Laikinas darbas: ne aukso kasyklos, bet su perspektyva

Įprasta manyti, kad sezoniniai darbuotojai paklausiausi vasarą. Tačiau toks įspūdis – klaidingas: laikinų darbininkų verslas ieško ne tik karštuoju metų laiku. O personalo nuoma užsiimančios įmonės sako, jog būtent rudenį reikia dairytis laikinojo darbo. Suprantama: toks užsiėmimas – ne aukso kasyklos, bet geriau nei nieko. Juolab, kad neretam laikinam darbuotojui yra perspektyvų tapti nuolatiniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Oct 25, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:34 PM

„Pikas, kai ieškoma sezoninių darbuotojų - ruduo ir visas laikotarpis prieš Kalėdas. Tuomet aktyviausiai laikinų darbuotojų dairosi konditerinių gaminių, alkoholio pramonės įmonės. Vasarą sezoniškumas darbo rinkoje labiau siejamas su aptarnavimo sritimi“, - lrytas.lt aiškino personalo nuomos ir rangos įmonių grupės „Headex Group“ Lietuvos projektų skyriaus vadovė Viktorija Šukšterytė.

Anot jos, tinkamiausias metas ieškoti sezoninio darbo - nuo rugpjūčio iki lapkričio. „Šiuo periodu turime daugiausia pasiūlymų. Tuomet kas mėnesį užsakymai surasti darbuotojų auga 15-20 procentų. Paklausos smukimas būna trumpai – vasarį, kai įmonės būna užsipildžiusios sandėlius. Kovą-balandį rinka vėl atsigauna ir pradeda ruoštis vasarai“, - aiškino pašnekovė.

Laikinai įdarbina ir darbuotojų vaikus

Pavyzdžiui, kepinių įmonė „Fazer“, artėjant žiemos šventėms, įdarbina 12 laikinų darbuotojų. Tiek pat jų dirba ir vasarą. Kitu metu įmonėje lieka dirbti du laikini darbuotojai.

„Dažnai mūsų sezoniniai darbuotojai – besimokantys nuolatinių darbuotojų vaikai. Žiemos sezonui specialiai laikinų darbuotojų neieškome, mat sezoniniai darbuotojai, kurie dirba pas mus vasarą, dažniausiai ateina pagelbėti ir žiemą. Tad galima sakyti, kad jau vasarą surandame laikinus darbuotojus žiemos sezonui“, - lrytas.lt aiškino „Fazer“ personalo vadovė Daina Bieliūnienė.

Paprastai „Fazer“ ieško pagalbinių darbuotojų, kurie dirbtų prie pakavimo, glazūravimo linijos.

Laikiniems darbuotojams įmonė išskirtinių reikalavimų nekelia. Svarbu, kad darbuotojas būtų pareigingas ir atsakingai žiūrėtų į darbą. Visi laikini darbuotojai išklauso saugos kursus, pereina medicininę patikrą, yra apmokomi darbo specifikos.

„O studentus kaip laikinus darbuotojus visada vertiname labai teigiamai: jaunatviškas iniciatyvumas ir energingumas kiekviename darbe gerai veikia ne tik visą darbo aplinką, bet ir įkvepia jau esamus darbuotojus“, - kalbėjo D.Bieliūnienė.

Pasak jos, dirbdami sezoninį darbą naudos turi ne tik laikinieji samdiniai. Papildoma darbo jėga leidžia nuolatiniams darbuotojams kur kas laisviau ir lanksčiau rinktis savo atostogų grafiką.

11 kiaulininkystės kompleksų Lietuvoje valdanti įmonių grupė „Saerimner“ kasmet priima apie 30 laikinų darbuotojų. Didžiausias jų skaičius būna kovo-lapkričio mėnesiais, kai tręšiami ūkininkų laukai. Šiems darbams atlikti įmonė samdo apie 20 laikinų darbuotojų. Dalis jų gali likti įmonėje neterminuotai ir iki kito srutų laistymo sezono pradžios atlikti pagalbinius darbus fermose.

Dar viena grupė žmonių samdomi darbams su šiaudais, kuriuos ruošia katilinėmis. Šiems darbams liepos-rugsėjo mėnesiais samdoma dar apie 5-10 asmenų. Gegužės-rugsėjo mėnesiais tvarkoma kompleksų aplinką. Čia kiekvienam padaliniui samdoma po darbuotoją. Viename iš „Saerimer“ padalinių šiuo metu dirba 7 laikini darbuotojai, kurie renovuoja gardus.

Laikinieji užsibūna

„Darbštūs ir iniciatyvūs laikini darbuotojai, visuomet turi galimybę pasilikti. Pasitaiko, kad kartais neturime laisvų darbo vietų, bet geriausių niekada nepamirštame ir atsiradus pirmai galimybei, pasiūlome darbo vietą“, - teigė „Fazer“ personalo vadovė.

Neretai laikini darbuotojai nuolatiniais tampa ir „Saerimner“ grupėje. „Žmonės, kurie nusprendžia išvykti gyventi ir dirbti į užsienį, taip pat tie, kurie nepasirodo darbe dėl nepateisinamų priežasčių ar piktnaudžiauja alkoholiu, palieka įmonę atlaisvindami darbo vietą laikinai priimtam darbuotojui“, - lrytas.lt aiškino Gintarė Mikalauskaitė, „Saerimner" personalo ir socialinės atsakomybės projektų vadovė. Nauji darbuotojai laukiami ir didžiuose maitinimo įstaigų tinkluose.

„Mes suinteresuoti, kad geri darbuotojai pasiliktų ilgiau, - kalbėjo „Čili pica“ marketingo departamento direktorė Olga Belova. - Lietuvoje įprasta, jog padavėjo darbą dažniausiai renkasi jauni žmonės, studentai, tad ir vasarą didžiąją dalį sezoninių darbuotojų sudaro būtent jie. Vieni jų įsidarbina tik tiems keliems vasaros mėnesiams, kiti pasilieka ir po šiltojo sezono – jie siekia ir toliau užsidirbti pajamų studijoms, savarankiškam gyvenimui“.

„Vičiūnų“ grupės restoranuose vasarą tiek virtuvės darbuotojų, tiek padavėjų poreikis išauga trečdaliu. Tačiau, kaip lrytas.lt sakė „Vičiūnų restoranų grupės“ valdybos pirmininkas Gediminas Balnis, visada tikimasi, kad darbuotojai liks ilgam, nes grupė samdinių stygių jaučia ne tik karštuoju sezonu.

Pašnekovas skaičiuoja, kad apie pusė laikinų darbuotojų lieka dirbti nuolat. „Būna, jog Šiauliuose vasarą dribęs studentas rudenį išvažiuoja mokytis į Vilnių. Tuomet jį perkeliame į mūsų tinklo restoraną sostinėje“, - pasakojo G.Balnis.

Rodos, maitinimo įstaigose darbuotojų kaita vyksta natūraliai: vasarą, kai baigę mokslus studentai ima dairytis galimybės užsidirbti, kavinės, picerijos, restoranai išsiplečia ir pradeda ieškoti darbuotojų. Rudenį, darbuotojų paklausai sumažėjus, jų dalis savaime nubyra.

Dešimtadalis - sezoniniai darbuotojai

Vakarų Europoje taikoma praktika, kai 10 proc. personalo sudaro laikinieji darbuotojai. Yra įmonių, kur laikinųjų darbuotojų – 40 procentų. Tokių pavyzdžių galima rasti ir kai kuriose Lietuvos maisto pramonės įmonėse. Tai leidžia įmonei kisti. Kaip aiškino „Headex Group“ atstovė V.Šukšterytė, po ekonominės krizės stambios įmonės, turėjusios didelį nuolatinių darbuotojų skaičių, pradėjo keisti tokią praktiką ir didinti laikinųjų darbuotojų skaičių.

Vis dėlto, kaip sakė „Saerimner" atstovė G.Mikalauskaitė, surasti darbuotoją mėnesiui ar dviems – itin sudėtinga užduotis, nes retai kuris sutinka įsidarbinti tokiam trumpam laikui. Įmonė sukasi iš padėties stengdamasi laikiniems darbuotojams atrasti daugiau užduočių, kad jų priėmimo terminas būtų kuo ilgesnis.

Ko ieško?

Pastebėta, jog rudenį, žiemą pagausėja krovos darbų, todėl išauga 20-50 metų laikinų darbuotojų vyrų paklausa. O vyresnio amžiaus moterys laikiniems darbams - lipdukams klijuoti, rūšiuoti, pakuoti – netgi paklausesnės nei jaunesnės, nes yra lojalesnės.

„Headex Group“ duomenimis, šiuo metu iš laikinųjų darbuotojų Vilniuje ieškoma klientų aptarnavimo specialistų skambučių centruose, virėjų, cecho darbininkų, kasininkų-pardavėjų, krovėjų, pagalbinių gamybos darbininkų, pakuotojų.

Kaune paklausūs pakuotojai, pagalbiniai gamybos darbininkai, krovėjai, Klaipėdoje – operatoriai (gamyboje), pakuotojai, pagalbiniai gamybos darbininkai, kasininkai pardavėjai.

Pagal portalo CVbankas.lt atstovės Viktorijos Steponavičiūtės turimus duomenis, šiuo metu laikinam darbui ieškoma gamybinių įrengimų plovėjo, žuvies svėrėjo, krovėjo, dovanėlių pakuotojo, baldų gamybos darbuotojo, darbuotojo renginių metu, mėsos sandėlio darbuotojo, prekių surinkėjo, lipdukų klijuotojo ir panašiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.