Prekybos centrai Palangoje kariauja pasitelkę prokurorus

Paslaugų kokybe ir prekių kaina varžytis turintys prekybos centrai Palangoje konkurentus ėmė stabdyti pasitelkę prokuratūrą. Vasarą atidarytos „Rimi” parduotuvės savininkai apskundė už keleto šimtų metrų turėjusią prasidėti kito centro statybą, rašo „Lietuvos rytas”.

Vasarą duris atvėrusi „Rimi” parduotuvė stovi keli šimtai metrų nuo planuojamos statyti autobusų stoties ir prekybos centro komplekso vietos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Vasarą duris atvėrusi „Rimi” parduotuvė stovi keli šimtai metrų nuo planuojamos statyti autobusų stoties ir prekybos centro komplekso vietos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Nov 11, 2013, 5:35 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:29 AM

Prie pagrindinio įvažiavimo į Palangą esančioje apleistoje automobilių stovėjimo aikštelėje jau turėjo darbuotis statybinė technika.

Čia planuota naujos kurorto autobusų stoties ir prekybos centro statyba, kurią buvo ketinama baigti kitų metų birželio pabaigoje.

Tačiau darbus sustabdė bendrovės „Rimi Lietuva” antrinės įmonės „Hakonlita” skundas Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Turėjo pastatyti stotį

Pernai gruodį pasirašyta jungtinės veiklos sutartis tarp žemės sklypą valdančios bendrovės „Palangos komunalinis ūkis” ir įmonės „Palanga Properties”, kurią kartu su užsienio partneriais įsteigė bendrovė „Capital City”.

Investuotojai įsipareigojo finansuoti beveik 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto autobusų stoties pastato ir peronų bei apie 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos ir pramogų centro statybą.

Be to, „Palanga Properties” čia turėjo įrengti automobilių stovėjimo bei autobusų ir taksi laukimo aikšteles. Iš viso šiam projektui įmonė numatė apie 18 mln. litų.

Per šiuos metus buvo baigtas komplekso techninis projektas, pasirinktas rangovas ir gautas statybos leidimas. Būsimą prekybos centrą ketino nuomotis „Maxima” prekybos tinklas.

Lyg perkūnas iš giedro dangaus

Nors apie planus šioje vietoje statyti tokį kompleksą buvo žinoma jau seniai, už keleto šimtų metrų šią vasarą atidarytą „Rimi” prekybos centrą valdanti įmonė „Hakonlita” į prokuratūrą kreipėsi tik spalį.

Palangos savivaldybė gavo netikėtą prašymą sustabdyti statybą ir nutraukti miesto tarybos palaimintą jungtinės veiklos sutartį su bendrove „Palanga Properties”.

Netrukus ir Klaipėdos apygardos prokuratūra gavo „Hakonlitos” prašymą ginti viešąjį interesą bei sustabdyti leidimo statybai galiojimą.

Anot skundą pasirašiusio įmonės generalinio direktoriaus Pehro Dahlo, privataus investuotojo pasirinkimas be koncesijos ar konkurso pažeidžia lygiateisiškumo bei skaidrumo principus ir diskriminuoja kitas įmones.

Delsti „Rimi” naudinga

Nors prokuratūra statybų nesustabdė, pradėti jų nesiryžta patys investuotojai.

„Atidėjome sutarties pasirašymą su rangovais, nes baiminamės, kad pradėjus darbus jie bus stabdomi ir bus įšaldytos nemažos lėšos”, – teigė „Capital City” generalinis direktorius Mindaugas Zaremba.

Investuotojai nutarė laukti prokurorų išvados dėl jungtinės veiklos sutarties teisėtumo.

Anot M.Zarembos, kiekviena prokurorų sugaišta diena naudinga „Rimi” prekybos centrui.

„Kuo vėliau prasidės statybos, tuo ilgiau per vasarą „Rimi” prekybos centras dirbs pašonėje neturėdamas rimto konkurento”, – aiškino „Capital City” vadovas.

M.Zaremba abejojo, ar prokuratūra ras įstatymų pažeidimų, nes tuo pačiu būdu autobusų stoties ir prekybos centro kompleksas prieš keletą metų buvo pastatytas Skuode.

Nesutarimai kenkia pačiam miestui

Šarūnas Vaitkus

Palangos miesto meras

„Apmaudu, kad prekybos centrai tarpusavyje ima konkuruoti tokiu negarbingu būdu. Mano manymu, tik dabar kreiptasi į prokuratūrą buvo specialiai, kad kitą vasarą Palangoje dar neatsirastų naujas prekybos centras.

Stabdomas projektas yra svarbus visai Palangai. Iškelti kurorto centre esančią stotį į pakraštį miesto valdžia buvo įsipareigojusi jau seniai. Sutarus su investuotojais tai Palangos biudžetui nekainuotų nė lito.”

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.