Gintis nuo maro - apsaugos zona pasienyje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patvirtino oficialiai kontroliuojamą buferinę afrikinio kiaulių maro zoną. Tai apsauginė teritorija, kurioje ligos sukėlėjų nenustatyta, bet yra taikomos veterinarinės sanitarijos priemonės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2013, 4:19 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:43 AM

Buferinė zona nustatyta Lietuvos pasienyje su Baltarusija, ji apima vietoves Druskininkų, Ignalinos, Lazdijų, Šalčininkų, Švenčionių, Varėnos, Vilniaus, Visagino ir Zarasų rajonų savivaldybėse.

Būtinybė nustatyti buferinę zoną iškilo dėl vis dažnesnių pranešimų apie afrikinio kiaulių maro protrūkius Baltarusijoje. Neatmetama galimybė, kad šernų migracijos metu užkratas gali patekti ir į Lietuvos teritoriją, todėl pasienyje su Baltarusija jau naudojami repelentai, atbaidantys šiuos laukinius gyvūnus.

Nustatytoje zonoje esančiose kiaulių laikymo vietose bus taikomi patys griežčiausi biologinės saugos priemonių reikalavimai. Kiaulių laikytojai iki šių metų gruodžio 1 d. privalės įgyvendinti visas Biologinės saugos priemones, patvirtintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2011 m. liepos 11 d. įsakymu Nr. B1-384.

"Kiaulių laikytojai, kurie laiku neįgyvendins biologinės saugos reikalavimų, bus raginami nelaikyti kiaulių - jas skersti savo reikmėms arba parduoti į skerdyklą, be to, kiaulių laikytojai galės gauti valstybės teikiamą kompensaciją už buferinėje zonoje laikomų kiaulių paskerdimą.

Šiuo metu jau parengti žemės ūkio ministro įsakymų projektai dėl numatomos kompensacijos mokėjimo ir jos apskaičiavimo. Pasinaudoję valstybės parama, augintojai turės įsipareigoti bent metus nelaikyti kiaulių“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.