Britų pamokos lietuviams - kaip sutaupyti pinigų kelionėje

Lietuviai – išlepę keliautojai. Jiems nereikia rūpintis traukinio bilietais prieš mėnesį ar du. Juos mes įsigyjame tą pačią dieną kasoje, o apie atostogas pradedame mąstyti likus kelioms savaitėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 18, 2013, 11:59 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:18 AM

Tai galima pastebėti ilgiau gyvenant ar keliaujant po Vakarų Europą.

Bent šiek tiek apie taupymą mąstantys vakariečiai traukinių bilietus perka gerokai iš anksto, nes nenori kelionės dieną mokėti penkis kartus brangiau.

Anglai puikiai žino, kur ir kada jie jis keliaus po dviejų ar trijų mėnesių. Tą patį galėtų pasakyti ir prancūzai, kiti vakariečiai. Kelionių traukiniais kainos tokios, kad verčia ieškoti bilietų gerokai iš anksto. Ar ne puiku nusipirkti bilietą penkis kartus pigiau nei kelionės dieną?

O kur dar skelbiamos traukinių bilietų išpardavimo akcijos? Kartais tai primena beprotybę, nes už keliasdešimtį svarų sterlingų Londono gyventojui nudardėti iki Škotijos traukiniu prilygsta dovanai.

Planuoti niekas neverčia

Lietuviai ilgai nebuvo pratinami pirkti bilietų iš anksto. Iki šiol nėra tokio poreikio – jų kaina kelionės dieną yra tokia pat kaip ir perkant prieš mėnesį kitą. Užtat Didžiojoje Britanijoje kaina gali skirtis net dešimt kartų.

Tiesa, mūsų šalyje bilietą kelionei autobusu iš anksto galima įsigyti ir pigiau. Bet kainos skirtumas – labai simbolinis. Pavyzdžiui, perkamas internetu iš anksto bilietas iš Vilniaus į Klaipėdą kainuotų vos trimis litais pigiau nei įsigyjamas kasoje.

Tad vietoj 68 litų tektų mokėti 64,60. Ar toks kainos skirtumas motyvuoja žmones domėtis bilietais iš anksto? Vargu.

Solidesnė nuolaida vilioja perkant bilietą į abi puses. Ir tai jau sveikintina. Kita vertus, tik kelios bendrovės siūlo galimybę įsigyti bilietus internetu pigiau. Daugelis vežėjų kratosi net tokios idėjos.

Nuolaida – simbolinė

Autobusais keleivius vežančias kompanijas konkurencija dar priverčia ieškoti naujovių, o išankstiniais bilietais traukiniu Lietuvoje beveik niekas nesirūpina. Išskyrus trumpą sezoną vasarą, kai perpildyti traukiniai iš Vilniaus darda į Klaipėdą.

Tiesa, rudenį ištuštėję į pajūrį riedantys vagonai geležinkelininkus privertė susimąstyti. Ir šiek tiek dvelktelėjo europinės bilietų pardavimo mados vėjų. Įsigijus bilietą iš Vilniaus į Klaipėdą prieš tris dienas – 15 procentų nuolaida. Bet ši nuolaida galioja tik tam tikruose traukiniuose.

Tai geriau negu nieko, bet iki Vakarų Europos bilietų pardavimo sistemos dar toloka. Jei, pavyzdžiui, vilnietis užsimanys aplankyti savo draugą Kaune, jam nereikės sukti galvos dėl bilietų – jie tiek pat kainuos ir prieš mėnesį, ir kelionės dieną.

Vakarų Europos gyventojai tokios prabangos jau nebeatsimena. O kelionės dieną bilietą perka arba turistai, arba neišmanėliai, arba tie, kuriems taupumas nėra didelė vertybė.

Pirkti anksčiau – įprasta

Tie, kurie dažnai keliauja traukiniais po Vakarų Europos šalis, puikiai žino, kada pirkti bilietą, jei nenori, kad nukentėtų piniginė.

Anglijoje tenka dažnai keliauti „East Coast“ kompanijos greitaisiais traukiniais.

Vežėjų geležinkeliu šioje šalyje – ne vienas, konkurencija tarp jų milžiniška.

Skirtingos privačios kompanijos netgi veža tais pačiais maršrutais, tad šalies gyventojai mielai lygina kainas, laukia akcijų, naršo vežėjų interneto puslapiuose ir ieško gerų pasiūlymų.

Bilietą pirkti internetu Didžiojoje Britanijoje yra įprastas dalykas. Ir tai daro visi, nesvarbu amžius ar išsilavinimas.

Proga aplankyti bičiulius

„Vakar mačiau pigių bilietų į Mančesterį. Reikės nusipirkti, nes turiu ten draugų“, – neseniai man gyrėsi bičiulis Richardas.

Jis nusprendė, kad gera nuolaida – puiki proga aplankyti draugus. Lietuvoje tai skambėtų juokingai.

Iš Vidurio Anglijoje esančio Lidso į Daramą, kuriame gyvenu, perkant iš anksto kai kuriomis valandomis bilietas kainuoja 11 svarų (44 litus). Jei sumąstyčiau važiuoti jau rytoj, už 1,5 valandos kelionę tektų pakloti mažiausiai triskart brangiau.

O jei rytoj iš Londono išsiruoščiau į Edinburgą „East Coast“ traukiniu, 4,5 valandos kelionė ekonomine klase kainuotų 63 svarus (252 litus).

Tačiau prieš du mėnesius tas pats bilietais kainavo 24 svarus (100 litų).

Tam tikromis valandomis – dar dešimčia svarų pigiau.

Nuolaidos skatina keliauti

Beje, apie valandas. Labiausiai taupantys keliautojai, jei aplinkybės neverčia, perka bilietus ankstyvam rytui arba vėlyvam vakarui: tada kainos dar labiau nučiuožusios žemyn.

Piko valandomis kelionės kainuoja brangiau.

Traukinių bilietų akcijos Didžiojoje Britanijoje skelbiamos kasdien. Vežėjų interneto svetainėse kiekviena dieną galima rasti fantastiškų pasiūlymų. Gal planavote aplankyti nuostabųjį Jorką? Sausio 28-ąją ten iš Londono galite nukakti tik už 13 svarų (52 litus).

O jei nusprendėte ten važiuoti jau rytoj, teks pakloti 125 svarus (500 litų).

Tokia nuolaidų sistema Didžiosios Britanijos gyventojus jau senokai privertė keliones planuoti iš anksto. Kartais maršrutus netgi padiktuoja netikėtai atsiradę geri kainų pasiūlymai – kodėl neaplankyti gražios vietovės už simbolinę kainą?

Išpardavimai vyksta daugelyje šalių

Panaši sistema veikia ir kitose šalyse. Prancūzijoje kelionės traukiniais – patogios, greitos, bet irgi brangios. Tiesa, nuolaidos ten kiek santūresnės nei Didžiojoje Britanijoje.

Dažnai keliauju iš Paryžiaus į Strasbūrą, kur veikia daug ES institucijų. 5O0 kilometrų greituoju traukiniu įveikiu per 2,5 valandos. Kelionės dieną bilietas iš automato man atsieina 85 eurus (293 litus). Kasoje – dar brangiau. O pirkdamas prieš gerą mėnesį sumoku 53 eurus (183 litus). Konkurencija tarp vežėjų čia mažesnė, akcijų niekas nežarsto, nes karaliauja SNCF kompanijos TGV traukiniai. Bet patirtis rodo, kad ir čia galima neblogai sutaupyti.

Panaši sistema galioja ir milžinišką geležinkelių tinklą turinčioje Vokietijoje. Nuvykti iš Frankfurto į Miuncheną traukiniu paprastai kainuoja 98 eurus (338 litus). Tačiau Kalėdoms į Bavarijos sostinę galima nukakti už 58 eurus (200 litų). Svarbiausia – iš anksto pasirūpinti bilietais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.