Gdansko pamokos Klaipėdai, kaip prisivilioti rusus

Prieš 15 mėnesių Varšuva su Maskva pasirašė sutartį dėl supaprastinto vizų režimo pasienio gyventojams, o Gdanskas jau spėjo pramokti rusų kalbos, rašo „Lietuvos rytas”.

Pastaraisiais metais Gdanską apgulė turistai ne tik iš Vokietijos, bet ir iš kaimyninės Kaliningrado srities.<br>R.Butrimo nuotr.
Pastaraisiais metais Gdanską apgulė turistai ne tik iš Vokietijos, bet ir iš kaimyninės Kaliningrado srities.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-11-12 07:31, atnaujinta 2018-02-20 10:51

Gdansko miesto vadovai nusprendė rusų kalbą skelbti antrąja oficialia užsienio kalba. Pirmoji ir toliau lieka vokiečių, nes iš šios šalies atvyksta daugiausia turistų.

Siekdami privilioti atvykėlius vietos verslininkai ėmė kabinti rusiškas reklamas, o darbuotojus siunčia į intensyvius rusų kalbos kursus.

Būgštavimai nepasitvirtino

Gausus rusų srautas maloniai nustebino ir pradžiugino Gdansko verslininkus. Kaliningradiečiai netikėtai tapo antrąja pagal gausumą užsienio turistų grupe – jie sudaro 13 procentų atvykėlių.

Per pirmąjį šių metų pusmetį rusų turistai Lenkijoje išleido per 238 mln. zlotų, kurių daugumą paliko Gdanske. Mat į šį miestą su lengvatinėmis vizomis gali atvykti vos už 140 kilometrų esančio Kaliningrado gyventojai.

Kaliningradiečiai laisvai gauna dvejus metus galiojančias vizas, su kuriomis gali vykti 200 kilometrų į Lenkijos gilumą.

Pernai šios srities gyventojai du su puse milijono kartų kirto Lenkijos sieną, o šįmet tokių apsilankymų neabejotinai buvo daugiau.

Varšuvos pasienio tarnybos bei policija baiminosi, kad tokia lengvata suskubs naudotis nusikaltėliai iš Kaliningrado, tačiau policijos ataskaitos paliudijo, jog būgštavimai nepasitvirtino.

Nori duonos ir žaidimų

Dauguma rusų atvyksta pirkti maisto produktų, kurie Lenkijoje 2–3 kartus pigesni.

Taip pat jie noriai šluoja drabužius, elektronikos bei buities prekes, baldus.

Supaprastintu vizų režimu ir pagausėjusiais pirkėjais neatsidžiaugia viešbučių, sanatorijų savininkai, muziejai, sporto salės.

Šią vasarą Gdansko stadione „PGE Arena” surengus dainininkės Jennifer Lopez koncertą, net aštuoniasdešimt procentų brangiausių bilietų išpirko rusų turistai.

Siekia daugiau lengvatų

Gdansko vadovai ragina Lenkijos vyriausybę kuo greičiau susitarti dėl supaprastinto jūrų kelionių į Kaliningradą režimo. Taip pat siūloma supaprastintą vizų režimą taikyti net Sankt Peterburgo gyventojams, laivais atplauksiantiems į Gdanską.

Be to, Gdanskas tikisi į miesto aukštąsias mokyklas privilioti rusų studentų, bendrovės nori pasikviesti gabių rusų programuotojų.

Gdansko gyventojai juokauja, kad jų miestą praėjus 68 metams po Antrojo pasaulinio karo vėl okupuoja rusai. Tik šįsyk naujieji „okupantai” džiugina visų Lenkijos pasienio su Rusija miestų verslininkus.

Traukia tiktai įsigyti degalų

Supaprastinus vizų režimą lenkų į Kaliningrado sritį irgi ėmė vykti daugiau, tačiau, anot pasieniečių, beveik visi jie važiuoja tik iki artimiausios degalinės.

Suklestėjo ir pasienyje gyvenantys degalų perpardavėjai, kurie pelnosi iš du kartus pigesnio rusiško benzino.

Dėl to nemažai nuostolių patiria Lenkijos degalinių tinklai ir valstybės biudžetas. Tačiau, anot verslo analitikų, apsipirkti atvykstantys kaliningradiečiai duoda gerokai daugiau naudos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.