Latviai liko pieno karo nuošalėj

Lietuviai su rusais pieno kare dar nepasirašė paliaubų sutarties. Tačiau kaimynai tiki, kad jos – ne už kalnų. Latviai, iš kurių mūsų šalies pieno perdirbimo įmonės daugiausiai importuoja pieno, karo smūgio nepajuto. Pieno perdirbimo įmonės perka Latvijoje pieną kaip pirkusios. Tuo tarpu rusai šykšti naujų žinių.

Rusijai skirti pieno produktai bus parduoti tik Lietuvoje, - latviai jų neragaus.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Rusijai skirti pieno produktai bus parduoti tik Lietuvoje, - latviai jų neragaus.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 14, 2013, 4:07 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:37 AM

„Viską jūs šalies pieno perdirbėjai ir taip žino. Nebus jokios papildomos informacijos, tik ta, kuri surašyta mūsų interneto svetainėje“, - Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ atstovė spaudai neleido pramušti informacijos stygiaus sienos, skiriančios Lietuvos žiniasklaidą nuo šios institucijos. „Nesapnuokit“, - jos balso tonas leido suprasti ir tai, kad tarnybos vadovas Genadijus Oniščenka neaušins burnos.

„Susitikimo dalyviai apsikeitė nuomonėmis ir aptarė, kaip įveikti pieno produktų kokybės bei saugumo užtikrinimo problemas. Abi pusės sutarė, kokių veiksmų imsis artimiausiu metu“, - kuklus „Ruspotrebnadzor“ pranešimas spaudai kybo šios tarnybos svetainėje kaip kybojęs.

Nenori prisišnekėti

Jokių komentarų, - jokių kalbų apie užduotis, kurias mūsų šalies pieno perdirbimo įmonės turi atlikti, kad įveiktų „Rospotrebnadzor“ reikalavimus. Tokios pozicijos laikosi ir mūsų šalies pieno perdirbėjai.

Puse lūpų jie kalba apie tai, kad derybos tuo ir baigėsi: sutarta, kaip dirbti toliau. Per gamintojų susitikimą su G.Oniščenka, kuris truko maždaug valandą, gamintojai buvo supažindinti su „Rospotrebnadzor“ darbo tvarka.

„Lietuvos perdirbimo įmonės Rusijoje prekiauja seniai. Bet su pastarąja tarnybą reikalų tenka turėti pirmą kartą. Todėl per susitikimą mes ir buvo informuoti, kokia yra jos atsakomybės zona. Ir kokiais Rusijos dokumentais remdamasi ji daro tai, ką daro: tikrina pieno gaminius“, - aiškina pieno gamintojai. Tačiau nutyli, laukia šią savaitę svečių - inspektorių iš Rusijos, ar ne. 

"Tenka aiškintis, kokios yra vartotojų teises ginančios tarnybos darbo taisyklės.

Juoba kad ir su Rusijos fitosanitarijos ir veterinarijos priežiūros tarnyba, išduodančia prekybos leidimus, ne visada viskas klostėsi lyg sviestu patepta. Po 2009 metais kilusio antibiotikų skandalo teko ilgokai šlifuoti kampus, kol atsirado naujos antibiotikų likučių piene normos.

Latviai ramūs

Iš Rusijos parsigabentų pieno produktų gamintojai svetimiems nedalina. Latviai ir estai valgo tai, kas tik jiems skirta. Ir toliau parduoda pieną perdirbėjams Lietuvoje.

Latvijos kooperatyvas „Piena celš“ („Pieno kelias“) - viena iš tų įmonių, kurios tiekia žaliavą bendrovei „Rokiškio sūris“.

„Niekas nepasikeitė. Lietuviai perka mūsų pieną kaip pirkę. Ir moka už jį tiek, kiek esame sutarę. Tik tiek, kad nedaug pieno kitiems beparduodame. Nes šiemet patys pasistatėme perdirbimo įmonę“, - sakė šešis pieno ūkius vienijančio kooperatyvo „Piena celš“ vadovė Ilzė Aizsilniecė.

Jos teigimu, Lietuvos įmonė stropiai laikosi pieno supirkimo sutarties ir stengiasi nesugadinti susiklosčiusių verslo santykių. Todėl nebūta nė kalbos apie tai, kad pieno kaina gali kristi.

„Įmonė „Rokiškio sūris“ - vienas geriausių mūsų kooperatyvo klientų. Nė vieno blogo žodžio negalėčiau pasakyti.

Pieną parduodame ir keletui kitų Latvijos perdirbėjų, bet į Lietuvą jo išvežame daugiausiai. Nes ir logistika - geresnė, ir supirkimo kiana - taip pat", - sakė Latvijos Bauskės rajono ūkininkas Pėteris Bitė.

Vidutinė pieno supirkimo kaina Latvijoje rugsėjį buvo 0,23 lato (1,15 lito) už kilogramą. Lietuvoje tuo metu ji siekė 1,167 lito. Per mėnesį, nuo rugpjūčio iki rugsėjo, pieno kilogramas pabrango 11,2 proc., - 0,11 lito.

Jau keliauja į lentynas

Didžiausiuose šalies prekybos tinkluose spalio viduryje pasirodys "Vilkyškių pieninės" produkcija, pažymėta specialiai eksporto rinkoms skirtu prekės ženklu "Vilvi". Šie produktai turėjo būti parduoti Rusijoje.

Nors "Vilkyškių pieninė" oficialiai iš Rusijos tarnybų nėra gavusi jokių priekaištų dėl produkcijos kokybės, šios bendrovės eksportas į Rusiją, kaip ir kitų Lietuvos pieno produktų gamintojų, yra sustabdytas. 

Bendrovės direktorius Gintaras Bertašius teigė, kad įmonė nusprendė išparduoti Rusijos rinkai skirtus produktus Baltijos šalyse.

"Iš Rusijos veterinarijos ir higienos tarnybų nesame gavę jokių oficialių ar neoficialių pareiškimų apie mūsų produkcijos kokybę. Visgi nusprendėme parduoti Rusijos rinkai paruoštus produktus Lietuvoje ir Latvijoje", - sakė jis.

Anot jo, pieno produktų linija "Vilvi" yra populiari Kaliningrado srityje, taip pat mėgstama Maskvos, Sankt Peterburgo ir Jekaterinburgo gyventojų.

"Visgi šį kartą mūsų gaminiai pasieks ne Rusijos, o Lietuvos bei Latvijos pirkėjus, ir bus parduodami specialiomis kainomis", - kalbėjo G. Bertašius.

Kadangi "Vilvi" prekės buvo paruoštos Rusijos rinkai, ant pakuočių figūruoja rusiški aprašai. Bendrovė ketina atspausdinti lietuviškas ir latviškas etiketes ir užklijuoti jas ant produktų pakuočių. 

"Vilvi" produkciją "Vilkyškių pieninė" eksportuoja į Rusiją, Lenkiją, Latviją ir Estiją. 

Šį prekės ženklą bendrovė rinkoms pristatė dar 2011 metais, siekdama naudoti aiškiai skambantį, nesudėtingai ištariamą ir europietišką kompanijos kilmę atspindintį prekės ženklą. Su šiuo prekės ženklu bendrovė prisistato didžiausiose pasaulio maisto produktų parodose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.