Apšiurusią kavinę tenka slėpti po stendais

Anksčiau „Rotondos“ kavinėje būdavo galima sutikti garsių poetų, dailininkų, pasimatymus čia skirdavo įsimylėjėliai.

Informaciniais stendais pridengta „Rotonda“ kitais metais durų tikrai neatvers, nes atsirado daug nenumatytų kliūčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Informaciniais stendais pridengta „Rotonda“ kitais metais durų tikrai neatvers, nes atsirado daug nenumatytų kliūčių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

2013-11-10 09:14, atnaujinta 2018-02-20 11:49

Tačiau „Rotonda“ nuo 1996 metų pamažu virto šiukšlynu ir dabar atrodo tiesiog apgailėtinai. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Siūlo patyrinėti praeitį

Neseniai vulgarius laiko atspindžius ant „Rotondos“ sienų lyg gėdą didžiuliais stendais su istorine informacija ir senomis nuotraukomis savo iniciatyva pridengė Vilniaus pilių valstybinis rezervatas (VPVR).

„Mes pasinaudojome tuo, kad neseniai šią kavinę išsinuomojo „Vičiūnų restoranų grupė“. Kai verslininkai ją aptvėrė laikina apsaugine tvorele, pasiūlėme ant jos sukabinti informacinius stendus, kuriuose galima pasiskaityti ne tik apie „Rotondą“, bet ir apie Bernardinų sodą, Gedimino pilį ir aplink ją esančius ar buvusius statinius“, – sakė VPVR vadovė Audronė Kasperavičienė.

Pasak jos, šioje teritorijoje XIX amžiuje būta nemažai medinių pastatų, o „Rotondos“ vietoje, manoma, stovėjo pieno paviljonas.

Kavinė dabartinės „Rotondos“ išvaizdos atsirado 1956 m.

„Labai norėtume, kad kavinė būtų kuo greičiau rekonstruota ir vėl pradėtų veikti. Netgi siūlėme ją įrašyti į kultūros paveldo objektų sąrašą.

Nors ji – sovietmečio reliktas, tačiau niekada nebuvo kokiu nors būdu ideologizuota, o atvirkščiai – ji susijusi su daugybe šviesių kultūros ir visuomenės veikėjų“, – sakė A.Kasperavičienė.

Planas paruoštas jau seniai

Ilgai „Rotondą“ iš miesto savivaldybės nuomojosi bendrovė „Gairė“, kurios savininkas Alfonsas Ambrazas senamiestyje turėjo kelias kavines.

Bet jam „Rotondos“ naujam gyvenimui prikelti nepavyko, nors jos rekonstrukcijos planas buvo parengtas dar 2008 metais.

Praėjusį pavasarį „Rotondą“ iš bankrutavusios bendrovės „Gairė“ perėmė „Vičiūnų restoranų grupė“, valdanti Vilniuje ne vieną kavinę.

Pasak A.Kasperavičienės, naujieji „Rotondos“ šeimininkai planavo dar šį rudenį baigti jos rekonstrukciją, tačiau, susidūrę su daugybe problemų, kavinės atidarymą atidėjo.

„Ką galėjome, padarėme, kad verslininkai galėtų toliau veikti: suderinome rekonstrukcijos projektą, iškovojome, kad dabartinis kavinės pastatas nebūtų suniokotas ar nugriautas. Tačiau, kiek žinau, didžiausia kliūtis pradėti statybos darbus – neįmanoma prisijungti prie vandentiekio“, – kalbėjo A.Kasperavičienė.

„Kavinė yra išskirtinėje Vilniaus vietoje, jos pastatas saugomas, bet labai blogos būklės.

Geriausia būtų jį nugriauti, tačiau to daryti neįmanoma, nors naują pastatyti būtų keliolika kartų pigiau nei rekonstruoti“, – vardijo problemas „Vičiūnų restoranų grupės“ vadovas Gediminas Balnys.

Įsigijo didelį galvos skausmą

Vis dar neaišku, kaip atvesti būtinas vandentiekio komunikacijas ir elektrą, nes, anot jo, nėra išlikusių jokių senų brėžinių ar projektų. Be to, reikės atlikti ir išsamius archeologinius tyrimus, kurių metu gali tekti nukasti keliasdešimt kvadratinių metrų esamo žemės paviršiaus aplink „Rotondą“.

Kada garsioji kavinė vėl atvers duris, G.Balnys tiesaus ir aiškaus atsakymo neturėjo: „Visi reikalingi darbai ir projektavimas gali užtrukti kelerius metus. Kitų metų pavasarį vilniečių kava pavaišinti tikrai dar negalėsime.“

Paklaustas, ar vietoj smagaus darbo išskirtinėje Vilniaus vietoje nebuvo įsigytas amžinas galvos skausmas, G.Balnys tik šyptelėjo: „Šiuo metu kavinės ateitis labai miglota.“

Gedimino kalno papėdėje, Bernardinų sodo prieigose, kone prieš dvidešimt metų duris užvėrusią ir šiukšlynu bei grafitininkų pamėgta vieta virtusią „Rotondos“ kavinę tenka dangstyti nuo pašalinių akių.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.