Kaip vartoti maisto produktus, kad nebūtų gėda

Kiek mes, lietuviai, per metus iš šaldytuvų, spintelių ir lentynų išmetame sugedusio maisto? Vidutiniškai europietis per metus išmeta 179 kilogramus nesuvartoto maisto. Pralenkiame šį rodiklį ar esame mažiau apakinti vartojimo? Ką daryti, kad į pirkinių krepšį parduotuvėje prisikrautume tik tiek, kiek reikia? Mitybos specialistai pataria į parduotuvę eiti su pirkinių sąrašu, o likučių neišmesti – juos sušaldyti ir suvartoti kitą dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2013, 5:47 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:46 AM

Kasmet nuo 1979 metų spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Statistikos duomenimis, Lietuvoje kasmet išmetama beveik 600 tūkst. tonų maisto atliekų. Vienam šalies gyventojui tenka 171 kilogramas išmetamo maisto.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, kas ketvirtas vaikas pasaulyje (daugiau kaip 165 mln.) gauna nepakankamai maisto jo organizmui vystytis. Tuo tarpu net 1,4 milijardo žmonių turi antsvorį.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba ir padidėjusi tarša yra didėjančio žmonių mirtingumo priežastis. Skaičiuojama, kad pasaulyje dėl nepakankamos mitybos silpsta per milijardą žmonių, didžioji jų dalis – vaikai. Tačiau, kai vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Pastaraisiais dešimtmečiais Europos valstybėse atliktų tyrimų duomenys rodo blogėjančią gyventojų mitybos būklę. Šiandien europiečiai kalorijų gauna per daug, o juda per mažai. Daugėja turinčių antsvorio ir nutukusių vaikų. Mirtingumas, sergamumas ir neįgalumas, susiję su neužkrečiamomis ligomis (pvz., širdies ir kraujagyslių, diabetu ir pan.), Europoje sudaro apie 60 proc. mirčių ir apie 47 proc. bendro sergamumo. Prognozuojama, kad šie skaičiai iki 2020 metų gali pasiekti 73 proc. ir 60 proc. O tai, žinoma, pareikalaus didesnių išlaidų sveikatos priežiūrai.

Lietuvoje dar nuo 2002 metų veikia maisto produktų labdaros tvarka, pagal kurią labdarai gali būti perduodami negreitai gendantys produktai – kava, arbata, prieskoniai, malybos produktai, duona ir jos gaminiai, kakavos, šokolado, cukraus konditerijos gaminiai, mineralinis vanduo, gaivieji gėrimai ir kt. Tačiau įmonėms draudžiama perduoti produktus su gedimo požymiais, supelijusius, pažeistus kenkėjų ar kitaip paveiktus.

Pasaulinės maisto dienos proga Europos Komisija ragina visus gyventojus mažinti maisto atliekas ir siūlo pasinaudoti parengtomis rekomendacijomis:

1. Susiplanuokite, ką pirksite. Sudarykite savaitės meniu. Patikrinkite šaldytuve ir spintelėse, kokių reikalingų produktų jau turite, tada užsirašykite tik tai, ko dar reikia nusipirkti. Sąrašą pasiimkite į parduotuvę ir pirkite tik tai, kas jame nurodyta. Nesusigundykite nuolaidomis ir neikite į parduotuvę alkani, nes prisipirksite nereikalingų dalykų. Rinkitės nesupakuotus vaisius ir daržoves, kad galėtumėte jų nusipirkti tiksliai tiek, kiek reikia.

2. Patikrinkite suvartojimo datas. Jei manote, kad nespėsite suvalgyti maisto produkto, kurį reikia greitai suvartoti, paieškokite produkto, kurį reikia suvartoti per ilgesnį laiką, arba tiesiog pirkite jį tą dieną, kai jo reikia. Nemaišykite dviejų formuluočių: „suvartoti iki“ reiškia, kad maisto produktą saugu vartoti iki nurodytos dienos (pvz., mėsą ir žuvį); „geriausia suvartoti iki“ reiškia, kad iki nurodytos datos produktas yra tinkamos kokybės, bet vėliau tokį produktą vartoti vis dar saugu.

3. Apskaičiuokite savo išlaidas. Švaistydami maistą švaistote ir pinigus.

4. Pasirūpinkite šaldytuvu. Patikrinkite, ar jūsų šaldytuvas sandarus ir jame nustatyta tinkama temperatūra. Kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, jį reikia laikyti 1–5°C temperatūroje.

5. Maistą laikykite taip, kaip nurodyta ant pakuočių.

6. Kaitaliokite tvarką. Kai nusiperkate naujų maisto produktų, dėkite juos į šaldytuvo ir spintelių lentynų galą, o anksčiau turėtus produktus laikykite priekyje, kad maistas neužsiliktų ir nepasentų.

7. Maistą tiekite mažomis porcijomis, o kas norės, galės pabaigęs įsidėti daugiau.

8. Suvartokite likučius. Neišmeskite maisto likučių. Juos galite suvartoti kitą dieną pietums ar vakarienei arba užšaldyti ir suvartoti kitą kartą. Iš tik pradėjusių minkštėti vaisių galite pasidaryti tirštą kokteilį ar išsikepti pyragą, o iš pradedančių vysti daržovių – išsivirti sriubą.

9. Užšaldykite maistą. Jei suvalgote tik mažą jo dalį, pavyzdžiui, duoną – po to keletą riekelių galėsite iš šaldiklio išsiimti prieš porą valandų. Taip pat užšaldykite nesuvalgytą pagamintą maistą, kuris pravers vakarais, kai būsite per daug pavargę suktis virtuvėje.

10. Panaudokite atliekas kompostui. Tam tikras kiekis maisto atliekų neišvengiamas, tad kodėl gi nepaskyrus atskiros šiukšlių dėžės vaisių ir daržovių žievelėms? Po kelių mėnesių turėsite vertingo komposto augalams. Pagaminto maisto atliekas sutvarkysite virtuviniu komposto gamybos prietaisu. Tiesiog sudėkite į jį atliekas, padenkite jas specialių mikrobų sluoksniu ir palikite fermentuotis. Gautą kompostą galima panaudoti augalams namuose ir sode.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.