Repetavo afrikinio kiaulių maro protrūkį

Ar lietuviai pasirengę susigrumti su afrikinio kiaulių maro protrūkiu ir jį įveikti, jei toks ištiktų? Tokios pratybos praėjusią savaitę vyko Skuode. Per jas, kaip išsikapstyti iš bėdos, galvą suko trys dešimtys specialistų. Tokiems atvejams paruošta ir transporto priemonė, kurioje dujomis būtų naikinamos gyvos apsikrėtusios kiaulės, numatytas gaišenų kapinynas.

Afrikinis kiaulių maras, kurio ne vienas protrūkis nustatytas kaimyninėje Baltarusijoje, nerimą kelia ir Lietuvai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Afrikinis kiaulių maras, kurio ne vienas protrūkis nustatytas kaimyninėje Baltarusijoje, nerimą kelia ir Lietuvai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:07 PM

Atsižvelgus į sudėtingą užkrečiamųjų ligų situaciją kaimyninėse šalyse, ypač afrikinio kiaulių maro Baltarusijoje, praėjusios savaitės pabaigoje Skuode vyko kompleksinės civilinės saugos pratybos „Afrikinio kiaulių maro židinio likvidavimas kiaulių fermoje”.

Pratybose dalyvavo visų svarbiausių rajono institucijų atstovai (savivaldybės, Skuodo valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos ir kitos), taip pat į židinio apsaugos ir priežiūros zonas įeinančių Latvijos Liepojos maisto ir veterinarijos tarnybos bei Priekulės ir Vainodės vietos savivaldos vadovai ir atstovai.

Pratybų metu Skuodo rajono Ekstremalių situacijų operacijų centro nariai turėjo galimybę pasitikrinti savo sugebėjimus analizuoti ir vertinti susidariusią situaciją, operatyviai rinkti ir perduoti informaciją, vykdyti praktines užduotis pagal pateiktas kompleksinių pratybų sąlygas, įjungti į veiklą civilinės saugos pajėgas.

Pratybų dalyviai (apie 30 asmenų) ne tik sprendė finansines, materialines, teisines ir kitas problemas, iškylančias likviduojant afrikinio kiaulių maro židinį, bet ir vyko į tariamo židinio vietą, kurioje buvo parodytos parengtos biosaugos ir informacijos priemonės, pademonstruota, kaip praktiškai atlikti iš teritorijos išvykstančio transporto dezinfekciją, kokiu būdu ir kur sunaikinti fermoje esančius pašarus.

Dalyviams buvo parodyta transporto priemonė, kurioje dujomis turėtų būti naikinamos gyvos kiaulės, nurodyta kiaulių gaišenų laidojimui patvirtinta vieta. Policijos patruliai galėjo pasikartoti transporto priemonių leidimų tikrinimo procedūras.

„Tokių pratybų tikslas – išsiaiškinti, ko gali trūkti ir ką reikia tobulinti siekiant operatyviai likviduoti gyvūnų užkrečiamųjų ligų protrūkius. Tokie užsiėmimai reikalingi, jie padeda ugdyti atsakingų rajono institucijų tarpusavio supratimą, suvokti, kad pagrindinis tikslas – greitas ir veiksmingas bendras darbas, stengiantis kuo greičiau ir kokybiškiau likviduoti pavojingus ligų židinius.

Šių pratybų metu galima buvo tuo įsitikinti. Visos finansinės, personalo, transporto ir kitos problemos buvo išspręstos tinkamai. Tai parodė puikų institucijų komunikavimą ir pasirengimą įveikti tokio lygio ekstremalias situacijas“, – sakė Skuodo valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Algimantas Želvys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.