Prieš nutukimą skatinantį greitąjį maistą kovos mokesčiais

Meksika nusprendė apmokestinti vadinamąjį greitąjį maistą, saldžius gazuotus gėrimus ir netgi šokoladą. Ar bus iš to naudos?

Kebabinės užkariavo visą Lietuvą.<br>V.Balkūno nuotr.
Kebabinės užkariavo visą Lietuvą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-02 08:07, atnaujinta 2018-02-20 16:15

Šią savaitę Meksikos kongresas ėmėsi mokesčiais kovoti prieš vietos gyventojų blogus mitybos įpročius, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Spiegel.de” informacija.

Pasirodo, net 70 proc. suaugusiųjų ir 30 proc. šios šalies vaikų turi antsvorio, kas dešimtas suaugęs serga cukralige. Skaičiai net didesni nei greitojo maisto karalyste vadinamose JAV.

Todėl Meksikos valdžia nutarė apmokestinti visus greitojo maisto produktus, kurių 100 gramų turi daugiau nei 250 kilokalorijų. Sumuštinis „Big Mac” paprastai sveria 215 gramų ir turi 550 kilokalorijų, todėl jo pardavėjams jau teks mokėti 8 proc. papildomą mokestį.

Valstybei turės daugiau atseikėti ir riešutų sviesto, ledų arba net šokolado gamintojai. Gazuotų gaiviųjų gėrimų – irgi: jiems nustatytas 6 pesų (apie 20 centų) už litrą mokestis.

Šalies prezidentas Enrique Pena Nieto pažadėjo, kad kovojant su nutukimu ne šiaip mėginama pabranginti vargingiausiai besiverčiančių žmonių vartojamus kasdienius produktus.

Jis paragino savo tautiečius dažniau naudotis laiptais ir sportuoti bent po valandą per dieną.

Danai savo užmojų jau atsisakė

Mėginimų kovoti su nesveikais mitybos įpročiais įvedant įvairius mokesčius būta ne vienoje pasaulio valstybėje.

2011 metais visus apstulbino Danija, nusprendusi įvesti 16 kronų (tuometiniu kursu – apie 7,5 lito) mokestį už kilogramą sočiųjų riebalų. Dėl to 250 gramų sviesto pakuotė pabrango apie 2,2 kronos (1,2 lito).

Tačiau tai visiškai nepakeitė danų valgiaraščio, užtat valstybei pridarė tik nuostolių: gyventojai vis dažniau ėmė važinėti į Vokietiją įsigyti gerokai pigesnių maisto produktų.

Antsvorio kamuojamoje Jungtinėje Karalystėje panašūs sprendimai dar nepriimti, tačiau šių metų pradžioje Karališkųjų medicinos koledžų akademija paragino valdžią imtis veiksmų.

Akademikai rekomendavo įvesti mažiausiai 20 proc. mokestį saldiems gazuotiems gėrimams, o nesveikais laikomų maisto produktų reklamą leisti tik nuo 21 valandos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.