Bankrutuojantys bankai neužriša dovanų maišo

Bankrutuojančio banko „Snoras” perimta spaustuvė teikia nemokamas paslaugas bankrutuojančiam Ūkio bankui prasiskolinusiai įmonei. Bet bankroto administratoriams tai nė motais, rašo  „Lietuvos rytas“.

Bankrutuojančios įmonės „Diena Media Print” verslas – toliau spausdinti leidinius, nors jai už tai ir nemokama.
Bankrutuojančios įmonės „Diena Media Print” verslas – toliau spausdinti leidinius, nors jai už tai ir nemokama.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-10-15 07:10, atnaujinta 2018-02-21 04:20

Bankrutavusi įmonė „Diena Media Print”, kurios skolos bankui „Snoras” šiuo metu siekia daugiau kaip 30 milijonų litų, ir toliau teikia paslaugas žiniasklaidos bendrovei „Diena Media News”.

Nepaisoma net to, kad pastarosios bendrovės skolos spaustuvei jau siekia apie pusantro milijono litų.

„Diena Media News” savininkė „Baltic Media Holding” žlugusiam Ūkio bankui jau yra įsiskolinusi beveik 23 milijnus litų.

Tačiau nuo šių ūkio subjektų skaudžiai nukentėję bankai jų veiklos nestabdo: vienas leidžia laikraščius, kitas – juos spausdina.

Įklimpo gavę paskolą

Klaipėdoje įsikūrusi koncernui „Hermis Capital” priklausiusi antrinė įmonė „Diena Media Print” prieš ketverius metus pati nutarė iškelti baltą vėliavą.

Jos valdytojai kreipėsi į teismą dėl bankroto.

Bendrovę labiausiai prislėgė iš banko „Snoras” naujai spaustuvei statyti gauta apie 40 mln. litų paskola.

„Hermis Capital” spaustuvę buvo perėmęs kartu su uostamiestyje leidžiamu dienraščiu „Klaipėda”.

Koncernas iškart pardavė redakcijai priklausiusį pastatą, o vėliau sukūrė žiniasklaidos grupę „Diena Media” ir ėmė valdyti tris įsigytus regioninius leidinius, kurie iki šiol spausdinami pajūryje.

Pateko į prokurorų akiratį

Bendrovę „Diena Media Print” į finansinę prarają ėmė vilkti ilgalaikiai ir trumpalaikiai įsipareigojimai kreditoriams. Skolos viršijo daugiau kaip pusę įmonės balansinio turto, vertinamo 46,1 mln. litų.

Spaustuvės turtas buvo areštuotas.

Neišvengė nemalonumų ir „Hermis Capital” valdybos pirmininkas Nerijus Dagilis bei kiti įmonės akcininkai: Vilniaus prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vengimo sukčiavimo būdu grąžinti iš „Snoro” banko paimtą daugiau kaip 10 mln. eurų paskolą.

Įtarta, kad už „Snoro” paskolą laidavusi „Hermis Capital” antrinė įmonė „Diena Media Group” fiktyviai perrašė didelės vertės turtą ir taip tikėjosi išvengti prievolės bankui.

Vilniaus apygardos teismo sprendimu „Diena Media” turtas buvo areštuotas, įmonės akcininkams uždrausta atlikti bet kokius jų kompetencijai priskiriamus veiksmus.

Pagal sutartį su „Snoru” būtent „Diena Media Group” turėjo sugrąžinti paskolą, jeigu naujos spaustuvės valdytojai „Diena Media Print” nepavyktų jos išmokėti bankui.

Tyčia nuvarė į bankrotą?

„Snoro” valdytojai, įtarę tyčinį „Diena Media Print” bankrotą, reikalavo, kad paskolą grąžintų laiduotojas – „Diena Media Group”.

Tačiau didinant įstatinį kapitalą jos akcininkai keitėsi, bankui finansiškai atsakingos įmonės liko be turto, jis palengva perėjo kitoms, neturinčioms jokių įsipareigojimų. Paaiškėjo, jog „Diena Media Group” valdo ne visą, o tik 48,9 proc. kitos tris regioninius dienraščius kontroliuojančios įmonės „Diena Media News” akcijų.

Jos kontrolinį paketą įgijusi brolių Naglio ir Nemuno Dagilių bei Tito Sereikos bendrovė „Hermis Capital” atgręžė nugarą „Snorui” – nepanoro derėtis su bankininkais dėl lanksčių paskolos grąžino sąlygų.

Tuomečiai „Snoro” vadovai kreipėsi į ekonominę policiją – prašyta pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant sustabdyti turto perpumpavimo procesą ir viską sustatyti į savo vietas, kad būtų galima susigrąžinti paskolą.

Velkasi V.Romanovo šešėlis

Vėliau daugiau kaip 50 procentų „Diena Media News” akcijų įsigijo su liūdnai pagarsėjusiu kauniečiu verslininku Vladimiru Romanovu ir Ūkio banku sieta įmonė „Baltic Media Holding”.

Paskui šią įmonę, o kartu – ir 50,15 proc. „Diena Media News” akcijų perėmė verslininkai Ovidijus Lukošius ir Nerijus Gasparavičius.

Rugpjūtį Ūkio bankas vienašališkai nutraukė su „Baltic Media Holding” pasirašytą paskolos sutartį.

Banko administratorius ir kiti kreditoriai Vilniaus apygardos teismo paprašė įmonei iškelti bankroto bylą. Ūkio bankas teismui atskleidė ir bendrąją skolą – 22,763 mln. litų.

Dar vienas kreditorius Nerijus Lukaitis teismui nurodė, kad lengvatinių mokesčių zonoje registruota bendrovė „PrimeField Capital” pernai jam perleidusi 5,113 mln. litų „Baltic Media Holding” skolą.

Jos reikalavęs, bet neatgavęs N.Lukaitis įtaria, kad ši įmonė – nemoki.

Karibų jūroje esančios Nevio salos lengvatinių mokesčių zonoje registruotą bendrovę „PrimeField Capital” kai kas sieja su ankstesne Ūkio banko ir V.Romanovo veikla Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Šioje Balkanų šalyje „PrimeField Capital” valdė kasyklą „Rudnik Boksita” – buvo pagrindinė jos akcininkė.

Teismo sprendimą apskundė

Rugsėjo pradžioje „Baltic Media Holding” kreditorių prašymus dėl bankroto bylos nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas išsiaiškino, kad neįvykdyti mokestiniai įsipareigojimai (27,9 mln. litų) viršija pusę įmonės realaus balansinio turto vertės.

„Baltic Media Holding” buvo iškelta bankroto byla, nes įmonės turtą iš esmės sudaro vos daugiau kaip 50 proc. „Diena Media News” akcijų, kurių balansinė vertė – 25,8 mln. litų.

Koncerno savininkai Vilniaus apygardos teismo sprendimą, aišku, apskundė.

Po „Baltic Media Holding” nepalankaus Vilniaus apygardos teismo sprendimo „Diena Media News” akcininkė ir valdybos pirmininkė Angelė Dementavičiūtė skubėjo pareikšti, kad pagrindinio akcininko bankrotas šios žiniasklaidos įmonės veiklai tiesioginės įtakos neturi.

„Lauksime bankroto procedūrų pabaigos. Viliuosi, kad galėsime realizuoti savo pirmumo teisę įsigyti „Diena Media News” akcijų paketą”, – teigė ištikima V.Romanovo verslo partnerė A.Dementavičiūtė.

Tačiau ji taip ir neatskleidė, kam parūpo jos prižiūrimos žiniasklaidos įmonės, vien tiktai pernai patyrusios 14,1 mln. audituotųjų grynųjų nuostolių, akcijos.

Akcininkų interesai kertasi

„Diena Media News” per įmonę „Baltic Media Holding” netiesiogiai valdančių O.Lukošiaus ir N.Gasparavičiaus ir V.Romanovo patikėtinės A.Dementavičiūtės interesai, regis, susikirto.

Naujieji savininkai reikalauja, kad tris regioninius laikraščius ir interneto naujienų svetaines valdančios įmonės veiklą prižiūrėtų laikinasis administratorius.

Vilniaus apygardos teisme „Diena Media News” bendraturčiais prisistatę verslininkai mėgino įrodyti, esą šios įmonės padėtis vis labiau bloginama, piktinosi, kad jiems neleidžiama susipažinti su finansiniais dokumentais, siūlė pradėti tyrimą dėl valdytojų veiklos.

Tačiau prašymas dėl laikinojo administratoriaus skyrimo nebuvo patenkintas.

Naujųjų savininkų nepripažįstanti „Diena Media News” vadovybė išplatino pareiškimą, kuriame skelbia ji neturi žinių, patvirtinančių O.Lukošiaus ir N.Gasparavičiaus kaip akcininkų sąsajas su „Baltic Media Holding”.

Teigiama, kad šie veikėjai įsigijo ne bankrutavusiam Ūkio bankui už didžiules paskolas įkeistas „Baltic Media Holding” akcijas, o kitą jas valdžiusią bendrovę – „Baltijos įmonių finansai”.

„Byla bus pradėta nagrinėti iš esmės sulaukus šalių atsiliepimų”, – taip nusprendė Vilniaus apygardos teismo teisėja Asta Radzevičienė.

Bankrotas darbuotis netrukdo

Kol kas kreditorių skalpuojama „Baltic Media Holding” garantuoja nuostolingai dirbančios savo antrinės įmonės „Diena Media News” ūkinę ir finansinę veiklą.

O iš Lietuvos dingusio V.Romanovo patikėtiniai jau skelbia ketinimus įsigyti kontrolinį šios įmonės akcijų paketą.

Dar viena mįslė – kokie santykiai sieja „Diena Media News” ir jau senokai bankrutuojančią „Diena Media Print”?

Kažkada šios įmonės valdyta, o dabar už „Snorui” negrąžintą 30 mln. litų paskolą areštuota spaustuvė lyg sudegęs, bet iš pelenų stebuklingai pakilęs paukštis tebespausdina „Diena Media News” leidžiamus laikraščius, teikia jiems kitokias paslaugas.

„Diena Media Print” spaustuvės vadovas Danielius Blažulionis šiek tiek suglumo, „Lietuvos ryto” paklaustas, kaip sekasi: „Dirbame, turime užsakymų.

Kokios pajamos? Nežinau, esu tik technikos direktorius. Klauskite bankroto administratoriaus – jis viską tvarko ir žino.”

Areštuotos spaustuvės veiklą kontroliuojantis Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro vadovas kaunietis Aurimas Valaitis žinojo daugiau: „Ji dirba tik ketvirtadaliu pajėgumo, pagrindinis užsakovas – „Diena Media News”.

Darbuotojai algas gauna. Einamųjų skolų nėra – su Valstybine mokesčių inspekcija ir „Sodra” atsiskaitoma.”

Tačiau apie tai, kad pagrindinis užsakovas spaustuvei skolingas pusantro milijono litų, o skola vis auga, nė vienas šių pašnekovų neužsiminė.

Pluša, bet skolos nemažėja

Iki bankroto apie 30 mln. litų siekusios „Diena Media Print” skolos visiems kreditoriams dabar jau šoktelėjo iki 40 mln. litų.

„Snoro” bankroto administratorius vis dar tikisi atgauti didesnę dalį paskolos, jei tik pavyktų parduoti spaustuvę ir žemės sklypą už 26 mln. litų.

Tačiau pretendentų per trejus metus taip ir neatsirado.

Bankrutavusios spaustuvės įrenginiai, anot A.Valaičio, sukasi tik tam, kad jos pačios vertė nesumažėtų.

„Diena Media Print” ūkinę ir finansinę veiklą kontroliuojantis A.Valaitis nežino, ar „Diena Media News” užsakymai bent kiek sumažino spaustuvės skolų naštą: „Šiuos reikalus tvarko „Snoro” antrinė įmonė, su kuria pasirašyta paslaugų teikimo sutartis.

Finansines ataskaitas gauna ir kreditorių komitetas. Aš tik vykdau jų nurodymus.”

Kodėl spaustuvės skolos ne mažėja, o tik didėja, neatskleidė ir „Snoro” bankroto administratorius Neilas Cooperis: „Nemokių klientų skolomis ir klientų paieška užsiima antrinė įmonė „Snoras Distressed Assets”.

Užpernai ji ėmė dirbti su spaustuvės bankroto administratoriumi, kad užtikrintų jos veiklą.

Stengiasi dėl kreditorių?

Kokių pajamų „Baltic Media Holding” valdomos „Diena Media News” užsakymai duoda merdinčiai „Diena Media Print” spaustuvei? Kaip nuostolius skaičiuojanti žiniasklaidos įmonė atsiskaito už suteiktas paslaugas?

To nežino ir bankrutuojantis Ūkio bankas, siekiantis iš „Baltic Holding Media” atgauti negrąžintą beveik 23 mln. litų paskolą.

„Tarpinių finansinių ataskaitų neskaičiau. „Diena Media News” turtas nėra areštuotas, jos skolos mūsų bankui, kiek žinau, nesiekia milijono litų.

Ką galiu pasakyti, jei nesutariančių šios įmonės akcininkų santykius, jų finansinę padėtį narplioja teismas?” – „Lietuvos rytui” kalbėjo Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

N.Cooperis paaiškino, kodėl nemokios spaustuvės įrenginius teko įdarbinti: „Taip daroma, kad ji, kaip poligrafijos verslo subjektas, neprarastų vertės.

Tai labai svarbu. Mūsų svarbiausias tikslas – „Snoro” kreditorių labui atgauti kuo daugiau paskolintų lėšų. Veikianti spaustuvė yra vertingesnis aktyvas pirkėjams negu neveikianti.”

Kyla klausimas – vertingesnė net tada, kai „Diena Media News” leidinius spausdina už dyką ir didina skolas?

O gal spausdina ir nevisiškai už dyką – gal nesant tikro šeimininko pinigai byra kam nors į kišenę?

Daro dirbtinį kvėpavimą

Kiek laiko bankrutuojančiam „Snoro” bankui užteks kantrybės konfliktuojančių akcininkų draskomos „Diena Media News” užsakymais gaivinti nemokios spaustuvės veiklą – tęsti agoniją, kuri, pasak N.Cooperio, dar gali kažkaip sumažinti banko kreditorių nuostolius?

„Kai tik gausime priimtiną pasiūlymą, „Diena Media Print” spaustuvė iškart bus parduota”, – „Lietuvos rytą” patikino N.Cooperis.

Panašias vizijas regi ir bankrutuojantis Ūkio bankas, laukdamas teismo sprendimo dėl „Baltic Media Holding” statuso.

Jeigu ir ši bendrovė būtų pripažinta bankrutavusia, bankas greičiausiai mėgintų palaikyti gyvybę nuostolingai antrinei įmonei „Diena Media News”.

G.Adomonis, tarsi pritardamas „Diena Media Print” slaugytojui ir gelbėtojui N.Cooperiui, dėstė, jog veikianti „Diena Media News” – patrauklesnis pirkinys.

Tačiau kol komercinių bankų bankroto administratoriai vadovausis tik tokia logika, prasiskolinusių ir nemokių įmonių savininkai patenkinti trins delnais, reikalaus naujų paskolų ir toliau didins jų nuostolius.

Kieno lėšomis bankrutuojantys „Snoro” ir Ūkio bankai mėgina gaivinti beviltiškus verslo ligonius? Suprantama, kad kitų kreditorių, kurių sąskaitos įšaldytos šiuose bankuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.