B.Vėsaitė panoro atsikratyti „Investuok Lietuvoje“ vadovės

Vadovaudama Ūkio ministerijai iš darbo atleidusi įstaigos „Versli Lietuva“ vadovą Paulių Lukauską, Birutė Vėsaitė dabar ėmėsi jai neįtinkančios kitos įstaigos - „Investuok Lietuvoje“ vadovės Mildos Dargužaitės. Iš Amerikos į Lietuvą grįžusios specialistės bandoma atsikratyti pertvarkant su investuotojais dirbančią įstaigą.

"Investuok Lietuvoje" vadovė M.Dargužaitė gali netekti darbo Lietuvoje.<br>IL nuotrauka
"Investuok Lietuvoje" vadovė M.Dargužaitė gali netekti darbo Lietuvoje.<br>IL nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-11-20 13:47, atnaujinta 2018-02-20 06:29

Trečiadienį Seimo Ekonomikos komitetas pasiūlė Vyriausybei sujungti „Investuok Lietuvoje“ ir „Versli Lietuva“ į vieną įstaigą. Taip esą būtų taupomos lėšos ir efektyvinama šių institucijų veikla. Šių idėjų autorė yra B.Vėsaitė.

Tačiau Seimo opozicija mano, kad tikroji šios idėjos priežastis yra visai kita. B.Vėsaitė tokiu būdu esą sumanė atsikratyti „Investuok Lietuvoje“ vadovės M.Dargužaitės, kurios nespėjo atleisti vadovaudama Ūkio ministerijai.

Primename, kad iš „Verslios Lietuvos“ atleidus P.Lukauską šalyje kilo verslo visuomenės pasipiktinimas. Reaguodamas į tai premjeras Algirdas Butkevičius puolė raminti aistras tvirtindamas, kad M.Dargužaitė galės tęsti savo darbą.

„Manau, kad tai suderintas planas. Ekonomikos komitetas pasiūlė Vyriausybei, o šiai tai bus pretekstas jį įvykdyti“, - spėjo Seimo narys liberalas Remigijus Šimašius.

Manoma, kad naujos bendros institucijos vadovu taptų su socialdemokratais siejamas Mantas Nocius, kuris neseniai buvo paskirtas „Verslios Lietuvos“ vadovu. Jis prieš kelerius metus vadovavo įstaigai „Investuok Lietuvoje“. Iš jos pasitraukė į valdžią atėjus konservatoriams.

„Birutės Vėsaitės argumentai žemiau jūros lygio. Pavyzdžiui, Lietuvoje mažiau užsienio investicijų nei kitose šalyse. Tačiau užmirštama, kad būtent prie naujos vadovės pagal užsienio investicijų dydį pirmą kartą pralenkėme kitas šalis. Ir buvusi ministrė tai žino, bet užsispyrusiai nenori arba nesugeba pamatyti.

Kitas argumentas - kai kurie ambasadoriai teigia, kad užsienyje buvo „blogi“ renginiai. Kas, kur, kaip – tyla.

Trečias argumentas - Investuok Lietuvoje brangiai nuomojasi patalpas. Mano komentaras - tai ką, užsienio investuotojus galima vestis į kokias nudrengtas sovietines patalpas? Be to, patalpas išnuomojo buvęs vadovas, dabartinis naujos valdžios paskirtas „Verslios Lietuvos“ vadovas“, - stebėjosi R.Šimašius.

Buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys tokį siūlymą įvertino trumpai: „Atgal į sovietmetį.“ 

M.Dargužaitė buvo sulaukusi užuominų apie jos atleidimą pavasarį. Tačiau atleidusi P.Lukauską, B.Vėsaitė jos kėdės daugiau neklibino.

Specialistė tada portalui lrytas.lt teigė esanti laisva ir Lietuvai dirbanti iš idėjos. Jei Vyriausybės ir ministerijos vadovai ją ignoruos, ji pasitrauks pati. M. Dargužaitė dirbti į Lietuvą atvažiavo iš JAV. Į Tėvynę ji grįžo po 17 metų.

Trečiadienį, kalbinama portalo lrytas.lt, M.Dargužaitė teigė nujaučianti, kad jos dienos „Investuok Lietuvoje“ jau suskaičiuotos. M.Dargužaitė tokį siūlymą įvertino kaip bandymą ją atleisti iš darbo. 

„Šis pasiūlymas neturi jokio ekonominio pagrindimo. Niekas net nebandė gilintis į mūsų veiklos efektyvumą, neskaičiavo, ar būtų sutaupoma. Pagal mūsų skaičiavimus, išlaidos padidėtų, o užsienio investuotojams būtų pasiųsta dar viena bloga žinia: kaip Vyriausybė priima sprendimus, kaip yra atsikratoma kompetentingų žmonių, grįžusių iš užsienio dirbti į Lietuvą“, - kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ vadovė. 

M.Dargužaitė sako, kad pastarieji metai mūsų šaliai buvo labai geri. Pagal investicijų pritraukimą, įvairių projektų vykdymą, sukurtų darbo vietų skaičių vienam gyventojui Lietuva pirmauja Centrinėje ir Rytų Europoje.

„Mano manymu, sujungimas turi vieną tikslą - atsikratyti vadovo ir pastatyti savą žmogų, kuriuo būtų galima manipuliuoti, kad jis priiminėtų jiems, o ne Lietuvai naudingus sprendimus“, - kalbėjo M.Dargužaitė.

Ji teigė, kad pastarąjį pusmetį turėjo labai mažai kontaktų su Vyriausybe, niekas su įstaiga nesikonsultuoja.

„Per pastaruosius pusę metų nejaučiau, kad mums kas nors kenktų, tačiau matosi, kad schema vis tiek  buvo daroma kaip manęs atsikratyti ir pasiekti savo. Šis procesas jau yra sudėliotas. M.Nociaus paskyrimas į „Verslios Lietuvos“ vadovo postą buvo viena iš tos schemos dalių. Tada natūraliai jį paskirtų jau sujungtos agentūros vadovu“, - sakė M.Dargužaitė.

B.Vėsaitė portalui lrytas.lt teigė nejaučianti jokių asmeniškumų dėl M.Dargužaitės.

„Jei įstaigos bus sujungtos, bus konkursas, kurį laimės geriausias kandidatas. Negalvokite, kad mes savo draugelius į darbą priiminėjame“, - sakė Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.