Ar nuomotumėte būstą užsienio piliečiui?

Jei bent kartą nuomojote būstą, žinote, kaip gali būti sudėtinga susirasti ar išsirinkti tinkamus nuomininkus. O jei Jūsų turtą norėtų išsinuomoti užsienio šalių pilietis? Sutiktumėte ar ieškotumėte tik lietuvio nuomininko?

Brangesnius butus savininkai noriai nuomoja užsienio šalių piliečiams dėl jų tinkamo mokumo.<br>123rf nuotr.
Brangesnius butus savininkai noriai nuomoja užsienio šalių piliečiams dėl jų tinkamo mokumo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:24 PM

Daugiau nei 80 procentų respondentų sutiktų savo nekilnojamąjį turtą nuomoti užsieniečiams, tačiau pusė iš jų nuomotų tik su tam tikromis išimtimis, atskleidė nekilnojamojo turto portalo aruodas.lt atliktos apklausos rezultatai.

Nors penktadalis apklausos dalyvių neturi jokių baimių dėl turto nuomos kitų šalių gyventojams ir teigia, kad su lietuviais, kaip ir su užsieniečiais, taip pat gali susiklostyti įvairių keblių situacijų, vis dėlto labiausiai baiminamasi, kad nuomininkas užsienietis staiga dings neatsiskaitęs (24 proc. respondentų).

Gyventojai taip pat nepasitikėtų užsieniečiais, kad jie neapgadins turto (20 proc.). Dar baiminamasi kultūrinių skirtumų (14 proc.) ar kalbos barjero (10 proc.). Likusieji nuogąstautų, kad užsieniečiai vėluos atsiskaityti už nuomą ir kitas paslaugas, arba bijotų kaimynų reakcijos dėl šalia gyvenančio kitos tautybės asmens.

Paklausti, ar nuomininku užsieniečiu pasitikėtų mažiau nei lietuviu, dauguma respondentų sako, kad vertintų individualiai pagal žmogų ir kitus kriterijus (70 proc.). Tik 16 proc. apklausos dalyvių į šį klausimą atsakė teigiamai.

Apklausos rezultatai taip pat atskleidė, kad tautybė renkantis nuomininką gana svarbi – 44 proc. respondentų būtinai atsižvelgtų į tai, kokios tautybės asmuo nori nuomotis siūlomą būstą. Už tautybę nuomotojams tik truputį svarbesnė nuomininko veikla – 56 proc. respondentų, rinkdamiesi nuomininką, atsižvelgtų į jo darbo pobūdį ar veiklos Lietuvoje sritį.

Patys paklausiausi ir mažiausiai abejonių kaip nuomininkai keliantys yra tie užsieniečiai, kurie atvyksta dirbti Lietuvos įmonėse, kurie atstovauja savo šaliai ir dirba savo šalies įmonių filialuose Lietuvoje, taip pat sportininkai, menininkai, studentai iš kitos šalies ar paprasti darbuotojai. Būstą mažiausiai norima nuomoti turistams.

Nekilnojamojo turto agenūros „Rebaltic“, kuri specializuojasi tarpininkaudama nuomojant prabangų būstą, statistika rodo, kad šiuo metu Lietuvoje būstą labiausiai nuomojasi prancūzai, italai, ispanai, o iš ambasadų darbuotojų – amerikiečiai. „Rebaltic“ brokerio Igno Vaitkunsko teigimu, savininkų noras nuomoti būstą užsieniečiams dažnai priklauso nuo turto nuomos kainos: brangesnius butus savininkai noriai nuomoja užsienio šalių piliečiams dėl jų tinkamo mokumo.

Tačiau būna atvejų, kai nuomotojas nenori nuomoti brangaus būsto užsieniečiams dėl jų itin didelių reikalavimų. Pigesnių butų savininkai dažniausiai nenori bendradarbiauti su užsienio šalių gyventojais, nes nemoka užsienio kalbos ir negali laisvai susikalbėti.

Iš apklausos rezultatų matyti, kad nuoma užsieniečiams gali tapti ir pasipelnymo šaltiniu. Kas penktas būsto savininkas iš nuomininko užsieniečio prašytų didesnės nuomos kainos nei iš lietuvio. Kiti 40 proc. norėtų didesnių garantijų ir prašytų didesnio užstato, likusieji teigia, kad taikytų tokias pat sąlygas kaip savo šalies gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.