Lietuvos paštas sulaukė įspėjimo dėl siuntų

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įvertino Lietuvos pašto numatomus pakeitimus, kad tam tikrų matmenų ir svorio pašto siuntos būtų siunčiamos tik kaip pašto siuntiniai. Lietuvos paštas numatė nuo 2013 m. lapkričio 1 d. pašto siuntas, kurių matmenys viršija 350x260x20 mm, siųsti tik kaip pašto siuntinius, nesuteikiant naudotojams galimybės tokias pašto siuntas siųsti kaip smulkiuosius paketus. Tačiau paštas nesiruošia naujovių atšaukti.

RRT informavo Lietuvos paštą, kad įgyvendinus planuojamus pokyčius, bus pažeistos Pašto įstatymo nuostatos.<br>V.Balkūno nuotr.
RRT informavo Lietuvos paštą, kad įgyvendinus planuojamus pokyčius, bus pažeistos Pašto įstatymo nuostatos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2013, 10:16 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:13 PM

Ta „Niekas nesikeičia. Rytoj, kaip ir buvo numatyta, naujovės bus taikomos. Prieš nusprendžiant įvesti naujoves mūsų teisininkai viską išnagrinėjo, todėl mūsų pozicija nesikeičia“, - lrytas.lt sakė Lietuvos pašto atstovė Aurelija Jonušaitė.

Gintaras Makšimas, Lietuvos pašto teisės departamento vadovas, kalbėdamas LRT laidai „Lietuvos diena“, sakė, jog planuojamos įvesti naujovės RRT buvo pristatytos, tačiau jokių pastabų, kad bus pažeisti Pašto įstatymo punktai, nesulaukta. „Esame tikri, kad pokyčiai atitinka visus teisės aktų reikalavimus“, - kalbėjo G.Makšimas.

RRT informavo Lietuvos paštą, kad įgyvendinus planuojamus pokyčius, bus pažeistos Pašto įstatymo nuostatos, susijusios su universaliosios pašto paslaugos teikimu bei pašto paslaugos naudotojų teise savo nuožiūra rinktis, kokia universaliosios pašto paslaugos teikėjo teikiama paslauga jis pageidauja naudotis.

Šią teisę įtvirtina Universaliosios pašto paslaugos teikimo taisyklės. Vadovaujantis jomis, teikėjas taiko universaliosios pašto paslaugos tarifus, kurie turi būti pagrįsti šios paslaugos sąnaudomis, prieinami visiems naudotojams, skaidrūs ir nediskriminaciniai, bet ne didesni nei RRT pagal pašto siuntų svorio pakopas patvirtinti universaliosios pašto paslaugos didžiausi tarifai.

Vadovaujantis Pašto įstatymu, Lietuvos paštui, kaip universaliosios pašto paslaugos teikėjui, numatyta pareiga Lietuvos teritorijoje užtikrinti pašto siuntų iki 2 kilogramų surinkimą, rūšiavimą, vežimą ir pristatymą. Atsižvelgiant į tai, smulkiųjų paketų surinkimas, rūšiavimas, vežimas ir pristatymas laikytinas universaliąja pašto paslauga ir ji turi būti teikiama kaip viena iš universaliosios pašto paslaugos rūšių.

Planuojami Lietuvos pašto pakeitimai ribotų naudotojų teises ir de facto padidintų korespondencijos siuntų iki 2 kilogramų (kurios neatitinka Lietuvos pašto nustatytų matmenų) kainą, taip pat neatitiktų RRT nustatytų universaliosios pašto paslaugos tarifų. Pagal pasaulines konvencijas, paštu siunčiami dokumentai laikomi korespondencija. Tačiau įsigaliojus Lietuvos pašto naujovėms, jei dokumentų būtų daugiau nei 2 cm, tai jau pasidarytų ne korespondencija, o siuntinys.

RRT vadovas Feliksas Dobrovolskis aiškino, kad tuo atveju, jei Lietuvos paštas į pastabas nereaguos, jam bus taikomos sankcijos – bauda, kuri siekia 3 proc. metinės apyvartos. Jei Lietuvos paštas su tuo nesutiks, jis galės kreiptis į teismą.

F.Dobrovolskio teigimu, Lietuvos paštui protingiausia būtų rytoj naujos tvarkos neįvedinėti, o ją atšaukus ar pristabdžius peržiūrėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.