Dvi savaites muitinėje praleidęs vairuotojas: „Apniko mintys apie gyvenimo pabaigą”

Rusija skelbia nutraukusi visuotinę prekių iš Lietuvos patikrą, tačiau laisvės oro įkvėpė ne visi tenykštėse muitinėse įstrigę vežėjai.

Anot „Linavos” vadovų, Rusijos muitinėse vairuotojams teko kęsti žmogaus teises pažeidžiančias sąlygas.<br>V.Balkūno nuotr.
Anot „Linavos” vadovų, Rusijos muitinėse vairuotojams teko kęsti žmogaus teises pažeidžiančias sąlygas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Oct 11, 2013, 7:28 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:45 AM

Prezidento Vladimiro Putino nurodymu Rusijos muitininkai nuo ketvirtadienio skelbė nuodugniai nebetikrinantys iš Lietuvos gabenamų krovinių.

Tokia visuotinė patikra buvo paskelbta rugsėjo 12 dieną.

Tačiau vidaus muitinės terminaluose įstrigę vilkikų vairuotojai šias košmariškas dienas prisimins labai ilgai, rašo „Lietuvos rytas”.

Jautėsi kaip kalinys

„Šiandien 6 val. ryto sukako lygiai dvi savaitės, kai čia sėdžiu kaip kalinys”, – pasakojo vienos transporto įmonės vairuotojas Rimgaudas M., ilgam apsigyvenęs terminale, esančiame šalia Latvijos ir Rusijos sienos.

Baldus gabenantis vilkikas čia buvo nusiųstas vos įvažiavęs iš Latvijos.

Gavę nurodymus rusų muitininkai turėjo iškrauti krovinį ir jį detaliai patikrinti.

Bet didžiausia bėda, kad šiame terminale susidarė eilės, be to, trūksta rampų tokioms prekėms iškrauti ir sukrauti atgal.

Nebuvo kur nusiprausti

„Apniko visokios mintys, net apie gyvenimo pabaigą. Šeima ir įmonės vadovas prašė laikytis, tai ir laikausi.

Karšto maisto čia niekur negausi, nusiprausti nėra kur. Smirdžiu pats sau. Pasivaikštau, pamankštinu kojas, paskui – vėl į kabiną. Ir skaityti, ir valgyti, ir nakvoti tenka joje”, – skundėsi kaliniu tapęs vairuotojas.

Išeiti iš muitinės zonos jis neturi teisės. Palikti krovinio – irgi. Kai ėmė baigtis iš namų pasiimti produktai, bendrovės savininkas pervedė pinigų, už kuriuos teko pirkti maistą vietos krautuvėlėje.

Ketvirtadienį vakare Rimgaudas dar nebuvo pajudėjęs iš šio terminalo. Nors rusai skelbiasi atleidę varžtus, kada jis galės išvykti – taip ir neaišku.

Pažeidžia žmogaus teises?

„Visi kalba tiktai apie valstybės ar įmonių nuostolius, tačiau baisiausia, kad gyvenant tokiomis sąlygomis pažeidžiamos elementarios žmogaus teisės”, – sakė Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava” viceprezidentas Mečislovas Atroškevičius.

Panaši padėtis buvo 2009 metų rugpjūtį, kai dėl sugriežtintų Rusijos muitinės procedūrų šios šalies pasienyje su Latvija buvo įstrigę keli šimtai Lietuvos įmonėms priklausančių vilkikų.

„Tačiau tuomet buvo vasara. Kas turėjo meškeres – ėjo žvejoti, kas neturėjo – traukė grybauti. O dabar žmonės uždaryti muitinės terminaluose ir net nenutuokia, kada iš jų galės išvažiuoti”, – piktinosi vienas „Linavos” vadovų.

Rusijoje laukia ne vienos derybos

Ketvirtadienį lietuviški kroviniai į Rusiją galėjo patekti jau gerokai lengviau nei pastarąsias kelias savaites. Labiausiai pagerėjo susisiekimas su Kaliningrado sritimi.

Tačiau iki šiol neaišku, ar rusai toliau laikysis įsipareigojimų: Kremlius yra užsiminęs, kad nuo gruodžio gali trauktis iš tarptautinės TIR sistemos, garantuojančios paprastesnę krovinių gabenimo procedūrą. Dėl to į Maskvą ketina vykti Europos Komisijos atstovai.

Savo ruožtu Lietuvos pareigūnai su rusais ketina aiškintis dėl paskelbto pieno produktų embargo.

Penktadienį Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų apsaugos direktorato vadovo pavaduotojas Ladislavas Miko dalyvaus Lietuvos delegacijos susitikime su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos „Rosselchoznadzor” vadovu Sergejumi Dankvertu.

Tuo metu premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Antanas Vinkus susitiks su Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybos „Rospotrebnadzor” vadovu Genadijumi Oniščenka.

Maža to, Lietuva ketina Europos Sąjungos prašyti kompensuoti patirtus nuostolius dėl Rusijos taikomų pieno produktų eksporto suvaržymų.

„Kadangi čia yra visos Europos Sąjungos problema, tai gal būtų galima nuostolius padengti iš ES atskiros finansavimo programos”, – sakė A.Butkevičius. Pasak jo, kompensacijos būtų skirtos pienininkystės sektoriui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.