„Memelio miestas“ prie marių laukia naujų investuotojų

Buvusi uždara laivų statyklos teritorija Klaipėdoje laukia naujų investuotojų. Klaipėdos miesto valdžia paskelbė laukianti pasiūlymų, kaip ją paversti patrauklia ir visiems prieinama erdve prie marių. Naujiesiems investuotojams savivaldybė pasiryžusi suteikti mokesčių lengvatų, tačiau tik tiems, kurie imsis realios veiklos, o ne tik ją imituos. „Įsigyti teritoriją ir ją konservuoti laukiant geresnių laikų – ne išeitis, mes to netoleruosime”, - teigė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 11, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:04 AM

Jis paneigė mieste sklindančias kalbas esą buvusioje pramoninėje zonoje ir vėl bus vykdoma uosto krova. Savivaldybės nuostata, mero teigimu, nesikeičia – beveik 7 hektarų teritorijoje turi iškilti gyvenamosios ir komercinės paskirties objektai.

Šioje istorinėje miesto dalyje daugiau kaip pusšimtį metų veikė 7-oji laivų remonto įmonė, po privatizavimo tapusi bendrove „Laivitė“. 2006-aisiais išlikusį turtą įsigijo įmonė „Memelio miestas“, kurią valdė bendrovės „Kretingos grūdai“ akcininkai.

Turi naujus šeimininkus

Verslininkai planavo naują gyvenamąjį kvartalą su kultūros ir pramogų erdvėmis. Tačiau sprogus vadinamajam nekilnojamojo turto burbului, grandiozinis „Memelio miesto“ projektas žlugo, o kartu su juo ir ambicingi planai jau greitai atverti Kuršių marių erdves ir Danės upės žiotis miestiečiams.

Į „Memelio miesto“ projektą buvę šeimininkai planavo investuoti beveik 600 mln. litų.

Kurį laiką „Memelio miesto“ turtą bandyta parduoti, tačiau nesėkmingai. Galiausiai praėjusių metų pabaigoje SEB bankui įkeistas turtas parduotas varžytinėse. Jį už 33 mln. litų įsigijo SEB finansų grupei priklausanti Lietuvos nekilnojamojo turto valdymo bendrovė „Litectus III“. Naujieji pastatų šeimininkai kol kas nėra pateikę aiškios šios teritorijos vystymo perspektyvos.

Žada mokesčių lengvatų

Iki 2016 metų bendrovė „Litectus III“ pratęsė nuomos sutartis su čia veikiančiomis įmonėmis. Tačiau jas pasirašė tik dalis nuomininkų – pasikeitus nuomos sutarties sąlygoms, dėl didesnių kainų išsikelti buvo priversti kultūrinės veiklos organizatoriai, menininkai. Duris užvėrė ir nuo 2010-ųjų gyvavusi kultūros renginių erdvė „Švyturio menų dokas“.

2007 metais patvirtintame Klaipėdos bendrajame plane „Memelio miesto“ teritorija numatyta kaip konversinė, keičiant jos paskirtį iš sandėliavimo ir gamybos į visuomeninę, komercinę ir gyvenamąją. Po metų sklypai Vyriausybės nutarimu išbraukti iš uosto rezervinės teritorijos ir vėl tapo Klaipėdos miesto savivaldybės nuosavybe. Dabartiniams „Memelio miesto“ šeimininkams priklauso tik teritorijoje esantys pastatai, bet ne žemė.

Siekiant paspartinti konversijos procesą, norima plėtoti bendradarbiavimą su pastatų šeimininkais. „Esame pasiruošę teikti visokeriopą pagalbą investuotojams, numatantiems šioje miesto dalyje vystyti visuomeninę, komercinę ir gyvenamąją plėtrą, derinant „Memelio miesto“ teritorijos planavimo dokumentus minimaliais terminais bei taikant mokestines lengvatas“, - tikino V.Grubliauskas. Tačiau jis pabrėžė, kad savivaldybė yra pasiryžusi taikyti didesnius nekilnojamojo turto mokesčius, jeigu investuotojų planai neatitiks miesto vizijos.

„Memelio miesto“ teritorijos pardavimo kaina rinkoje šiuo metu siekia 32 mln. litų. Šioje zonoje gali būti taikomas nuo 0 iki 4 proc. savivaldybės nustatytas nekilnojamojo turto mokesčio tarifas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.