Parduotuvė kyla vos septyni metrai nuo daugiabučio sienos

„Dar nesikreipėme tik į Europos žmogaus teisių teismą. Nors daug atsakymų mums palankūs, statybos darbai verda kaip virę”, – atsiduso Rygos gatvės 6-ojo namo bendrijos pirmininkas Saulius Remeika.

Parduotuvė nuo gyvenamojo namo turėtų būti dvigubai didesniu atstumu.<br>V.Balkūno nuotr.
Parduotuvė nuo gyvenamojo namo turėtų būti dvigubai didesniu atstumu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:05 AM

Nebelieka žaliosios zonos, parduotuvės siena užstos saulę, kilus gaisrui ar kitai nelaimei nepajėgs privažiuoti gelbėtojai, rašo "Lietuvos rytas".

O kur dar triukšmas, nemalonūs kvapai.

Prekybos centras nuo daugiabučio iškils tik per 7,26 metro, nors mažiausias atstumas turėtų būti 15 metrų.

Valdininkai sutinka, kad reikalavimai pažeisti, bet neoficialiuose pokalbiuose su gyventojais pataria susitaikyti su tokia padėtimi.

Baiminasi gaisro pavojaus

„Mūsų namas dėl statybininkų kaltės kartą jau degė. Tuomet ugniagesių automobiliai atvažiavo, gaisrą užgesino, nes greta namo buvo pieva, gyventojų pasodintos gėlės, medeliai. Dabar kilus gaisrui namo gyventojai pasmerkti sudegti, nes niekas mums negalės pagelbėti, mat negalės privažiuoti”, – "Lietuvos rytui" liūdnai kalbėjo viena Rygos gatvės 6-ojo namo gyventoja.

Anot jos, sostinės valdžiai nerūpi, kad daugiabučio žmonės gyvens nuolat apimti baimės, nematydami saulės. Statybos leidimas prekybos centrui jau suteiktas.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija patvirtino – prekybos centras kyla per arti namo.

Priešgaisrinės apsaugos specialistai taip pat nurodė, kad prie daugiabučio beveik prilipęs statinys kels pavojų.

Anot S.Remeikos, kitos institucijos, į kurias kreipėsi namo bendrija, akivaizdžiai vilkino laiką rengdamos atsakymus. Dabar, kai statybos pradėtos, negi jas stabdysi?

Naujos sankryžos nereikia?

„Gyventojai sukilo, bando kažką padaryti. Juk šalia esanti Jono Pauliaus II progimnazija sugebėjo išsireikalauti palikti žaliąją zoną tarp stadiono ir prekybos centro”, – pasakojo daugiabutyje gyvenanti Rita.

Jos žodžiais, viena bėda – ne bėda. Šalia prekybos centro planuojama ir sankryža, kuri bus reguliuojama šviesoforais. Įrengti sankryžą toje vietoje draudžiama, nes gatvė yra C kategorijos. Tačiau plane ji pažymėta.

Juo labiau kad šalia jau yra dvi sankryžos – Rygos ir Taikos gatvių bei Rygos gatvės ir Laisvės prospekto. O Rygos gatvėje piko metu ir taip transporto grūsčių netrūksta.

„Netoli yra bent du prekybos centrai, Justiniškių turgavietė. Tai kam dar vienas, prie namo prilipdytas?” – klausė Rita.

Nukentės ir progimnazija

„Mūsų namas pastatytas gražioje vietoje, prie Lūžių parko. Kai gyventojai pirko butus jame, pardavėjai liaupsino: „Čia bus pėsčiųjų zona, teniso aikštynai, žaidimų aikštelės.” Pasirodo, jie melavo”, – liejo kartėlį daugiabutyje gyvenanti moteris.

Jos nuomone, tokia kaimynyste neturėtų būti patenkinti ir Jono Pauliaus II progimnazijos mokytojai.

„Didelio žaliojo ploto, kuriame buvo pasodinta gėlių, medžių, mieste nebeliko. Vietoj jo iškilo statybininkų tvora, burzgia ekskavatoriai, o medžiai išrauti. Tai kam valdžia kalba apie Vilnių kaip žalią miestą?” – piktinosi gyventoja.

Rygos gatvės daugiabutyje gyvenantys vilniečiai dėl šalia vykstančių statybų skundais užvertė daugybę įstaigų. Nors valdininkai sutinka, kad parduotuvė kyla per arti namo, nepajudina nė piršto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.