Ar pirktumėte moliūgo sėklą už 4000 Lt?

Helovino simboliu laikomi moliūgai JAV pastaraisiais metais tapo tikra manija. Didžiausi entuziastai stengiasi juos užauginti kuo didesnius ir pasiekia tikrai įspūdingų rezultatų. Tačiau net ir per 900 kg sveriantis moliūgas kažkada buvo tik maža sėkla – už pačias geriausias amerikiečiai pasiryžę sumokėti net ir 1,6 tūkst. JAV dolerių.

Taip atrodo per 500 kg sveriantis moliūgas.<br>123rf nuotr.
Taip atrodo per 500 kg sveriantis moliūgas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 31, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:54 PM

Nors Helovinas Lietuvoje nėra toks populiarus kaip kitose pasaulio šalyse, tačiau ir pas mus galima išvysti išskobtais moliūgais papuoštų namų. Tiesa, jauno drambliuko dydžio moliūgų greičiausiai niekur nepamatysime.

Tuo metu JAV, ypač pietinėse valstijose, auginti moliūgus-milžinus tapo savotiška mada. Savo namų kiemuose Heloviną simbolizuojančius augalus išpuoselėję amerikiečiai vėliau juos veža į parodas, kur jie tarpusavyje varžosi, o patys didžiausi gali laimėti net 75 tūkst. Lt siekiančius piniginius prizus.

Pavyzdžiui, šiemet moliūgų augintojas Timas Mathisonas iš Kalifornijos užaugino 923,6 kg sveriantį gigantą. Jis pagerino ankstesnį kolegos Rono Wallace'o iš Rodailendo pasiekimą, kuris svėrė 913,2 kg.

Už tai T.Mathisonas turėtų gauti (kartu su premiją už pagerintą rekordą) apie 30 tūkst. JAV dolerių.

Viskas prasideda nuo sėklos

Nesunku atspėti, kad geriausios sėklos naujiems milžinams auginti randamos ankstesnių nugalėtojų viduriuose.

Brangiausias žinomas toks sandoris įvyko 2010-aisiais. 1,6 tūkst. JAV dolerių – tiek buvo užmokėta už 822,7 kg svėrusio moliūgo sėklą.

Tiesa, ją pardavęs moliūgų entuziastas Chrisas Stevensas iš Viskonsino gautus pinigus paaukojo moliūgų augintojų asociacijai, rengiančiai konkursus, aukcionus ir kitokius bendraminčių susibūrimus. Ch.Stevensas sakė, kad sėklos kaina buvo tokia didelė, nes tąkart moliūgas jų sunokino vos 26.

Reikia pastebėti, kad norint pradėti auginti moliūgus-milžinus, keturženklės investicijos nereikia. Dauguma moliūgų augintojų sėklomis dalijasi ir jų gauti galima nemokamai.

Tačiau vien tik geros sėklos auginant moliūgą-milžiną nepakanka. Jį taip pat reikia prižiūrėti, tręšti ir saugoti, kad užaugęs per didelis – nesuskiltų.

Prizines vietas konkursuose gauna tik labiausiai patyrę ir rūpestingiausi moliūgų augintojai.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.