Seimas mokesčius padidino už uždarų durų

Kairiųjų dominuojamas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė verslo sąlygas Lietuvoje bloginančiam įstatymui net neįsiklausius į tam prieštaraujančių investuotojų ir verslininkų interesus. Jie tuo metu laukė už uždarų durų, o kaip paguodos sulaukė politikų atsiprašymo.

Finansų ministerija siūlo apriboti verslui galimybes gautu pelnu padengti anksčiau patirtus nuostolius.<br>123rf nuotr.
Finansų ministerija siūlo apriboti verslui galimybes gautu pelnu padengti anksčiau patirtus nuostolius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 6, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:53 PM

Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį pritarė Finansų ministerijos siūlymui, apriboti verslui galimybes gautu pelnu padengti anksčiau patirtus nuostolius. Finansų ministerija siūlo, kad gautu pelnu nuo kitų metų būtų galima padengti ne daugiau kaip pusę anksčiau patirtų nuostolių.

Verslo atstovai sako, kad tai pablogins investicinę aplinką Lietuvoje, o Skandinavijos bankai grasina apskritai pasitraukti iš Lietuvos.

Latvija ir Estija tokių apribojimų netaiko.

Nors finansų ministras Rimantas Šadžius ir premjeras Algirdas Butkevičius verslininkams žadėjo, kad valdžia dar ieškos kompromiso, šie pažadai buvo greitai pamiršti. Seimo komitetas atmetė kompromisinį Liberalų sąjūdžio atstovo Kęstučio Glavecko siūlymą, kad gautu pelnu būtų galima padengti 70 proc. anksčiau patirtų nuostolių.

Seimo narių širdžių nesuminkštino ir premjero patarėjo Stasio Jakeliūno perspėjimas, kad dėl šio sprendimo gali būti daugiau žalos nei naudos.

Pasirodo, nauja iniciatyva nepatenkinti ne tik bankai, bet ir vežėjai, „Orlen Lietuva“, kitos verslo įmonės.

„Niekas neįvertino pasekmių, kokia bus šios įstatymo įtaka biudžetui. Mes nuskambėsime labai negražiai. Užsienio investuotojai renkasi tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Kuo mes skiriamės? Pagarsėsime tuo, kad kas ketverius metus keičiame įstatymus“, - socialdemokratų siūlymą kritikavo vienos investuotojų organizacijos atstovė.

„Žemai krisim“, - replikavo ekspremjeras Andrius Kubilius, kuris, mano, kad pakeitus įstatymus užsienio investuotojai dar rečiau rinksis Lietuvą. Opozicija sako, kad stingant investicijų Lietuvoje nebus sukurta daugiau darbo vietų. Jei mokesčiai bus didinami, situacija ne gerės, o blogės, nes mažėjant investuotojų daugiau pinigų į valstybės biudžetą nesurinksime.

„Kada kas nors pritarė mokesčių kėlimui. Niekada nepritarė“, - verslininkų pageidavimus pašiepė finansų ministro patarėja Violeta Latvienė.

Komiteto pirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas taip pat mano, kad verslininkai skundžiasi nepagrįstai. Jis sako, kad pelno mokestis mūsų šalyje yra vienas mažiausių Europoje, o įvairių išimčių ir lengvatų verslas esą turi netgi perdaug.

„Lengvatų jau yra perviršis“, - investuotojų pageidavimus į miltus sumalė komiteto vadovas.

Dauguma komiteto narių nutarė pritarti Finansų ministerijos siūlymui apriboti galimybes kompensuoti nuostolius būsimu pelnu. Ir tik tada, kai klausimas buvo apsvarstytas į posėdžių salę buvo įleisti verslo ir investuotojų atstovai, kurie norėjo išsakyti savo argumentus.

„Labai atsiprašome. Mūsų padėdėjai šįkart nugrybavo“, - atsiprašinėjo B.Bradauskas.

Verslininkams belieka tikėtis, kad balsuojant Seimo salėje parlamentarai priims investuotojams naudingesnį sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.