Inspektoriai baudė turgaviečių prekeivius už gendančius produktus ir prastą higieną

Besibaigiančio ar pasibaigusio galiojimo produktai, higienos taisyklių nepaisymas, prekyba neturint prekių dokumentų – dėl tokių pažeidimų maisto inspektoriai šiemet skyrė baudas turgaviečių prekeiviams. Tarp nubaustųjų – prekeiviai žuvimis, kiaušiniais, pieno produktais, koldūnais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2013, 5:59 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:58 PM

Per tris šių metų ketvirčius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino 71 proc. visų šalyje registruotų turgaviečių. Vien per rugsėjo mėnesį patikrintos 69 turgavietės, 413 prekiautojų, 21 tona maisto produktų. Patikrinimai, kurių metu buvo rasta įvairių pažeidimų, sudarė beveik trečdalį (28 proc.) visų patikrinimų skaičiaus.

VTMT duomenimis, nuo 2008 m. turgaviečių ir turgelių skaičius šalyje padidėjo 2,5 karto. Šiuo metu Lietuvoje veikia 242 turgavietės, iš jų – 76 laikinos prekyvietės. Iš viso yra užregistruota beveik 5 tūkst. (4920) asmenų, kurie gali turgavietėse prekiauti maisto produktais.

Specialistai pastebi, kad lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, bendras fiksuojamų pažeidimų skaičius sumažėjo. Sumažėjo ženklinimo ir produktų atsekamumo pažeidimų.

Tačiau dar ne visi prekiautojai sugeba tinkamai įgyvendinti higienos reikalavimus – šių pažeidimų skaičius šiemet nežymiai išaugo ir sudaro apie trečdalį visų nustatytų pažeidimų – 38 proc. Ženklinimo pažeidimai atitinkamai sudarė 24 proc. produktų atsekamumo 13 proc.

Ženklinant dažniausiai klaidingai nurodoma maisto produktų kilmės šalis, etiketėse pateikiama ne visa reikiama informacija. Pasitaikė atvejų, kai maisto produktai buvo pardavinėjami visai be ženklinimo etikečių, kai kurie prekybininkai negalėjo pateikti maisto produktų įsigijimo dokumentų ar pateikė juos klaidingai užpildytus, užfiksuota ir maisto produktų tinkamumo vartoti terminų nesilaikymo atvejų.

Nuo metų pradžios buvo gauta 140 vartotojų skundų dėl pažeidimų turgavietėse, tai sudarė 7 proc. visų užregistruotų skundų, trečdalis jų pasitvirtino. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vartotojų skundų dalis išliko panaši.

Šiemet, atsižvelgiant į afrikinio kiaulių maro situaciją Baltarusijoje, turgavietėse ir laikinose prekyvietėse rugsėjo – gruodžio mėnesį vykdoma sustiprinta parduodamų mėsos gaminių ir kitų maisto produktų kontrolė. Patikrinimų metu ypatingas dėmesys skiriamas ženklinimo ir dokumentų, kuriais patvirtinamas produktų atsekamumas, kontrolei.

Dėl nustatytų teisės aktų reikalavimų pažeidimų ūkio subjektams skirtos 157 baudos (9250 Lt), 2 įspėjimai, 5 prekiautojų veikla buvo sustabdyta.

Dėl pasikartojančių nustatytų pažeidimų buvo sustabdyta prekiautojos veikla Vilniaus Kalvarijų turgavietėje. Moteris prekiavo žuvininkystės produktais nesilaikydama higienos reikalavimų, rasta produktų su aiškiais gedimo požymiais, dalis jų nebuvo paženklinti pagal reikalavimus, prekiautoja negalėjo pateikti kai kurių produktų įsigijimo dokumentų. Jai uždrausta tiekti į rinką beveik 60 kilogramų nekokybiškų žuvininkystės produktų, skirta bauda. Toje pačioje turgavietėje uždrausta veikla ir prekiautojui, pardavinėjusiam neženklintais kiaušiniais.

Kitai prekiautojai neleista pardavinėti žuvies gaminių ir koldūnų bendrovei „Pakruojo prekyba“ (Pakruojo raj.) prekyvietėje. Pardavėja daliai prekių negalėjo pateikti įsigijimo dokumentų, rasta produktų neženklintų ir su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais (87 kg). Prekiautojai skirta bauda, nurodyta nesaugius produktus nedelsiant sunaikinti specializuotoje atliekų tvarkymo įmonėje.

Prekybos bazei „Urmas“ Kaune turgavietėje uždrausta maisto tvarkymo veikla dėl prekybos pieno produktais su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, pieno produktai buvo laikomi nepaisant temperatūros režimo, pardavėja negalėjo pateikti produktų įsigijimo dokumentų, prekiavo neženklintais produktais.

Veisiejų miestelio prekyvietėje (Lazdijų raj.) dėl higienos reikalavimų nesilaikymo sustabdyta prekyba šaldyta žuvimi ir sūdytomis silkėmis.

,,Kad vartotojai įsigytų tikrai saugius produktus, visų pirma turi juos pirkti turgavietėse ar ūkininkų turgeliuose, o ne prieigose, prie parduotuvių ar šalikelėse. Turgavietėse prekiaujantys atsako už parduodamų produktų saugą ir kokybę.

Įsigijus nekokybiškų produktų ar pastebėjus, kad prekiautojai nesilaiko asmens higienos, neužtikrina produktų laikymo sąlygų, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403 arba užpildyti elektroninę formą interneto svetainėje www.vmvt.lt“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.