Kauno daugiabučio gyventojus šildys saulės kolektoriai

Vieno Kauno Eigulių rajono devynaukščio gyventojai tikisi, kad netrukus mažiau mokės ne tik už karštą vandenį, bet ir būsto šildymą. Šis daugiabutis tapo pirmuoju mieste, ant kurio stogo įrengti saulės kolektoriai.

Praeivių akį traukia ant K.Škirpos gatvės 15-ojo namo stogo įrengti iš tolo matomi saulės kolektoriai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Praeivių akį traukia ant K.Škirpos gatvės 15-ojo namo stogo įrengti iš tolo matomi saulės kolektoriai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Oct 12, 2013, 9:27 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:33 AM

K.Škirpos gatvės 15-ojo namo gyventojų bendrija, nusprendusi, kad reikia atnaujinti 1978 metais statytą devynaukštį, žengė ir dar vieną ryžtingą žingsnį.

Kauniečiai panoro, kad ant namo stogo būtų įrengti saulės kolektoriai. Gyventojai teigia, kad jų namas – pirmasis Pietryčių Lietuvoje daugiabutis, kuris naudosis saulės energijos ištekliais, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Laikinoji sostinė".

Ryžosi įdiegti naujovę

Išskirtiniame name gyvenantys kauniečiai Algimantas Jakavičius ir Primas Bieliūnas pasakojo, kad namo bendrijos nariai nusprendė pasinaudoti galimybe atnaujinti namą pagal būstų atnaujinimo ir modernizavimo programą, kurią šiemet 40 procentų remia valstybė.

Vyrai teigė, kad 54 butų namo atnaujinimas atsiėjo 1,5 mln. litų. Į šią sumą įtraukta ir 170 tūkst. litų kainavusių dviejų saulės kolektorių bei jų įrengimo kaina.

Ant devynaukščio stogo įrengti du vamzdeliniai saulės kolektoriai. Juos sudaro 32 baterijos. Viena baterija iš 30 kolbų gamina 2 kW elektros energijos.

„Nusprendėme pasinaudoti moderniomis technologijomis ir įdarbinti saulę. Jos vyriausybė dar neapmokestino”, – šypsojosi namo gyventojai.

Šildys ir radiatorius

Vyrai pasakojo, kad saulės kolektorius skirtas šildyti vandeniui, ir tai gyventojai jau išbandė.

„Kai dangus su pragiedruliais, vanduo įkaista iki 40 laipsnių. Kai labai saulėta – iki 170 laipsnių karščio. Jo visiškai pakako viso namo gyventojams”, – teigė A.Jakavičius.

Sistema pritaikyta šildyti ne tik vandenį, bet ir radiatorius.

„Balandžio – spalio mėnesiais saulės energijos pašildytą vandenį galima naudoti ir būstams pasišildyti.

Jo šildymui neužteks tik šaltaisiais metų mėnesiais”, – aiškino gyventojas.

A.Jakavičius pasakojo, kad šalčiausią praėjusių metų mėnesį už 3 kambarių buto šildymą ir vandenį mokėdavo po 450 litų.

„Manau, kad šiemet turėčiau mokėti per pusę mažiau”, – skaičiavo kaunietis.

Gyvatukus kaitins elektra

P.Bieliūnas ypač džiaugėsi, kad keičiant vandens ir radiatorių šildymo sistemą namuose nebeliko senojo gyvatuko. Name įrengti elektriniai vonios radiatoriai, todėl juos įjungti galima tik tada, kai žmogui prireikia.

„Vien už gyvatuką mokėdavome po 75 litus per mėnesį. Paskaičiavau, kad nuo šiol už jį mokėsiu 12 – 19 litų. Už tokią sumą reikės elektros, kad šis vamzdis kartkartėmis kaistų”, – sakė vyras.

Namo gyventojai teigė apskaičiavę, kad saulės kolektorių įrengimas turėtų atsipirkti maždaug po 3,5 metų.

Vasarą šilto vandens savivaldybei užteko

Algirdas Vaitiekūnas

Savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas

„Karštam vandeniui paruošti skirtas saulės kolektorius liepos mėnesį įrengtas ir ant Kauno savivaldybės stogo. Jis kainavo 72 tūkst. litų.

Kolektoriaus paviršiaus plotas – 22 kv. m. Per metus jis pagamina iki 22 – 25 MWh šilumos energijos. To užtenka, jei per parą suvartojama 1,8 kubinių metrų vandens.

Vasarą energijos, kurią gamina saulės kolektorius, karštam vandeniui pašildyti užteko. Papildomai pirkti energijos galbūt reikės žiemą, kai temperatūra nukris žemiau 10 laipsnių šalčio.

Kiek pavyko sutaupyti, skaičiuosime gruodį, kai saulės kolektoriui sukaks pusė metų. Tačiau manome, kad investicija turėtų atsipirkti per 4 metus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.