į Rusiją eksportavo apie 370 tūkst. tonų pieno produkcijos, daugiausia sūrio. Bendra eksportuotos produkcijos vertė – apie 511 mln. litų (193 mln. JAV dolerių).  

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pieno produkcija sudaro apie penktadalį viso Lietuvos produktų eksporto į Rusiją srauto. 

Primename,kad praėjusią savaitę G.Oniščenka įspėjo, kad mūsų šalies pieno perdirbėjų Rusijoje laukia rūsti ateitis. O kartu pasiuntė signalą, kad dėl visko kalta politika.

„Mikroskopiniam naujadarui, kuris, reikia pripažinti, sėkmingai kalba beveik imperijos tonu, norėtųsi patarti skubiai imtis į Rusijos rinką tiekiamų pieno produktų gamybos kontrolės, užuot reiškus rėksmingus Rusijai skirtus mitingo lygio pareiškimus”, – rėžė G.Oniščenka.

Taip pat iš minėtos tarnybos nutekinta informacija, jog rusams gali užkliūti ir lietuviška mėsa, ir žuvis. Muitininkams paprasčiausiai nurodyta tikrinti viską, kas jiems esą sukelia įtarimų.

Lietuva vis dar neturi informacijos iš Rusijos

Rusijos muitinei gavus nurodymą stabdyti Lietuvos pieno produkcijos importą, Lietuvos pareigūnai teigia iš Rusijos vis dar neturintys oficialios informacijos apie galimą pienininkų blokadą. Sunkvežimiai su pieno produktais kol kad važiuoja į kaimyninę valstybę, teigia Žemės ūkio ministerijos atstovas. 

„Ne, turime tik tą patį tinklapio („Rospotrebnadzor“ - BNS) pranešimą. Nelabai suprantam, ar čia pokštas, ar rimtas pranešimas, bet, žinoma, su nerimu stebim. Dirba ir perdirbimo įmonės su pirkėjais, tais atstovais, kurie perka tą produkciją. Laukiam ko nors oficialaus, dar kol kas neturim nieko“, - BNS antradienį priešpiet sakė ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis. 

Lietuvos veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS taip pat sakė kol kas neturinti jokios oficialios informacijos. 

„Kol kas oficiali informacija mūsų nepasiekė. Šiuo metu renkame informaciją iš pieno vežėjų“, - BNS antradienį priešpiet sakė J.Savickaitė. 

Muitinės departamento direktorius Antanas Šipavičius BNS teigė, kad taip pat nėra gavęs informacijos apie lietuviškos produkcijos eksporto į Rusiją stabdymą. 

„Oficialios informacijos iš Rusijos muitinės apie pieno produktų sustabdymą ar sugriežtintą kontrolę Lietuvos muitinė neturi. Darbiniai kontaktai su Rusijos muitine yra nuolatiniai. Šioje vietoje mes reaguojame pagal realią situaciją. Rusijos muitinė apie galimus kontrolės veiksmus, kurie gali kelti tam tikras pasekmes, informuoja savo nuožiūra. Savo darbinių kontaktų pagalba bandysime sužinoti, ar iš tikrųjų toks nurodymas yra ir koks jo veikimas“, - BNS sakė A.Šipavičius. 

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.