Turguje – eilės prie žvakių, parduotuvėse - prie moliūgų

Ilgąjį savaitgalį visa Lietuva plūstelės į kapines, kur žvakėmis, gėlėmis ar rimties minute pagerbs savo mirusius artimuosius.

Didesni moliūgai sveria 6-7, mažesni - tik kelis kilogramus.<br>D.Umbraso nuotr.
Didesni moliūgai sveria 6-7, mažesni - tik kelis kilogramus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 31, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:41 PM

Tačiau kapinės – ne vienintelė vieta, kuri sulauks lankytojų pagausėjimo.

Apie amžinybę galvojantys lietuviai kaip reikiant pildo smulkesnių ir stambesnių prekybininkų kišenes – jie tvirtina, kad šiemet lietuviai yra gerokai išlaidesni, nei pernai tokiu pačiu metu.

Vyresni žmonės nuo prekystalių šluoja žvakes ir gėles, o jaunimas vis dar nedrąsiai dairosi į Helovino atributus.

Turguje – eilės prie žvakių

Portalo lrytas.lt žurnalistams apsilankius sostinės Kalvarijų turguje, pirmiausia nustebino gėlių gausa – jas siūlo daugybė prekeivių, tačiau retam pavyksta rasti pirkėją.

Savo gėlyne gėles auginantis ir jas puokštelėmis už 5-12 litų pardavinėjęs Tomas skundėsi vangiais pirkėjais.

„Šiemet gėles perka silpnokai, net nežinau kodėl. Nepalyginsi su pernai“, - kalbėjo baltas chrizantemas pardavinėjęs vyriškis.

Kai kurie gėlių pardavėjai svarstė, kad dar kiek ankstoka, ir daugiau pirkėjų jie sulauks po kelių dienų.

Tuo tarpu turguje įsikūrę žvakių pardavėjai vos spėjo suktis – pirkėjai tiesiog apgulė jų stalus.

Įprastos žvakės turguje kainuoja nuo 1,5 iki 3,5 litų. Buvo matyti ir didesnių žvakių su įmantriais spalvingais, ornamentuotais gaubtais. Prie jų pritvirtinti kartono gabalėliai skelbė, jog žvakės kainuoja 6-8 litus. Tačiau pirkėjai mieliau rinkosi paprastas baltas, o ne išsipūtusias violetines ar žalsvas žvakes.

„Kam čia reikia, vis tiek vėjas užpūs“, - ranka numojo kelias pigiausias žvakeles nusipirkusi Irena.

Moliūgus mieliau deda į sriubą, nei ant palangės

Einant per turgų, akį patraukė ant vieno kioskelio palangės užrioglintas įspūdingo dydžio moliūgas.

Netoliese daržovės pardavinėjusi moteris šūktelėjo, kad dičkį galima įsigyti už 50 litų. Tiesa – ne iš jos, o iš kito prekeivio.

Pasirodo, jos kolega pardavinėjo visą krūvą moliūgų, tačiau mažuosius greit išpirko, o didysis – liko.

„Jo svoris – 21,4 kilogramo, o už jį reiktų mokėti 50 litų. Jį bando parduoti jau savaitę – iš pradžių prašė 100 litų, vėliau 80, o dabar nuleido iki 50“, - linksmai kalbėjo obuolius pardavinėjusi moteriškė.

Ant kito prekystalio puikavosi visa krūva oranžinių moliūgų, kurie atrodė kaip tik tinkami amerikiečių mėgstamai Helovino šventei – kiek didesni už žmogaus galvą, ryškiaspalviai.

Tačiau juos pardavinėjęs Valdemaras pripažino, kad dažniau moliūgus valgantys, o ne skobinėjantys lietuviai mieliau perka neišvaizdžius žalius, o ne ryškius oranžinius moliūgus.

„Didesni moliūgai sveria 6-7 kilogramus, mažesni – apie 4. Oranžiniai kainuoja po litą už kilogramą, o žali – iki 2 litų už kilogramą. Žmonės perka valgymui, o žali moliūgai skanesni“, - aiškino Valdemaras, pridėjęs, kad verslu nesiskundžia – pirkėjai noriai krauna moliūgus į krepšius.

Moliūgus valgiui, o ne linksmybėms pardavinėja ir prekybos centrai, kurių atstovai portalui lrytas.lt vienbalsiai tvirtino, kad amerikietiška Helovino šventė Lietuvoje sunkiai pritampa.

Specialių šiai šventei skirtų moliūgų galima įsigyti tik didžiausiose „Rimi“ parduotuvėse ir „Maxima“ prekybos centruose.

„Didžiuosiuose „Rimi“ prekybos centruose galima įsigyti jau išskobtų moliūgų, į kuriuos tereikia įdėti žvakę. Pastebėjome, kad Helovinas iš tiesų švenčiamas – jam daugiausia ruošiasi jaunimas ir šeimos, turinčios mažų vaikų. Žinoma, Vėlinėms žmonės ruošiasi nepalyginamai aktyviau, o pirkėjų piko laukiame savaitgalį“, - portalui lrytas.lt kalbėjo „Rimi“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Didieji prekybininkai vilioja nuolaidomis

„Rimi“ atstovė džiaugėsi, kad prieš šventes žmonės įsigijo keliasdešimt procentų daugiau žvakių nei pernai ir svarstė, kad dėl to galima „kaltinti“ gerą orą – esą kai šviečia saulė, žmonės skiria daugiau laiko ir dėmesio kapų puošimui.

Kiti prekybininkai nesikliauja vien permainingu lietuvišku klimatu ir į pagalbą pasitelkia specialias nuolaidas ar žemas kainas.

„Šiuo metu „Norfa“ prekiauja apie 20 rūšių lenkiškomis žvakėmis, kurių kaina svyruoja nuo 23 centų iki 19,99 Lt. Taip pat prekiaujama 8 rūšių chrizantemomis. Kasdien kokiai nors šventinei prekei yra pritaikoma akcija. Šiam ilgajam savaitgaliui taip pat numatomos akcijos“, - sakė prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Tuo tarpu „Iki“ prekybos tinklas kol kas dar vangiai savaitgaliui besiruošiančius pirkėjus vilioja ir naujomis prekėmis.

„Šiemet, palyginus su panašiu laikotarpiu pernai, Vėlinėms skirtų prekių pardavimai kol kas šiek tiek mažesni, planuojame, kad dauguma pirkėjų jų įsigis ilgąjį savaitgalį, prieš vykdami lankyti artimųjų kapų.

Naujovė, kurią pasiūlėme šiemet, pasiteisino – išties perkamos prekės yra rankų darbo Vėlinių kompozicijos iš dirbtinių gėlių ir žvakių, kurios kapus gali puošti ilgesnį laiką. Visą lapkričio mėnesį taikysime nuolaidas visoms Vėlinių prekėms, turėsime ir kitų specialių pasiūlymų“, - sakė prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Tuo tarpu „Maxima“, atvirkščiai, pastebi, jog pirkėjai vis rečiau perka dirbtines gėles.

„Pagrindinė tendencija, kad šiais metais perkama daugiau gyvų gėlių. Tikriausiai tokį pirkėjų pasirinkimą lemia kaip niekad šilti orai. O štai dirbtinių gėlių mada jau praeina. Jų nuperkama vis mažiau. Kiek daugiau dirbtinių gėlių buvo perkama prieš kelerius metus, jų populiarumas šokteli ir jei per Vėlines spusteli šaltukas“, - portalui lrytas.lt sakė „Maxima“ atstovė žiniasklaidai Renata Saulytė.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.