„Vilnius veža“: taksi gali dirbti skaidriai

„Vilniaus veidas per metus tapo baltesnis“, – juokavo ketvirtadienį į įmonės „Vilnius veža“ vienų metų gimtadienį susirinkę svečiai, turėdami galvoje naujus baltus automobilius, kuriais vežami keleiviai, rašo „Lietuvos rytas“.

M.Savickis mėgsta paklausinėti vežamų keleivių, kaip jiems patinka Vilnius.
M.Savickis mėgsta paklausinėti vežamų keleivių, kaip jiems patinka Vilnius.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Grigaliūnas

2013-10-13 14:39, atnaujinta 2018-02-21 05:22

„Vilnius veža“ turi kuo pasigirti. Per metus įmonė sumokėjo 754 tūkst. 538 litus mokesčių, ji per mėnesį gauna 420 tūkst. litų pajamų, sukūrė 149 darbo vietas. Taksi rinkos lydere siekianti tapti bendrovė jau pervežė apie 250 tūkst. keleivių.

Šiuo metu įmonė „Vilnius veža“ jau turi 160 nuolatinių klientų – didelių įmonių, kurių darbuotojai naudojasi taksi bendrovės paslaugomis. Ir šis skaičius vis auga.

Visos paslaugos skaidrios

Meras Artūras Zuokas už įmonės pavadinimą dėkojo sostinės politikui Gediminui Rudžioniui. Tai jis per tarybos posėdį pasiūlė naują taksi įmonę pavadinti „Vilnius veža“.

Iki tol žodis „veža“ kartais skambėdavo dviprasmiškai – neaišku, kas veža ir kur veža.

Anot A.Zuoko, tokį pavadinimą pasirinkusi įmonė įrodė, kad taksi paslaugos gali būti kokybiškos ir skaidrios. Tuo metu kai kurias kitas taksi bendroves ne kartą drebino skandalai, ant jų krito šešėlis nuslėpus milijonus litų mokesčių.

Taip buvo anksčiau. Bet prieš metus rinkoje atsirado įmonė, teikianti skaidrias taksi paslaugas, mokanti mokesčius valstybei ir labai aukštai iškėlusi paslaugų kokybės kartelę.

Anot įmonės direktoriaus Beno Renato Baltusio, jau netrukus į „Vilnius veža“ investuoti pinigai grįš valstybei sumokėtais mokesčiais.

Be to, prieš metus įsikūrusioje įmonėje dirba ne vienas vairuotojas, kuris grįžo iš užsienio.

Kalba ne vien tik rusiškai

A.Zuokas prisipažino, kad ne kartą kelionės metu su įmonės „Vilnius veža“ taksi vairuotojais diskutavo apie aukštąjį mokslą ar ekonomiką.

Nieko nuostabaus – juk bendrovėje dirba ir aukštąjį mokslą įgijusių taksistų, o vienas turi net dviejų universitetų diplomus.

Dauguma vairuotojų kalba angliškai – atvykėliui gali papasakoti apie miestą, suteikti istorijos žinių.

Keleiviai pagiria Vilnių

Markas Savickis, pusmetį vairavęs „Vilnius veža“ automobilį, prieš tai devynerius metus praleido Londone. Jis laisvai kalba angliškai, lenkiškai ir rusiškai.

35 metų vilnietis nevengia keleivių, ypač užsieniečių, paklausinėti, kokį įspūdį jiems palieka Lietuvos sostinė. Iš trijų Baltijos valstybių atvykėliai labiausiai gyrė Vilnių.

Anot jų, Lietuvos sostinė yra šiuolaikiškiausia, o gyventojai jaučiasi laisviausiai. Ryga – kiek prisnūdusi, o Talinas – brangus miestas.

Taksi vairuotojo darbas pakeitė ir M.Savickio požiūrį į Vilnių. Anot jo, jis pamatė visai kitokį gimtąjį miestą, įsitikino, koks jis europietiškas ir demokratiškas.

Nepalieka be arbatpinigių

Vienas „Vilnius veža“ taksistas pasigyrė per mėnesį gavęs tūkstantį litų arbatpinigių. Ar tokiais priedais prie algos gali pasigirti visi vairuotojai?

M.Savickis pasakojo, kad nemažai keleivių atsiskaito kortele ir atrodo, jog arbatpinigių nepaliks. Bet ir tokie klientai vairuotojui papildomai ištiesia 3 ar 5 litus.

„Vilnius veža“ vairuotojomis dirba ir moterys, merginos. Jos arbatpinigių gauna daugiau.

„Daug laiko pragyvenau užsienyje. Bet sugrįžęs galiu pasakyti – ir čia galima dirbti ir uždirbti, ką nors pasiekti“, – įsitikinęs M.Savickis. Prieš kelias dienas jis iš taksi vairuotojo buvo perkeltas į vadybininkus.

Neketino dirbti taksistu

Dirbti taksi vairuotoju vyras niekada gyvenime neketino. „Bet grįžęs iš Londono pamaniau – susipažinsiu su įdomiais žmonėmis, sėsiu į naują automobilį, pasivažinėsiu po miestą“, – sakė M.Savickis.

Vis dėlto prieš pradėdamas darbą taksi įmonėje jis nuo artimųjų neslėpė, kad jam tai ne prie širdies. Bet jau po dviejų dienų, praleistų prie taksi vairo, M.Savickio požiūris pasikeitė.

Paslaugas teikia naujais automobiliais

„Vilnius veža“ veiklą pradėjo 2012 metų spalį su 8 taksi automobiliais. Šiandien „Vilnius veža“ keleiviams paslaugas teikia 40 naujų „Volkswagen Touran“, kuriuose už kelionę galima atsiskaityti ne tik grynaisiais, bet ir banko kortele.

„Vilnius veža“ taksi pirmieji Vilniuje pradėjo spausdinti keleiviams taksi čekius, kuriuose nurodytas kelionės atstumas, kaina už kilometrą, galutinė važiavimo kaina ir taksi vairuotojo kodas.

Taip pat „Vilnius veža“ įsteigė nuosavą skambučių centrą ir turi keturias telefono linijas, todėl klientams nereikia ilgai laukti, kol dispečerė atsilieps. Taksi galima išsikviesti ir naudojantis internetine taksi užsakymų sistema.

Keleiviai vežami naujais ekonomiškais automobiliais, taksi vairuotojai gali keleiviams suteikti žinių apie lankytinus objektus Vilniuje, susikalbėti anglų, rusų, vokiečių kalbomis.

Teikiamos ir moksleivių vežimo taksi paslaugos. Tėvai, sudarę sutartį su įmone „Vilnius veža“, gauna kelionės čekius, kuriais moksleiviai atsiskaito už važiavimą taksi. Tėvams pageidaujant, taksi vairuotojas, nuvežęs vaiką į mokyklą, apie tai tėvus gali informuoti trumpąja žinute.

„Vilnius veža“ taksi automobiliai aprūpinti vaikams skirtomis saugos kėdutėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.