Šiauliečiai algas keičia į pašalpas

„Šimtu litų įmonės darbuotojams padidinus algas, šie ėmė eiti iš darbo arba prašyti sumažinti algą. Pasirodo, gauti mažesnę algą labiau apsimoka, nes tada gaunamos kompensacijos, pašalpos, o vaikai nemokamai valgo mokyklose, vyksta į stovyklas“, – stebisi nedidelės Šiaulių įmonės vadovas. Atidžiai suskaičiavę savo pajamas ir išlaidas, šiauliečiai mieliau tampa valstybės išlaikytiniais. Vos centu didesnė alga nulemia, ar padės tau valstybė pašalpomis, ar – ne.

Net ir vienas litas gali lemti - gaus žmogus pašalpą ar ne.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net ir vienas litas gali lemti - gaus žmogus pašalpą ar ne.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2013, 10:58 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:36 AM

Vos šimtu litų padidinta alga atneša daugiau finansinio nuostolio nei naudos. Padidėjusios pajamos nebesuteikia teisės prašyti įvairių pašalpų ir kompensacijų, kurios paprastai būna didesnės nei šimtas litų.

Keli darbuotojai verslininko paprašė sumažinti algą – grąžinti buvusią. „Pašalpos tiesiog ištvirkino žmones“, – etaplius.lt komentavo pašnekovas.

Ypač naudinga mažai uždirbti turint vaikų. Jei vienam šeimos nariui per mėnesį tenka mažiau nei 525 Lt, vaikas rugsėjį gaus 156 Lt mokyklinėms prekėms įsigyti ir nemokamai mokykloje valgys pietus, kartais net ir pusryčius.

Jei vaiką augina viena mama (arba tėvas), šeima priklauso socialinės rizikos grupei, o vienam šeimos nariui tenka 700 Lt, vaikas taip pat gaus nemokamą maitinimą mokykloje.

Jei šeimos, auginančios du vaikus, pajamos yra 2100 Lt, jų vaikai nemokamą maitinimą dar gaus. Tai reiškia, kad šeima per mėnesį sutaupys 300 Lt, o rugsėjį dar gaus per 300 Lt mokyklinėms priemonėms įsigyti. O jei analogiškos šeimos pajamos yra 2101 Lt? Šeima privalės pati krapštyti kišenes ir rasti lėšų vaikams maitinti ir mokyklinėms priemonės pirkti. Todėl ir prašoma sumažinti vos 100 Lt padidintą algą, kad vaikai būtų sotūs.

„Net jei pajamos didesnės ne vienu litu, o vienu centu, vaikai nebegauna teisės nemokamai maitintis. Žinoma, nukenčia šeimos, bet mes tik įstatymų vykdytojai“, – sako Šiaulių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Irena Simanauskienė.

Jei vieno asmens pajamos nesiekia 525 Lt, tokių šeimų vaikai ne tik nemokamai maitinami, gauna lėšų mokyklinėms priemonėms, bet ir šeimos kas ketvirtį gauna maisto paketų, kurių vertė iki 50 Lt. Jei vieno asmens pajamos yra mažesnės nei 350 Lt, jis gauna socialinę pašalpą. Kompensacijos už komunalinius patarnavimus skaičiuojamos individualiai. Specialistai įvertina ne tik pajamas, bet ir turtą pagal specialias lenteles. Nuo turto įvertinimo ir priklauso kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį dydis, rašo etaplius.lt.

Jei vaikus auginanti šeima yra socialiai remtina, ji įgyja teisę gauti paramą iš įvairių labdaros organizacijų, be to, vaikai pigiau ar nemokamai gali lankyti iš savivaldybės biudžeto išlaikomus būrelius, klubus, kitas neformaliojo ugdymo įstaigas. Sudarytos sąlygos ir pigiau ar visai nemokamai vaikus leisti į darželius, nemokamai atostogauti užmiesčio vasaros stovyklose. Jei ikimokyklinuko tėvai yra socialiai remtini, už darželį jie moka pusę nustatytos sumos. Jei vaiko šeima asociali ir ja domisi bei rūpinasi vaiko teisių gynėjai, už darželio lankymą tėvams išvis nereikia mokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo