Maskviečiai klauso valdžios, bet lietuvišką varškę tebeperka

Specialiai lrytas.lt, Maskva

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 9, 2013, 12:24 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:31 AM

Maskviečiai maisto parduotuvėse iš lentynų neiškraustė nei lietuviškos varškės „Svalia“, nei to paties prekės ženklo grūdėtos varškės su uogiene. Jose vietos tebėra ir lietuviškai grietinei, ir fermentiniams sūriams, gaminamiems įmonėse „Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“ bei „Vilkyškių pieninė“.

Tačiau paskleistos žinios apie tai, kad lietuviški produktai neva yra užteršti mikrobais ar chemikalais, jie nepraleido pro ausis.

Prie Raudonosios aikštės prigludusiame „GUM’e“ (Gosudarstvenyj universalnyj magazin, – Valstybinė universalinė parduotuvė) 250 g „Svalios“ varškės pakelio kaina sukosi apie 150 Rusijos rublių (apie 12 litų), nedidukas grūdėtos varškės indelis kainavo apie 80 Rusijos rublių (6,7 lito).

Lietuviškų pieno produktų – fermentinių sūrių, grietinės, varškės – buvo pilna ir prekybos centre „Perekrestok“. Perka ir valgo

„Mes nebepirksim? Gal juokaujat? Kaip valgėm lietuvišką varškę, taip ir valgom. Genadijus Oniščenko ką nori, tą ir uždraudžia“, – paklausus, ar rusai nebeperka lietuviškų pieno produktų tik todėl, kad jie neįtiko vartotojų teisėmis besirūpinančiai „Rospotriebnadzor“, šyptelėjo maskvietis Olegas. – Šios tarnybos vadas G.Oniščenko ir gruzinišką vyną buvo uždraudęs, ir baltarusišką pieną. Tai ne kas kitas – tai politika“.

Antradienį, kai Lietuvos pieno produktų gamintojai sulaukė „Rospotrebnadzor“ galutinio kirčio, Maskvos centre, Senajame Arbate portalo lrytas.lt kalbinti žmonės negalėjo patikėti tuo, ką Rusijos naujienų agentūrose skelbia vyriausiasis Rusijos veterinarijos gydytojas G.Oniščenko.

„Nesinori tikėti tuo, ką sako valdžia apie lietuviškus gaminius. Nebuvo dienos, kad namuose iš šaldytuvo pusryčiams neišsitrauktume lietuviškos varškės ar grietinės. Mums, rusams, priimtinas šių gaminių skonis. Įpratom juos pirkti“, – kalbėjo Senąjame Arbate paveikslais prekiaujanti 62 metų Jekaterina.

Ji patikino: taip, pastaruoju metu užvirto lavina informacijos apie tai, kad lietuviškuose produktuose „kažkas kažko rado“.

„Ir tai daro poveikį žmonėms. Jie tuo tiki. Man gi atrodo, kad taip tiesiog norima paskatinti rusus, kad jie pirktų daugiau savo šalies gamintojų prekių“, – samprotavo moteris.

„Aš perku tik rusišką arba baltarusišką pieną. Visa kita man – nesvarbu“, – nusisuko greta Jekaterinos prekybai knygas dėliojantis vyras.

„Mes – ne maskviečiai. Gyvename Maskvos apskrity. O ten nė su žiburiu nerasit jokių lietuviškų gaminių. Niekas neatveža“, – suraukė kaktą ant suoliuko pailsėti prisėdusi sutuoktinių pora. Viskas – iš „Vakarų“

„Lietuva? Juk jos produktų parduotuvėse beveik nėra. Kur kur, o Senąjame Arbate nė su žiburiu tokių produktų nerasit. Užeikit į bet kurią parduotuvę, – mėsa ten tik iš Vakarų, visokios kruopos – iš ten pat. Na, dar kiniškų česankų galima prisipirkti. O ant visokių sūrių etikečių juk rašoma, kad jie – baltarusiški“, – vienas per kitą čiauškėjo skrajutes Arbate daliję Aleksandras ir Alesia. Netoli Raudonosios aikštės esančioje kavinėje besidarbuojantis barista 21 metų Valentinas patikino, kad jo mama iš parduotuvės negrįžta be „Svalia“ varškės ar lietuviškų fermentinių sūrių.

„Nežinau, kokia įmonė juos gamina. Žinau tik tai, kad visa tai importuojama iš Lietuvos“, – kalbėjo vaikinas.

Lietuviai „patys kalti“

„Girdėjau apie tai, kad lietuviškoje varškėje kažkokių priedų aptiko. Ir dar daug ko tuose produktuose rado“, – suniurnėjo ant prekystalio sidabro šaukštelius dėliojanti Jelena.

„Jei ji visko nežino, galiu patikslinti“, – nugirdęs klausimą, artyn prišoko vyras ir ištiesė „Rusijos žurnalisto“ pažymėjimą. Jis – iš Šiaurės Kaukazo.

„Juk jūsų gaminiuose rado sauso pieno miltelių: ir grietinėje, ir kituose produktuose. Tik pamanykit: karvių Lietuvoje mažėja, primilžis krinta, o štai gamybos apimtys pučiasi. Iš kur?“ – argumentų, kad Lietuvoje katastrofiškai sumažėjo gyventojų, tad ir „valgančių burnų“, Nikolajus Samochvalovas nė nenorėjo klausytis.

„Vadinasi, produktai yra falsifikuojami. Tad ko tuomet jaudinatės, kad Rusija jų nebeperka? Valgiau pats jų nekartą. Lietuviški produktai – skanūs, bet kokybė – abejotina“, – išbėrė Nikolajus, rašantis straipsnius „Ruskij viestnik“ ir „Slovo“ laikraščiams.

„Politinių incidentų nėra, – nėra ir politinių motyvų uždrausti pieno produktų importą. Dujos Lietuvai per brangios? Nėra ir tokios problemos. Tai mes nuolat sunkumų turime su Ukraina arba Baltarusija.

Jei gyventumėte Rusijoje, viskas būtų gerai. O Vakaruose – savi kaprizai ir sava politika. Pakeitėt savo politinę kryptį, štai jums Rusija ir parodė ragus“, - savo nuostatas išdėstė Rusijos žurnalistas.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.