Rusija įspėta dėl lietuviškų pieno produktų draudimo

Šį pareiškimą PPO parėmė ir Jungtinės Valstijos. 

ES perspėjo Rusiją dėl lietuviškų pieno produktų draudimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES perspėjo Rusiją dėl lietuviškų pieno produktų draudimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2013, 5:47 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:13 AM

„Mūsų nuomone, priemonės yra neproporcingos ir moksliškai nepagrįstos“, - sakoma ES pareiškime, kuris perskaitytas Prekių prekybos tarybos susitikime Ženevoje. 

ES pareiškime pažymima, kad Rusija PPO sanitarijos ir fitosanitarijos komitetą apie importo draudimą informavo tik spalio 11 dieną, nors draudimas įvestas spalio 7 dieną. 

„Tai prieštarauja Rusijos skaidrumo įsipareigojimams. Siekiame paaiškinimo iš Rusijos pareigūnų“, - teigiama pareiškime. Jo turinį BNS patvirtino Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. 

„Palaikome ryšius su Rusijos pareigūnais ir tikimės, kad greitai pavyks surasti sprendimą sustabdyti šią priemonę“, - nurodė ES. 

Šį pareiškimą PPO parėmė ir Jungtinės Valstijos. 

Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai sako manantys, kad Rusija prekybos ribojimus Lietuvai įvedė dėl politinių priežasčių. Pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva šių metų antrąjį pusmetį aktyviai remia Rytų partnerystės programą, kuria siekiama glaudesnių ES ryšių su posovietinėmis šalimis. 

Rusija savo įtaką posovietinėje erdvėje siekia išplėsti stiprindama Muitų sąjungą, kuriai dabar taip pat priklauso Kazachstanas ir Baltarusija. 

Rusija pasirengusi atsakyti PPO

Rusija pasirengusi svarstyti lietuviškų pieno produktų įvežimo draudimo klausimą Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO), jei būtų toks Europos Komisijos kreipimasis. Tai agentūrai RIA Novosti pareiškė Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas. 

„Mes pasirengę šio klausimo svarstymui PPO“, - sakė S.Glazjevas. 

Pasak jo, apie 20 metų Rusijos sanitarijos ir veterinarijos tarnybos praktiškai užmerkdavo akis dėl sistemingų Lietuvos žemės ūkio produktų nukrypimų nuo rusiškų standartų. 

„Ilgą laiką Rusijos pusė buvo palanki lietuviams tikėdamasi, kad jie pritaikys savo technologijas prie Rusijos reikalavimų ir atsisakys nekokybiškos žaliavos naudojimo. Tačiau tai nevyksta ir mes negalime ilgiau to kęsti“, - teigė S.Glazjevas. 

„Mes politiškai leidome Lietuvos verslininkams tiekti į Rusiją prekes, neatitinkančias daugelio mūsų kokybės reikalavimų, būdami jiems palankūs“, - kalbėjo prezidento Vladimiro Putino patarėjas, komentuodamas Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, jog Rusijos sprendimas yra politinis. 

„Galų gale, Rusijos tarnyboms svarbiausi turi būti mūsų vartotojų interesai, o ne abstraktūs Lietuvos vadovų patikinimai, kad jie kada nors, jeigu ką, imsis normalios kontrolės“, - pridūrė jis. 

Neįsileidžia jau antrą savaitę

Rusija nuo spalio 7-osios oficialiai sustabdė pieno produktų importą iš Lietuvos. Šį embargą Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka aiškino tuo, jog lietuviškuose pieno produktuose buvo rasta mielių, pelėsių ir bakterijų Escherichia coli.

Jis teigė, kad lietuviškų pieno produktų kokybė Rusijos sanitarijos priežiūros tarnyboms nerimą kėlė jau ilgą laiką.Europos Komisija pareikalavo oficialių Maskvos paaiškinimų dėl šio embargo. Už sveikatos apsaugą ir vartotojų teisių politiką atsakingo ES komisaro Tonio Borgo atstovas Fredericas Vincent'as sakė, kad Europos Komisija nebuvo oficialiai informuota, kokių priekaištų Rusija turi lietuviškų pieno produktų saugumui.

Pasak jo, prieš imdamasi bet kokių žingsnių, Komisija turės išsiaiškinti, „ką Rusijos Federacija konkrečiai nori pasakyti dėl pieno produktų iš Lietuvos“.

F.Vincentas priminė, kad Rusija anksčiau jau yra draudusi kai kurių produktų įvežimą iš ES.

Tuo tarpu Rusijos ambasadorius prie Europos Sąjungos (ES) Vladimiras Čižovas, komentuodamas Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad Vilniui dėl šio ginčo reikėtų kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), pareiškė, kad Rusijos embargas nepatenka į tos organizacijos kompetenciją.

„Tai klausimas dėl vartotojų saugumo, sveikatos apsaugos, o ne prekybos, todėl jis nepatenka į PPO kompetenciją“, – teigė jis, pridūręs, kad ES prekybos komisaras Karelas De Guchtas ir jo kolegos „gali kalbėti arba netgi kažko imtis dėl šio reikalo, tačiau šis klausimas visiškai akivaizdus“.

Lietuvos ketinimai ginčus su Rusija spręsti per Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) gali apsunkinti lietuviškų pieno produktų sugrįžimą į Rusijos rinką, pareiškė šalies vartotojų teisių priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas G.Oniščenka.

Grasina užtempti blokadą

„Pasigirdo Lietuvos aukščiausios valdžios pareiškimai dėl ginčo perkėlimo į PPO. Taip klostantis įvykiams, mes elgsimės kitaip“, – pareiškė G.Oniščenka.

„Lietuvos kreipimasis į PPO visą procesą užtęs nepalyginamai ilgesniam laikui. Tada įsijungs logika, kuria vadovaujantis bus vykdomos kažkokios virtualios procedūros, o ne atveriamos sienos“, - pridūrė „Rospotrebnadzor“ vadovas.

Jo žodžiais, Lietuvos kreipimasis į PPO pristabdys dvišales konsultacijas, dėl to bus atidėtas Rusijos inspektorių atvykimas į Lietuvos įmones, kuris jau planuojamas.

Rusija praėjusią savaitę pranešė Pasaulio prekybos organizacijai (PPO), apie pradėtus taikyti ribojimus Lietuvoje pagamintiems pieno produktams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.