„Rospotrebnadzor“ inspektoriai išlydėti, o jų užduotys liko

Kada Rusija atnaujins prekybą pieno produktais, dar nežinia. Tačiau „Rospotrebnadzor“ inspektorius namo, į Rusiją, pieno perdirbėjai ir maisto rinkos sargai išlydėjo lengvesne širdimi.

Rusijoje lietuviškų sūrių vietą užėmė kitų gamintojų prekės.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Rusijoje lietuviškų sūrių vietą užėmė kitų gamintojų prekės.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 28, 2013, 3:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:03 PM

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus, ekspertai buvo labai geranoriški. Ir išvažiavo, pasirodo, palikę gerų patarimų.

Inspektoriai iš „Rospotrebnadzor“ susipažino su visa maisto kokybės kontrolės sistema – pamatė, kaip tai daroma nuo lauko iki stalo. Įspūdis apie kontrolės sistemą, jų žodžiais tariant, buvo geras.

Jie savo akimis pamatė, kiek žaliava ir pieno produktai praeina kontrolės etapų, kol pienas patenka ant rusų stalo. Jie įsitikino, kokie tyrimai atliekami, net molekuliniame lygyje“, - sakė J.Milius.

Tiria nuo lauko iki stalo

Rusijos vartotojų teises ginantys inspektoriai buvo nuvykę ir žaliavos – iš ūkių paimtų pieno mėginių tyrimo laboratoriją „Pieno tyrimai“. Jie matė, kaip yra atsekamas kelias iki pieno ūkio – žaliavos gamintojo, jei randama piene nukrypimų nuo normos.

Trijose pieno perdirbimo įmonėse inspektoriai išžvalgė ir jų laboratorijas bei pamatė, kuria yra stipri savikontrolės sistema.

Kieviena pieno perdirbimo įmonė per metus kokybės kontrolei išleidžia marias pinigų, pavyzdžiui, viena iš trijų didžiausių - 1,5 mln. litų.   

Reikia sutarčių

Po vizito Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išsiuntė „Rospotrebnadzor“ oficialų atsakymą į šios tarnybos specialistų keltus klausimus.

O dabar rengiamasi atlikti namų užduotis, kurias paliko svečiai iš Rusijos. „Maisto pramonės įmonės gavo naudingų patarimų, pavyzdžiui, kad atsakomybę dėl produktų kokybės prisiimtų jų platintojai. Iš Lietuvos juk išvažiuoja saugūs produktai. O kas toliau? Kokiuose sandėliuose jie laikomi?“ - kalbėjo J.Milius.

Svarbiausia, kad gamintojai, anot inspektorių, sudarytų tikslas sutartis su platintojais, - kad būtent jie būtų atsakingi už tolimesnę produktų kokybę. „Tuomet ginčai ir vyktų su platintojais, o ne mūsų įmonėmis. Ir nereikėtų ieškoti tų dalykų, kurių mes nežinome“, - sakė J.Milius.

Į Vokietijos laboratoriją išsiuntus per 100 mėginių, nė viename jų nebuvo aptikta ftalatų, - chemikalų, kurių teoriškai produktuose gali atsirasti dėl netinkamo pakuotės plastiko.

x x x

Praėjusią savaitę vykusio vizito metu Rosspotrebnadzor specialistai lankėsi Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, kur buvo detaliai supažindinti su pieno sektoriaus kontrole visuose gamybos etapuose, pradedant gyvūnų sveikata, žaliavinio pieno gamyba, supirkimu, produktų gamyba, sandėliavimu ir baigiant produktų sertifikavimu juos išvežant į Rusijos Federaciją. Svečiai taip pat aplankė Valstybinę įmonę „ Pieno tyrimai“- įgaliotą nešališką pieno tyrimų laboratoriją, kuri akredituota atlikti žalio pieno cheminius, fizinius ir mikrobiologinius tyrimus, tiriančią žalio pieno sudėtį ir kokybę. O taip pat, tris pieno produktų gamybos įmones, kuriose susipažino su gamybos procesais, vykdomais gamybos ypatumais. Primename, jog Rusija jau tris savaites neįsileidžia lietuviškų pieno produktų. Maskva teigia, kad tai padaryta dėl nepakankamo produktų saugumo, bet Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnai tai vadina politiškai motyvuotu žingsniu. 

Keturios didžiausios šalies pieno perdirbimo įmonės - „Rokiškio sūris“, „Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“ ir Vilkyškių pieninė, Rusijoje gaunančios iki 40 proc. savo pajamų, dėl blokados nebegali eksportuoti į Rusiją. Kai kurios bendrovės šiuo metu gamina daugiau sūrių, be to, aktyviau žvalgosi rinkų Vakarų Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.