Jaunai šeimai 5000 litų užtenka ir pasirūpinti savo ateitimi

Jauna šeima tvirtina, kad 5000 litų pajamų jiems užtenka pragyventi Vilniuje ir dar pasirūpinti saugia ateitimi. Regis, jie galėtų paneigti ekonomistės Aušros Maldeikienės nuomonę, jog be 5000 litų Vilniuje tokiai šeimai nėra ką veikti ir tiek pinigų reikia vien būtinosioms reikmėms. Rūta ir Artūras neturi nuosavo būsto, bet dar neturi ir vaikų. Jie susimoka už būsto nuomą bei komunalinius mokesčius ir dar sugeba atsidėti pinigų juodai dienai. 

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-11-19 16:17, atnaujinta 2018-02-20 06:52

Vilnietę Rūtą finansinio raštingumo ir atsakomybės dėl savo ateities išmokė tėvai. 23 metų Rūta su savo vyru 24 metų Artūru susipažino studijuodama universitete. Abu dirba informacinių technologijų srityje – pagal specialybę.

Nors dviejų jaunų žmonių mėnesinės pajamos bendrai sudėjus yra palyginti nemažos – apie 5 tūkst. Lt, jų ambicijos tuo nesibaigia, nes mokslus jie ir toliau tęsia studijuodami magistrantūroje. Dėl to jiems retkarčiais tenka pasiimti neapmokamų atostogų, kurios ženkliai sumažina šeimos pajamas.

Kad gyvenimas nesubyrėtų atėjus juodai dienai, abu apsidraudė. 

„Žinau, kad dar paauglystėje visada būdavau apdrausta, todėl, kai pradėjau savarankišką gyvenimą, šio įpročio neatsisakiau. Va, mano teta per krizę neteko darbo, tačiau buvo apsidraudusi, todėl didelių sunkumų nepatyrė. Kai darbo rinka pradėjo atsigauti, darbą ir vėl susirado“, – prisiminė pašnekovė.

Šiek tiek su rimtesnėmis problemomis susidūrė keli jos kurso draugai, kurie buvo pasiėmė paskolas mokslui, tačiau nebegalėjo jų išsimokėti, todėl studijas metė ir laimės ieškoti išvyko svetur.

Pati Rūta savo ateitį vertina optimistiškai ir tikisi, kad viskas bus gerai. Ji sakė, kad su vyru šiuo metu svajoja apie vaiką.

Gyvybės draudimą turi ir jos vyras. Abiems per mėnesį jis kainuoja 100 Lt, vėliau jis šiek tiek brangs. 

Šeima banke turi atsidarę sąskaitą, į kurią kas mėnesį perveda po 300 Lt – 100 Lt ji ir 200 Lt vyras.

Tai, kad vyras perveda daugiau ji aiškino tuo, jog jis ir uždirba daugiau. Rūtos atlyginimas siekia apie 2 tūkst. Lt, o jos vyro – 3 tūkst. Lt.

Vilnietė galvoja, kad sprendimas taupyti yra labai naudingas.

„Manau, kad tai daryti svarbu, tiek ir kaupti pensiją, tiek ir kaupti indelį. Galbūt patiems tai daryti būtų sunku, tačiau kai padeda bankas, kodėl gi ne?“ – svarstė ji.

Konkrečių finansinių tikslų neturi

Pradėjusi studijas į Vilnių atsikrausčiusi mergina šiandien ir toliau gyvena nuomojame bute. Kartu su komunalinėmis paslaugomis jis šeimai atsieina apie 1,6 tūkst. Lt.

Rūta sakė, kad norėtų turėti savą būstą, tačiau šiuo metu nėra sukaupusi pakankamai pinigų pradiniam būsto paskolos įnašui.

Galbūt jis galėtų būti šeimos finansiniu tikslu? Tačiau Rūta sako, kad šiuo metu apie tai dar negalvoja, tiesiog taupo „juodai dienai“, ir, galbūt, kai tas tikslas atsiras jau sukaupta pinigų suma leis jį pasiekti greičiau.

Finansų patarėja siūlė peržiūrėti draudimo planą

Įmonės „Vilniaus finansiniai patarėjai“ direktorė Rasa Mažrimienė šeimą gyrė. Visų pirma, dėl to, kad taupo.

Tiesa, finansų patarėja sukritikavo tai, kad šeima nėra išsikėlusi konkrečių finansinių tikslų. Ji galvoja, kad būsto įsigijimas jaunai šeimai turėtų būti pagrindiniu rūpesčiu.

Ji taip pat mano, kad žmona su vyru galėtų sutaupyti daugiau.

„Paprastai sakoma, kad sutaupyti reikia 10 proc., tai – suma, kuri nekerta per piniginę“, – paaiškino R.Mažrimienė.

Taigi, abu šeimos nariai į savo taupomąją sąskaitą banke galėtų pervesti po 100 Lt daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.