Žemės ūkio viceministras sako, kad susitikimas su Rusijos ekspertais gali pagerinti situaciją

Žemės ūkio viceministras Rytis

Viceministras R.Šatkauskas teigė, kad oficialių pretenzijų Lietuvai nebuvo pateikta.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Viceministras R.Šatkauskas teigė, kad oficialių pretenzijų Lietuvai nebuvo pateikta.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 21, 2013, 7:03 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:32 PM

Pasak viceministro, pirmadienį į Lietuvą atvykusi delegacija dar nepateikė jokių oficialių pareiškimų, kodėl Rusija apribojo lietuviškų prekių importą, tačiau, R.Šatkausko teigimu, padėtis greitu metu turėtų pradėti aiškėti. Jis sakė, kad atvykusių ekspertų tikslas - pamatyti ir įsitikinti, kad Lietuvoje pieno gavimo ir perdirbimo sąlygos yra geros ir riboti importo nėra pagrindo.

„Atvykusios delegacijos tikslas yra susipažinti su vykstančiais procesais nuo lauko iki gamybos, prekybos bei eksporto. (...) Mes linkę parodyti, kaip pienas yra paimamas, tiriamas, kaip veikia mūsų kontrolės sistemos, laboratorijos, kaip vyksta gamyba. (...) Čia yra labiau pažintinio pobūdžio techninė delegacija“, - sakė jis.

Pasak jo, kol kas susidaro įspūdis, kad Rusijos delegacija nėra nusiteikusi neigiamai.

„Pokalbyje žmonės nebuvo nusiteikę priešiškai. Manau, kad pamatę, kiek pas mus yra investuota ir kiek dedama pastangų į pieno kokybės priežiūrą, savo požiūrį jie pakeis“, - sakė R.Šatkauskas.

Viceministras teigė, kad oficialių pretenzijų nebuvo pateikta. Anot jo, rusų ekspertai per kelias dienas norėtų aplankyti ir bent porą Lietuvos pieno perdirbėjų.

„Tai nėra patikrinimas ar auditas. Rusijos pusei yra įdomu pažiūrėti, kaip apskritai vyksta šie procesai pas mus. Jie tiesiog nori sužinoti, kaip mes atrodome ir kiek esame patikimi. (...) Šiandien (pirmadienį. - Red.) aptarėme patį veiksmų planą“, - informavo R.Šatkauskas.

Anot jo, Žemės ūkio ministerija deda visas pastangas, kad būtų panaikintas pieno produktų draudimas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius taip pat teigė, kad šis susitikimas nėra labai įpareigojantis, bet jis taip pat išreiškė viltį, kad padėtis po jo pakryps į gerąją pusę.

„Mes kalbamės apie technines sąlygas. Tai yra toks susipažinimas su mūsų kokybės sistema. (...) Mes tikrai turime tame patirties“, - sakė jis.

J. Miliaus teigimu, pirmadienio susitikime dar nebuvo paliestas klausimas, kas tiksliai Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybai neįtiko lietuviškuose pieno produktuose.

„Tik prasidėjo kalbos ir dar prie to nepriėjome, kalbame apie kokybės sistemą, ką mes darome“, - sakė jis.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigė, kad klausimas dėl pieno produktų eksporto į Rusiją vis dar lieka atviras ir priežastys kol kas neįvardintos.

„Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) tarybos posėdyje taip pat nebuvo konkrečiai pasakyta, dėl kokios priežasties (kodėl ribojamas lietuviškų pieno produktų importas. - ELTA). Tai taip ir lieka atviras klausimas“, - sakė jis.

Anot A. Stančiko, Rusijos delegacijos vizitas parodo, kad Lietuvos pienininkai neturi ko slėpti ir yra atviri savo sistemų ir produkcijos pristatymams.

„Kodėl mes turime būti uždari? Mes nieko tokio slapto čia neturime“, - sakė jis.

Jis teigė, kad klausimas dėl pieno produktų eksporto yra labiau politinis.

„Kažkur slypi daugiau. Mano manymu, čia daugiau yra politikos, o ne dėl kokybės“, - sakė jis.

Pasak jo, Rusijos apribojimai pieno supirkimo kainoms neatsiliepia.

„Perdirbėjai produktus perorientuoja į kitas rinkas. (...) Manau, kad iki Naujųjų metų supirkimo kainos neturėtų kilti“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.